Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Waken over de kwaliteit van kinderopvang

Onze kinderopvang staat elke dag klaar om je baby of peuter op te vangen én te stimuleren. Sinds kort is er een extra motivatie en hulpmiddel om de pedagogische kwaliteit op te volgen: MeMoQ. Niels Massart, stafmedewerker Kinderopvang van ons ziekenfonds, legt het een en ander uit.
Samen 22.08.2018
Kinderbegeleidster en kinderen in een kwalitatieve kinderopvang
Hoe werkt onze opvang?

“Onze kinderbegeleiders en onthaalouders dragen kwaliteit hoog in het vaandel. Daarom is de eerste stap altijd: de kinderen door observatie beter leren kennen en ontdekken waar hun noden liggen. Zo kunnen we beter inspelen op de persoonlijke behoeften van elk afzonderlijk kind,” vertelt Niels. “Maar ook qua motoriek krijgt jouw kind een duwtje in de rug. Onze opvang is meer en meer een emotionele en intellectuele voorbereiding om zelfverzekerd de kleuterklas binnen te stappen.”

Hoe communiceren we?

Ook andere kapstokken zijn belangrijk binnen onze kinderopvang, zoals een goede communicatie met de ouders. Het heen-en-weerschriftje en het observatieboekje zorgen ervoor dat zij mee kunnen volgen wat er zich in onze kinderopvang afspeelt.

Kinderen in een kwalitatieve kinderopvang
Hoe bewaken we onze kwaliteit?

Sinds april 2017 bestaat er een handig meet- en monitoringinstrument voor de pedagogische kwaliteit van onze kinderopvang: MeMoQ, ontwikkeld in opdracht van Kind en Gezin. “Dit is voor ons een nuttige tool om zelf te kijken hoe ver we staan – ‘hoe doe ik het?’ – en is een middel om die pedagogische kwaliteit op te volgen en te evalueren – ‘wat kan ik nog verbeteren?’”, licht Niels toe.

Hoe evalueren we?

“Door bijvoorbeeld te filmen in de opvang en nadien samen met de kinderbegeleiders te evalueren”, vertelt Niels. “Of via vormingen en praatgroepen rond MeMoQ, dat ons meer dan ooit bewustmaakt van onze sterke punten en verbeterpunten. In de recentste tevredenheidsmetingen (2017) van zowel de gezinsopvang als de groepsopvang geven ouders ons een gemiddelde score van 8,8 op 10, en daar mogen we trots op zijn.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.