Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Tim stopte met roken

Dat roken en passief roken de gezondheid schaden, hoeven we eigenlijk niet te zeggen. 1 januari is voor velen het startpunt van een leven zonder sigaretten. Tim (33) zette die stap al eerder.
Gezond 28.12.2018
Tim stopte met roken

Sigaretje tegen stress

17 was hij toen hij zijn 1ste sigaret rookte. “Ik had stress voor de examens en kameraden raadden me aan om een sigaretje te roken. Ik nam er 1 uit het pakje van mijn moeder en rookte ze op in het bos. In mijn jonge jaren was het ook nog cool om te roken. Dat is ondertussen toch veranderd, merk ik.”

“Je kent de nadelen, maar past ze niet op jezelf toe.”

Tim stopte met roken

SOS Tabakstop

Rond zijn 20ste probeerde Tim een 1ste keer te stoppen met roken, maar hij nam de slechte gewoonte spijtig genoeg weer op. Vooral op café kon hij er moeilijk aan weerstaan. “Het vreemde is dat je de nadelen heus wel kent, maar dat je ze toch niet op jezelf toepast. 1 keer heb ik ook het nummer van Tabakstop gebeld en ik moet zeggen dat hun uitleg toch wat helderheid bracht”, weet hij.

Het jaar zonder nicotine

“Ik had al bewezen dat ik zonder sigaretten kon. Op het werk rookte ik nooit”, zegt Tim. Dus besloot hij om definitief het roken vaarwel te zeggen. “Mijn vader is kettingroker en gebruikt sinds kort een astmapompje. De gedachte dat het een met het ander te maken heeft, trok me over de streep. Ik voel de motivatie nog altijd. 2019 moet het jaar zonder nicotine worden.”

Tips om te stoppen met roken

  1. Neem een vast besluit. Kies een stopdag en ga ervoor.
  2. Gebruik een hulpmiddel. Bij de apotheker vind je dat.
  3. Kies eventueel voor professionele begeleiding van een tabacoloog of Tabakstop.
  4. Vermijd omgevingen waar gerookt wordt.
  5. Zoek afleiding.
  6. Laat je niet ontmoedigen. Stoppen met roken kan je leren.

www.tabakstop.be

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.