Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Shirley staat er weer dankzij ons sociale vangnet

Zoals Shirley Rysselaere (46) zijn er veel mensen. Mensen die willen genieten van het leven, vooruit geraken en zich hard inzetten voor hun geliefden. Maar wat zij heeft meegemaakt is allesbehalve vanzelfsprekend. Gelukkig kwam ze er mede dankzij de sociale zekerheid en het vangnet van ons ziekenfonds weer bovenop.
Samen 30.12.2019
Shirley kwam er dankzij de sociale zekerheid en het vangnet van ons ziekenfonds weer bovenop.

In augustus 2018 had Shirley het gevoel dat haar leven in zijn plooi was gevallen. De jaren ervoor waren niet gemakkelijk geweest. Ze had een echtscheiding achter de rug en een maagverkleining met complicaties. Maar haar 2 dochters, de zorg voor haar moeder en haar job gaven haar opnieuw hoop en energie.

BRCA1-gen ontdekt

Tot een medisch onderzoek roet in het eten gooide. Net als haar moeder bleek Shirley het BRCA1-gen te hebben. Dat geeft je een verhoogd risico op borst-, eierstok- en eileiderkanker. “Mijn eierstokken en eileiders moesten preventief verwijderd worden. In het weggenomen weefsel bleek 1 plek te zitten met kwaadaardige kankercellen. Een klein plekje, maar wel van de 3de graad. Ernstig dus.”

“Mij gaat dat toch niet overkomen, dacht ik altijd.”

Shirley kwam er dankzij de sociale zekerheid en het vangnet van ons ziekenfonds weer bovenop.

Ingrijpende operaties en chemotherapie

Shirley begon aan een lange rit. Van de ene op de andere dag moest ze stoppen met werken. Wat volgde was niet min: een ingrijpende operatie in de buik, 2 preventieve borstamputaties, 18 sessies chemotherapie ... “Gelukkig ben ik mijn haar niet verloren. Daardoor kon ik zelf kiezen aan wie ik vertelde dat ik ziek was. Maar heftig was het sowieso”, getuigt ze.

“Mijn lichaam is niet meer zoals ervoor. Ik heb er ook voor gekozen om mijn borsten niet te laten reconstrueren. Da’s misschien raar, maar ik wou niet nog eens zoveel operaties ondergaan.”

Dat is niet vanzelfsprekend. Als alleenstaande moeder.

“Nee, inderdaad. Ook financieel niet. Je valt ineens terug op een ziekte-uitkering. Een hospitalisatieverzekering had ik niet. Mij gaat dat toch niet overkomen, dacht ik altijd. Ik heb gelukkig enorm veel steun gehad aan Vicky, de maatschappelijk werkster van het ziekenfonds. Vicky heeft mij geholpen met al het papierwerk voor premies en extra terugbetalingen. Zonder hulp is daar gewoon geen beginnen aan.”

Op welke steun kon je rekenen?

“Dankzij het ziekenfonds betaal ik nu minder bij de dokter, krijg ik mijn remgeld terugbetaald en ontvang ik tijdelijk elke maand een vast bedrag van de FOD Sociale Zekerheid. Vicky heeft voor mij ook een vergoeding aangevraagd bij het Kankerfonds.”

Kom je daarmee toe?

“Gelukkig wel, net. Toen het geld krap was heb ik altijd eerst mijn huur, de vaste kosten en de rekeningen voor de kinderen betaald. Mijn grootste ziekenhuisfacturen moest ik via een afbetalingsplan betalen, anders lukte het niet. Verder hebben wij heel spaarzaam geleefd. Da’s dubbel, want op zulke momenten wil je net alles uit je leven halen.”

Shirley kwam er dankzij de sociale zekerheid en het vangnet van ons ziekenfonds weer bovenop.

Intussen ben je opnieuw aan het werk gegaan?

“Inderdaad! Precies 1 jaar na de diagnose ben ik opnieuw deeltijds beginnen te werken. Het helpt om mezelf wat uit te dagen. Hoewel ik zeker nog moeilijke dagen heb, haal ik veel voldoening uit mijn werk. Mijn collega’s waren ook onder de indruk: ‘Amai, kom jij zo snel al weer werken?’ Ik geniet te veel van mijn werk! (lacht) Financieel scheelt het ook veel.”

Wat brengt de toekomst voor jou?

“Niets groots. Ik ben me beter bewust van de kleine dingen die me gelukkig maken. Het klinkt misschien gek, maar ik ben nu gelukkiger dan voor mijn behandeling. En de toekomst? Ik hoop vooral nog lang gezond te blijven en nog lang te kunnen werken.”

Dat klinkt goed! Als afsluiter: jij bent er bovenop gekomen dankzij veel moed en optimisme, en natuurlijk met de hulp van ons sociale vangnet. Wat zou je willen zeggen aan mensen die jou daarom een ‘profiteur’ noemen?

“Mensen oordelen snel, maar het is niet altijd zo zwart-wit. Aan de buitenkant zie je niet altijd hoe het met iemand gaat. Of die persoon ziek is, of die persoon zich goed of slecht voelt. Er lopen heel veel mensen rond met verborgen ziektes of problemen. En dat zijn allesbehalve profiteurs van de sociale zekerheid. In het ziekenhuis heb ik mensen ontmoet die heel ernstig ziek waren en toch nog vrijwilligerswerk deden, bijstudeerden of voor elkaar zorgden. Da’s toch inspirerend?”

Onze Dienst Maatschappelijk Werk is er voor jou
Onze Dienst Maatschappelijk Werk, de sociale dienst van ons ziekenfonds, informeert en begeleidt jou als je nood hebt aan extra hulp en zorg. Als lid van ons ziekenfonds kan je gratis een beroep doen op onze maatschappelijke werkers.
Ontdek hoe wij jou kunnen helpen
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.