Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Monique leeft op dankzij haar nieuw gebit

Monique (56) straalt sinds ze een nieuw gebit heeft. Het mag haar dan wel evenveel gekost hebben als een nieuwe auto, maar haar gezondheid ging voor. “Je kan je tanden niet missen”, weet ze.
Gezond 26.02.2019
Monique leeft op dankzij haar nieuw gebit

Elke tand los

De oorzaak? Die ligt in Moniques verleden. Als kind droeg ze een beugel, maar na de geboorte van haar zoon, begonnen haar tanden weer te verschuiven. De parodontoloog gaf groen licht en ze kreeg een blokjesbeugel. Nadien moest een draadje haar tanden recht houden.

Maar het draadje bleef niet goed zitten en haar tanden begonnen los te komen. Bovendien kreeg ze problemen met haar onderste tanden. “Ik ging 5 jaar naar de parodontoloog, maar de problemen bleven niet weg”, zegt ze. De kosten liepen op en haar tanden werden steeds fragieler. “Elke tand waarop een blokje had gezeten, stond los.”

Tanden trekken

De impact die de tandproblemen hadden op haar leven was niet mis. “Je kiest je voeding op basis van wat je nog aankan.” Bovendien was ze constant bang dat haar tanden het zouden begeven. “Telkens als we op vakantie vertrokken, hoopte ik vurig dat er niets zou gebeuren.” En dan was het genoeg. Monique ging naar een gespecialiseerde tandarts. “Zij zei me dat mijn tanden er allemaal uit moesten. Ik had overal ontstekingen, wat gevaarlijk is.”

1 op de 3 stelt een tandbehandeling uit door de hoge kostprijs.

1,5 jaar en 33 000 euro

Zo begon een behandeling van 1,5 jaar, die veel geld zou kosten. “We wisten op voorhand niet hoeveel het zou zijn en de uitgaven werden gespreid door de verschillende consultaties”, vertelt Monique. Tijdelijke losse prothesen, implantaten, behandelingen en scans … Voor haar man Carl was het een evidente investering. “We moesten het gewoon doen: je gebruikt je tanden elke minuut van de dag.” Ondanks terugbetalingen van het ziekenfonds, moesten Monique en haar man zelf bijna 33 000 euro betalen van de totale kostprijs.

Monique leeft op dankzij haar nieuw gebit

Ziekteverzekering hinkt achterop

De kostprijs van moderne tandtechnieken (implantaten, kronen, bruggen …) loopt snel op. Dat komt omdat het budget van de ziekteverzekering achterophinkt op de technologische innovatie.

Voor een tandprothese of -implantaat bijvoorbeeld betaal je gemiddeld 836 euro uit eigen zak. Monique is blij dat ze een nieuw gebit kon plaatsen, maar dat kan niet iedereen. 1 op de 3 stelt een behandeling uit door de kostprijs.

Weer alles eten

Het moeilijkste moment voor Monique? Toen de tanden getrokken waren. “Heel confronterend. Plots ben je 30 jaar ouder”, herinnert ze zich. Eerst kreeg ze een los gebit, nadien werden vaste implantaten geplaatst. Spannende tijden. “Het is mogelijk dat een nieuw gebit niet ingroeit.” Gelukkig groeide het bij haar prima in. “Ik kan weer alles eten, zelfs een harde appel.”

Het geluk van de keuze

“Er gaat niets boven je eigen tanden, maar soms heb je geen andere keuze”, besluit Monique. Ze weet dat zij geluk had en dat ze een keuze had. Maar eigenlijk zou iedereen die een nieuw gebit nodig heeft dat moeten krijgen.

Hoezo, niet terugbetaald?
Moderne tandtechnieken worden vaak niet terugbetaald, omdat de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt. Ons ziekenfonds ijvert voor betere terugbetalingen bij de tandarts en orthodontist.
Bekijk de terugbetalingen
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.