Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“Een positief mensbeeld haalt ook het positieve in anderen naar boven”

Voetbalclubs City Pirates en Olympic Pirates Deurne delen een ijzersterk motto, dat ze met glans in de praktijk brengen: “Voetbal is de motor, sociaal engagement de brandstof en diversiteit de kracht”. Evident is dat niet altijd. Maar een tikkeltje verdraagzaamheid maakt een wereld van verschil.
Samen 28.10.2019
Paul Callewaert vertelt over verdraagzaamheid: “Een positief mensbeeld haalt ook het positieve in anderen naar boven.”

Prachtig om te zien hoe verbindend voetbal kan zijn, en dat bovendien in een superdiverse omgeving. Vanzelfsprekend is dat niet. “Het is 2019 en in plaats van vooruit te gaan, zetten we stappen achteruit”, schreef Rode Duivel Romelu Lukaku begin september, een dag na de match van zijn ploeg Inter Milaan op het veld van Cagliari.

Toen Lukaku zich schrap zette voor de beslissende strafschop, lieten Cagliari-supporters spontaan apen- en oerwoudgeluiden door het stadion schallen. Maar, zo luidde het achteraf in een open brief, “het was niet racistisch bedoeld”.

Alle kleuren van de regenboog

Als dat geen racisme is, wat dan wel? We verpakken verdraagzaamheid in vrolijke meezingers en lepelen ze maar wat graag bij onze kinderen naar binnen. Maar ergens op weg naar de volwassenheid wordt die verdraagzaamheid blijkbaar minder vanzelfsprekend. “Waarom doen mensen elkaar toch zo’n pijn? Zou het niet beter zijn als we voortaan verdraagzaam zijn?”, zingt K3.

Eerlijk gezegd: ik vraag het me met de regelmaat van de klok af. Sla je de krant open of kijk je naar het nieuws, dan word je overspoeld door berichten over haat en wantrouwen, oorlog en ziekte, moord en verkrachting. Van Afrika tot in Amerika blijkt de realiteit helaas grimmiger dan de meeste oorwurmen.

“Als ik op mijn goede been steun, dan zie ik overal om me heen verdraagzaamheid.”

De uitzondering maakt het nieuws

Gaat het dan echt zo slecht met de wereld? De Nederlandse historicus Rutger Bregman relativeert. In zijn nieuwste boek, ‘De meeste mensen deugen’, schrijft hij: “We leven in de rijkste, veiligste en gezondste tijd ooit. Waarom we dit niet weten? Simpel: omdat het nieuws over de uitzonderingen gaat. Aanslag, geweld, ramp: hoe uitzonderlijker een gebeurtenis, hoe nieuwswaardiger ze wordt.”

Want wat blijkt uit tal van onderzoek? “In noodgevallen komt het beste in mensen naar boven”, aldus Bregman. “Dat mensen van nature egoïstisch zijn, is een hardnekkige mythe.” Betekent dat dat mensen alleen maar goede dingen doen? Tuurlijk niet. “Mensen zijn geen engelen. We hebben een goed been en een slecht been, de vraag is welk been we trainen.”

Vrij vertaald: hebben we zelf een positief mensbeeld, dan halen we ook het positieve in anderen naar boven.

Niets menselijks is ons vreemd

Als ik op mijn goede been steun, dan zie ik overal om me heen verdraagzaamheid. Ik zie het in de mensen die wekenlang wafels bakken voor de Warmste Week. In vrijwilligers die minder mobiele mensen vervoeren. In mantelzorgers, die dag in dag uit voor een dierbare zorgen. Niet omdat het moet of zo hoort, maar omdat het een natuurlijke, menselijke daad is.

Voortbouwend op dat van de voetballende piraten, stel ik een nieuw motto voor. Eén voor onze hele samenleving. “Mensen zijn de motor, sociaal engagement is de brandstof en diversiteit de kracht”. De mensen maken het verschil. Ja, geef mij toch maar de kinderliedjes boven het nieuws. Want wij zijn zoveel mooier als we samen zijn.

>> Lees hoe Olympic Pirates Deurne diversiteit doet werken. Hoe denken ze over onderwerpen als geld en inzet in de club? En wat met respect, sociale media en racistische uitlatingen?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.