Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Teek gespot? Dit moet je doen

Wist je dat maar liefst 64 % van de Vlamingen zichzelf niet controleert op tekenbeten na een tochtje in de natuur? Nochtans is een check geen overbodige luxe. Een teek kan namelijk voor heel wat problemen zorgen. Wees hem voor!
Gezond 28.06.2019
Teek gezien? Dit moet je doen bij een tekenbeet.

Wat is een teek?

Een teek is een kleine, spinachtige parasiet die zich graag vastbijt in de huid van mensen en dieren – het liefst op een warm plekje – om bloed te zuigen.

Hoe gaat een teek te werk?

De teek is een geniepigaard, die niet springt of uit een boom valt, maar zich verschuilt in hoog gras en struiken van bossen, weides, parken, duinen, tuinen … Vooral tussen maart en oktober liggen teken op de loer, wachtend op een natuurminnend slachtoffer.

Bovendien zoekt een teek warme, niet zo goed zichtbare verblijfplekken op, zoals knieholtes, liezen, bilnaad, haarlijn, navel en oksels.

“Verwijder een teek in 1 beweging met een tekenverwijderaar en volg een maand lang mogelijke symptomen op.”

Teek gezien?

Is hij nog niet volgezogen met bloed, dan lijkt een teek soms een donker puntje op je huid, net een sproet of moedervlekje. Volgezogen is hij groter en bolvormig, en duidelijker te herkennen. Zit de teek niet meer vast in de huid, dan verschilt een beet niet echt van bijvoorbeeld een muggenbeet.

  Een teek is een kleine, spinachtige parasiet die zich graag vastbijt in de huid van mensen en dieren.

  Wat moet je doen?

  Heb je een teek ontdekt? Verwijderen dan! Pas op, want 80 % doet het verkeerd. Hoe je het doet? Verwijder de teek in 1 beweging met een tekenverwijderaar – die koop je bij de apotheek of drogist, in sommige grootwarenhuizen of online.

  Opgelet:

  • Knijp de teek niet plat.
  • Draai niet aan de teek.
  • Alcohol, jodium, zeep, ether of olie: niet nodig.
  • Verbrand de vastzittende teek niet.

  Wat zijn de gevolgen van een tekenbeet?

  Een tekenbeet doet geen pijn, je voelt het niet. Blijf ook na het verwijderen van de teek op je hoede, want als hij bacteriën of virussen meedraagt, kunnen die door de beet in jouw lichaam terechtkomen. En je ziek maken. De ziekte van Lyme en tekenencefalitis (TBE) komen het meest voor.

  Merk je een rode (of blauwe bij mensen met een donkere huidskleur), ringvormige plek op? Vergroot die geleidelijk? En heb je griepachtige symptomen (koorts, spier- en hoofdpijn)? Wacht niet, ga langs bij de dokter!

  Hoe kan je je beschermen?

  Een tekenbeet helemaal uitsluiten, kan je niet. Je kan wel enkele dingen doen om de kans te verkleinen:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag gesloten schoenen en bedek armen en benen – al is dat niet makkelijk tijdens de zomer. Stop je broekspijpen in je kousen.
  • Draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter. Klop na je activiteit (bijvoorbeeld in de tuin) je kleren goed uit.
  • Gebruik een insectenwerend middel op je blote huid.
  • Huisdieren kunnen teken in huis brengen. Controleer je viervoeter en stofzuig regelmatig.

  Gulden regel: doe de check

  Onthoud: in de natuur geweest = controleren. Niet enkel je armen, benen en buik, maar ook je hoofd, haarlijn, oren (erachter), oksels, navel, liezen, bilnaad, knieholtes, tussen de tenen. Vind je een teek? Verwijder hem dan rustig in 1 beweging en volg een maand lang de mogelijke symptomen op.

  Doe de tekencheck
  Meer info over de teek en tekenbeten vind je op www.tekenbeten.be. Wist je ook dat je een tekenbeet kan melden en zo wetenschappelijk onderzoek kan helpen?
  Registreer je tekenbeet via Tekennet
  Home
  Welkom op de S-blog
  Welkom!
  Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.