Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Zelf een handicap, maar altijd in de bres voor anderen

Door een spierziekte zit Dorien (29) in een rolstoel. Voor alledaagse taken heeft ze vaak hulp nodig, maar ze staat ook altijd klaar voor anderen. “Iemand helpen maakt je sterker”, weet ze.
Samen 23.02.2019
Dorien ging op kot, doet nu vrijwilligerswerk en is voorzitter van VFG, de Vereniging voor personen met een handicap.

Beste van mijn leven maken

Ze was 2 toen een erfelijke spierziekte werd vastgesteld, maar ze ging niet triest in een hoekje zitten. Dorien ging op kot, doet nu vrijwilligerswerk en is voorzitter van VFG, de Vereniging voor personen met een handicap. “Ik heb vrij snel de keuze gemaakt om het beste van mijn leven te maken”, vertelt ze.

Mooiste compliment

Sinds dit jaar zit ze ook de Leuvense gemeenteraad voor. “Ik krijg heel wat mails van mensen met een handicap, die me bedanken, hun verhaal toevertrouwen of tips vragen. Het mooiste compliment kwam van iemand die zei dat ze door mijn verkiezing de moed vond om haar eigen dromen na te streven”, herinnert ze zich.

“In mijn verbouwde huisje trekken, zal een nieuwe mijlpaal zijn.”

Hulp én privacy

Dorien woont in een appartement van Zelfstandig Wonen in Leuven en kan 24 uur op 24 een beroep doen op assistentie dankzij een shiftenpatroon en een walkietalkie. “Ik kan hulp inroepen, maar heb toch genoeg privacy. Er helpt iemand met koken en schoonmaken, maar ook om een bad te nemen of naar het toilet te gaan.”

Dorien ging op kot, doet nu vrijwilligerswerk en is voorzitter van VFG, de Vereniging voor personen met een handicap.

Obstakels

Hulp vragen is niet altijd evident. “Er zijn een 50-tal hulpverleners op wie ik geregeld een beroep doe. Super dat het kan, maar ook wel moeilijk om zoveel mensen toe te laten in mijn privéleven. Er blijven ook obstakels. “Als ik naar een feest ga en ik merk dat de trap niet aangepast is, voel ik wat frustratie, maar denk ook meteen na over een oplossing.”

Liever geen wonderpilletje

Dorien ziet de toekomst positief. “Mochten ze mij een wonderpilletje kunnen geven dat mijn ziekte doet verdwijnen, dan zou ik het weigeren. Mijn ziekte zorgt voor hindernissen, maar heeft van mij de persoon gemaakt die ik ben”, stelt ze. En dromen heeft ze zeker. “Ik heb een huisje gekocht dat ik verbouw op maat van mijn handicap. Erin trekken zal een nieuwe mijlpaal zijn.”

Tot binnenkort?
Bezoek ons op 25, 26 en 27 april op de REVA-beurs in Gent, de grootste beurs voor personen met een handicap. Je kan er terecht met vragen over je specifieke handicap, hulpmiddelen … en kan er praten met experten en ervaringsdeskundigen.
Print je gratis toegangsticket
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.