Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Verdraagzaamheid wérkt: voetbalclub Olympic Pirates Deurne over wederzijds respect en sociale media

Bij voetbalclub Olympic Pirates Deurne spelen wel 11 nationaliteiten in 1 team. “Het kan! Zolang er verdraagzaamheid is.” We laten 4 leden aan het woord over wederzijds respect, sociale media en foute uitlatingen.
Samen 28.10.2019
Verdraagzaamheid wérkt: voetbalclub Olympic Pirates Deurne over wederzijds respect en sociale media

We legden hoofdtrainer Germain (56), collega-trainer Najim (33), speler Vone (27) en Kelly (38), alle vier leden van voetbalclub Olympic Pirates Deurne, in een eerder artikel al enkele prangende vragen voor over geld en gelijke inzet voor de club. Deze keer praten we over wederzijds respect en sociale media.

Mens, erger jij je aan … elkaar?

Voor sfeer en gezelligheid krijgt Olympic Pirates Deurne een dikke 9, dat bewijzen de verhalen aan tafel. “In onze club spelen heel wat Afrikanen. Als je die soms tekeer ziet gaan na een doelpunt, hoe die op elkaar klimmen en ‘een danske placeren’, daar word je instant goedgezind van”, vertelt Germain. “Schitterend om te zien.”

Of ze op de hoogte zijn van elkaars privéleven? “Veel te veel”, grapt Kelly. “Onlangs zat een speler in een dipje door problemen thuis”, vertelt Germain. “Dan geef ik dat mee aan de spelers. Opdat ze zouden weten waarom hij eventueel minder goed zou spelen. Dat hoort erbij.”

Toch botst het af en toe. “Zoals in het gewone leven, zeker? Als je 300 mensen bij mekaar zet, zijn er onvermijdelijk meningsverschillen. Dat is hier niet anders”, merkt Vone op. “Details durven al eens grotere proporties aannemen en dan doen ze bij mij hun beklag, ja”, vertelt Kelly. “Maar ik probeer diplomatisch te blijven en zorg dat de dingen uitgepraat geraken. Zodat het niet escaleert.”

Ook teambuildings staan standaard op de agenda. “De ene keer is dat een fuif of een mosselfeest, de andere keer gaan we bowlen. En na het seizoen gaan we met z’n allen uiteten, dat is een traditie”, voegt Najim eraan toe.

“Ik probeer diplomatisch te blijven en zorg dat de dingen uitgepraat geraken. Zodat het niet escaleert.”

Mens, erger jij je aan … de sociale mediadruk?

Is de club actief op de sociale media? “Ja hoor”, weet Kelly. “Jullie resultaten van gisteren staan al op Facebook.” “Is dat zo?”, vragen Vone en Najim zich af. “Dat is nieuw.” (hilariteit) De sociale media-activiteiten van de club zijn duidelijk nog niet door iedereen gekend.

“Er circuleren hier wel heel wat WhatsApp-groepjes”, aldus Germain. “Vooral als er veel gewonnen wordt en de sfeer optimaal is, durven de spelers zich laten gaan. Dan worden er à volonté idiote filmpjes gepost. Waardoor ik door mijn vrouw weleens op de vingers wordt getikt: ‘Germain, ge zijt 56 hé!’. Ze heeft gelijk, maar die posts houden me jong.”

Onderling heerst er wel een code dat álles wat gepost wordt ook ‘onder ons’ blijft. “Een paar weken geleden heeft daar iemand tegen gezondigd, dan voel je dat het vertrouwen geschaad is. Voetbal doe je niet alleen met je voeten, ook mentaal moet je op 1 lijn staan. Sindsdien hebben we geen enkel punt meer gehaald (dit seizoen, red.).”

Mens, erger jij je aan … foute uitlatingen?

“Hier in de club krijg je alle ruimte – daar zorgt de trainer mee voor – om voor je mening uit te komen”, vindt Vone. “Dat is goed. Zo blijven er geen frustraties onuitgesproken, die voor wrevel kunnen zorgen.”

Beide coaches, Germain en Najim, proberen zo dicht mogelijk bij hun team te staan. “Je kan moeilijk inzet van je spelers vragen, als je je als coach boven je spelers stelt, toch?” Gelukkig beschikt de club over 2 A-teams, waardoor de meesten kunnen spelen in het 1ste elftal. “Wat niet wegneemt dat er soms teleurstellingen zijn, maar het valt op dat die mannen naar de training blijven komen. Dat vind ik mooi. Ik weet niet of dat in andere clubs ook het geval is.”

“Ik leer jongeren om niet op te reageren op racistische uitlatingen. Dan toon je wie de sterkste is.”

Door de ‘open cultuur’ binnen de club zijn er zelden grote discussies en trekt iedereen aan hetzelfde zeel. “Omdat we een club zijn met veel verschillende nationaliteiten, botsen we weleens op racistische uitlatingen van andere supporters of de scheidsrechter”, merkt Vone op.

“Maar ik leer onze jongeren om er niet op te reageren”, voegt Najim eraan toe. “Dan laat je zien wie de sterkste is. Daarin ben ik heel streng. Let op, ik spreek uit ervaring. Ook ik heb soms te fel gereageerd toen ik zelf nog speelde, maar ik heb gemerkt dat dat niet loont. Integendeel. Met een rode kaart straf je alleen jezelf.”

Germain: “Onlangs speelden we op Mariaburg en kregen we van de scheidsrechter een mooi compliment. Die zei dat hij nog nooit een ploeg had gezien waar zoveel onderling respect is. Dat is mooi om te horen. Simpel is het niet altijd. Vorig jaar heeft de scheidsrechter een match moeten stilleggen, omdat er te veel racistische opmerkingen waren.”

“We botsen weleens op racistische uitlatingen van andere supporters of de scheidsrechter.”

Club met een groot hart

Niet voor elk kind is een mooie toekomst een garantie. Samen met City Pirates geeft de club aan kinderen uit kansarme gezinnen de kans om te voetballen. Daarnaast krijgen zij op (en naast) de club ook lesbegeleiding, computerinitiatie, workshops ... Onder het motto: voetbal is de motor, sociaal engagement de brandstof en diversiteit de kracht. Wil je meer weten over het project? Surf naar www.citypirates.be.

>> Lees ook wat deze 4 mensen denken over geld in het voetbal en gelijke inzet van iedereen.

Meer weten over Olympic Pirates Deurne?
Neem een kijkje op www.kvcod500.com.
Meer info
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.