Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

“De sterkste schouders kunnen de zwaarste lasten dragen”

Het leven deelt soms rake klappen uit. Maar geef ‘knock-out’ geen plaats in je woordenboek. “Hoop en solidariteit blijken wonderen te doen, zelfs in situaties die eerst uitzichtloos lijken. Maar ook het stevige vangnet van de sociale zekerheid speelt hierbij een grote rol”, weet Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.
Samen 03.05.2019
Het leven deelt soms rake klappen uit, maar hoop en solidariteit kunnen wonderen doe. Ook het stevige vangnet van sociale zekerheid speelt een grote rol.

“Chapeau voor mensen die er ondanks (herhaaldelijke) tegenslagen in hun leven nog stáán. Ze tonen dat het leven vol verassingen zit – goede en slechte – maar dat we met een positieve ingesteldheid en de nodige ondersteuning alles aankunnen. We hebben allemaal een stevig vangnet nodig voor als het wat minder goed gaat.”

Wat bedoel je met een stevig vangnet?

“Bij tegenslag kunnen we in België allemaal rekenen op de sociale zekerheid, ons vangnet op grote schaal. Ondertussen vinden we het vanzelfsprekend dat we een terugbetaling krijgen voor een doktersbezoek of een uitkering bij ziekte. Maar de sociale zekerheid is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ook ons ziekenfonds heeft er hard voor gevochten. En verworven rechten kunnen helaas ook teruggeschroefd worden, zo is al gebleken.”

“Er bestaan spijtig genoeg nog onrechtvaardigheden die wij onaanvaardbaar vinden.”

Staat de sociale zekerheid onder druk?

“Ja, omdat ze afhankelijk is van politieke keuzes. Waar investeren we de middelen van de overheid in? Wie heeft recht op wat? Zijn er voorwaarden? Geen onschuldige vragen, en de antwoorden hebben vergaande gevolgen voor de betrokken mensen. Daarnaast blijven er vandaag onrechtvaardigheden bestaan die wij als ziekenfonds onaanvaardbaar vinden.”

Welke onrechtvaardigheden bedoel je?

“Er is alsmaar minder tijd voor menselijke zorg. Verpleegkundigen komen bijvoorbeeld amper nog toe aan een korte babbel met jou. Het evenwicht raakt zoek. En dat zien we ook aan het prijskaartje. Zo betaal je voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis gemiddeld 1800 euro uit eigen zak, bovenop de factuur. Sommige nieuwe geneesmiddelen kosten tot 500 000 euro per behandeling. Farmaceutische bedrijven boeken miljoenenwinsten, patiënten werken zich in de schulden. Niet normaal, toch?”

Hoe kan het anders?

“Ons ziekenfonds wil dat er meer wordt geïnvesteerd in de wettelijke en solidaire ziekteverzekering. Wettelijk, omdat ze van de overheid uitgaat en voor iedereen toegankelijk is. Solidair, omdat iedereen zijn steentje moet bijdragen, maar de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen. Alleen zo kunnen we kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidzorg garanderen voor iedereen.”

Wat vind jij oké?
1800 euro extra voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis? 1500 euro voor een tandimplantaat? Een rusthuisfactuur van 1665 euro per maand? Vind jij dat oké?
Doe de test!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.