Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Zwanger zijn met CMV: schipperen tussen hoop en wanhoop

Geen 2 zonder 3. Marjan en Annelies wilden hun gezellige gezinnetje uitbreiden met een 3de spruit. Maar in de 1ste maanden van de zwangerschap werd bij Annelies het cytomegalovirus (CMV) vastgesteld.
Gezond 31.08.2019
Besmetting met CMV (cytomegalovirus) blijft meestal zonder grote gevolgen. Maar bij een zwangerschap is het risico wél groter.

Wanneer CMV gevolgen heeft

CMV: de kans dat je er zelf ooit mee in aanraking kwam, is groot. Heel groot zelfs. Het virus wordt heel makkelijk verspreid via speeksel, bloed, urine, sperma, enzovoort. Je kan direct of indirect besmet worden. Dus ook door een simpele kuch of knuffel.

Gelukkig is een besmetting met CMV bijna altijd onschuldig. De meeste mensen vertonen zelfs geen enkel symptoom. In enkele gevallen is er sprake van koorts, opgezette klieren of een leverontsteking.

Maar in beperkte gevallen kan CMV wél gevolgen hebben. Een moeder kan het cytomegalovirus overdragen op haar foetus of pasgeboren baby. Gebeurt de besmetting in de baarmoeder, dan kan het virus afwijkingen veroorzaken bij de foetus. Het virus zelf is ongevaarlijk voor de zwangere vrouw.

Besmetting met CMV (cytomegalovirus) blijft meestal zonder grote gevolgen. Maar bij een zwangerschap is het risico wél groter.

Tussen hoop en wanhoop

Marjan en Annelies hadden samen al 2 kindjes (Ditte en Twanne) via een donor. “We wilden graag een 3de. Maar omdat Twanne het CMV-virus had, stelden we een volgende bevruchting uit. Na enkele maanden was Twanne genezen en werd Annelies zwanger”, vertelt Marjan. “Maar tijdens de zwangerschap bleek uit een routinetest dat Annelies toch CMV opgelopen had. Na 2 vlotte zwangerschappen kwam dit als een donderslag bij heldere hemel.”

“We werden gelukkig heel goed opgevangen door onze arts. De gevolgen van CMV kunnen van zwangerschap tot zwangerschap erg verschillen. Daarom klampten we ons in het begin vast aan allerhande hoopgevende kansberekeningen en statistieken”, herinnert Marjan zich. “Ik besloot om zelf ook online wat meer informatie over de ziekte op te sporen. Mijn hoop sloeg abrupt om in wanhoop. Omdat er zo veel enge verhalen de ronde doen, was ik plots minder overtuigd van een positieve afloop.”

Positiever

Uiteindelijk vonden Marjan en Annelies na een tijdje de rust wat terug. Al bleven ze wel vol spanning uitkijken naar elk nieuw onderzoek in het ziekenhuis. “Hoe verder in de zwangerschap, hoe positiever het verhaal werd, en hoe kleiner de kans dat ons 3de kindje complicaties zou oplopen”, vertelt Marjan.

Ook bij en na de geboorte leek Fie - de kersverse dochter - het uitstekend te stellen. Uit allerhande andere testen bleek Fie zich goed te ontwikkelen. Nog voor ze 1 jaar werd, liep ze al rond.

"Machteloos moeten afwachten. Voor ons blijft dat de grootste uitdaging."

Weerslag

Net toen het helemaal leek mee te zitten, kreeg het gezin een nieuwe klap. “Uit een onderzoek enkele maanden geleden bleek dat het evenwichtsorgaan in haar rechteroor is aangetast”, vertelt Marjan.

“Ze kreeg de eerste 6 maanden van haar leven medicatie om het virus te onderdrukken. Maar een geneesmiddel om CMV volledig uit te schakelen, bestaat (nog) niet. Hoe de toekomst er verder uitziet, is nog niet helemaal zeker.”

“Fie is nu een vrolijke meid van 15 maanden. Maar het virus kan nog enkele jaren complicaties veroorzaken. Er bestaat ook een kans dat ze doof wordt. Fie wordt gelukkig heel goed opgevolgd in een gespecialiseerd centrum in Gent. Maar dat machteloos afwachten: voor ons blijft het de grootste uitdaging om mee om te gaan. Je wil alles doen om je kinderen te helpen, maar uiteindelijk kan je niks doen.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.