Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Samen strijden tegen armoede

Viviane (49) is getrouwd, heeft 2 kinderen en een hoop schulden. Ze vertelt openhartig haar verhaal en hoe ze stukje bij beetje weer uit de put krabbelt.
Samen 31.10.2018
Strijden tegen armoede
verhoogde tegemoetkoming

Vivianes zoon werd geboren met DCD (Developmental Coordination Disorder). In zijn 1ste levensjaar werd hij 14 keer opgenomen in het ziekenhuis en heel zijn jeugd lang kreeg hij extra begeleiding. “Maar zijn aandoening was niet ernstig genoeg om aanspraak te maken op terugbetalingen”, vertelt Viviane.

Verhoogde tegemoetkoming

Vivianes echtgenoot belande kort na de geboorte van hun zoon ook in het ziekenhuis na een arbeidsongeval. De facturen stapelden zich op. “We kwamen helaas niet in aanmerking voor de verhoogde tegemoetkoming. En een verzekering was te duur”, vertelt ze. “Toen ik ook op een ziekte-uitkering terugviel, werd het vreselijk zwaar.”

"Wie in armoede leeft, moet voor elk recht vechten."

Maximumfactuur

Gelukkig bestaat er zoiets als de maximumfactuur, die je beschermt tegen al te hoge gezondheidskosten. “Al vind ik het niet logisch dat je het remgeld toch nog eerst moet voorschieten. Als je elke euro in 2 moet bijten, is dat vaak moeilijk.”

Collectieve schuldbemiddeling

“Een schuldbemiddelaar beheert nu ons inkomen en helpt onze schulden afbetalen. Nu weet ik zeker dat alle zorgkosten steeds betaald worden en dat is een last van mijn schouders. Zo kreeg ik eens geen ziekenhuisbed omdat mijn vorige factuur nog niet betaald was. Wie in armoede leeft, moet voor élk recht vechten.”
 

schuldbemiddelaar
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.