Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“Sterk zijn is ook jezelf aanvaarden zoals je bent”

Hoe sterk van jou! Wees sterk. Sterkte. Het zijn woorden die mensen vaak te horen krijgen wanneer ze rechtkrabbelen na een beproeving of keuzes moeten maken die allesbehalve gemakkelijk zijn. “Maar durven toegeven dat het soms hard op de tanden bijten is of dat er ook verdriet bij komt kijken, is minstens even sterk”, weet Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.
Samen 26.08.2019
Je toont je sterk als je iets ergs meemaakt of een moeilijke keuze moet maken. Maar durven toegeven dat het soms op de tanden bijten, is even sterk.

“Het leven werpt sommige mensen onvoorstelbaar harde uitdagingen voor de voeten. De weg die Tara (lees haar verhaal) aflegt na een vreselijke beproeving vergt meer doorzettingsvermogen dan velen ooit aan de dag zullen moeten leggen. Maar ze zet door, stap voor stap, van doel naar doel. Ze kiest voor het leven, maar laat ook de moeilijke momenten toe. Want die maken er onvermijdelijk deel van uit.”

In de huidige maatschappij moet alles beter, harder, sneller, sterker

“Inderdaad. ‘Stilstaan is achteruitgaan’, dat is zowat het hedendaagse motto. De druk van het werk, gezin, het sociale netwerk … wordt alsmaar groter. We moeten presteren en verdienen. We moeten er elke dag staan. Een tegenslag? Achter je laten en hop, de dag nadien er weer tegenaan gaan. Want de wereld wacht niet. Alleen … maakt die ingesteldheid ons bestaan wel nog leefbaar?”

Moeten mensen per se altijd sterk zijn?

“Sterk zijn is iets positiefs. Het zorgt ervoor dat je overeind blijft bij tegenslag en miserie. Er zijn verschillende vormen van sterk zijn. Rechtkrabbelen en verder gaan na een moeilijke periode is zeker sterk." 

"Maar een sprong wagen en durven falen getuigt ook van een stevige portie moed en kracht. Of je fierheid aan de kant schuiven en om hulp vragen. Sterk zijn is ook loslaten. Of durven tegen de stroom ingaan. Kortom, je kan op vele manieren tonen dat je sterk bent. Zolang het echt is, zolang je niet ‘doet alsof’, zal het helpen.”

“Bekijk jezelf met de nodige mildheid, want niemand is perfect.”

Een ander pad kiezen vergt evenveel moed

“Absoluut. Het is niet altijd evident om nieuwe horizonten op te zoeken of een andere weg in te slaan. Soms bepaalt het leven dat je een keuze moet maken waaraan je vooraf nooit gedacht had. Of die je in 1ste instantie eigenlijk niet wil maken. Maar je moet. Gewoon omdat bepaalde zaken niet meer mogelijk zijn: fysiek, emotioneel, sociaal, financieel.”

“Omgaan met (grote) veranderingen vraagt heel wat draagkracht, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Maar je kan én mag altijd zelf bepalen waar je heen wil. Kies je ervoor om er vol voor te gaan? Top. Kies je ervoor om te breken met een vastgeroeste gewoonte? Respect. Kies je ervoor om op de pauzeknop te drukken en de zaken op een rijtje te zetten? Even goed.”

“Voor al deze sterke mensen doe ik mijn hoedje af. Respect voor hun wilskracht, incasserings- en doorzettingsvermogen. Maar evenzeer voor wie berust en ondergaat, als dat hun wens is.Toegeven vergt soms meer moed dan vechten.”

Hoe kan je werken aan dat zelfbeschikkingsrecht?

“Met onze sensibiliseringscampagne ‘Ik ben ik, gewoon mezelf’ (www.ikbenik.be) willen we benadrukken dat je uit moet gaan van je eigen kracht en kunnen. Wat jij aankan, is goed genoeg. Laat niemand voor jou bepalen hoe je in het leven staat. Het belangrijkste is dat je jezelf aanvaardt.”

“Bekijk jezelf met de nodige mildheid, want niemand is perfect. We vergeten al te vaak lief te zijn voor onszelf. Ontdek ook de kracht van positief denken. Een veerkrachtige attitude heelt je lichaam en geest.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.