Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Lard schudt met Repair Café mensen wakker

Een kapotte vaatwasmachine was Lards inspiratie om het allereerste Repair Café in zijn gemeente te organiseren. Minder spullen op de vuilnisbelt, is zijn motto.
Samen 23.02.2019
Lard organiseerde het allereerste Repair Café in zijn gemeente

Wegwerpmaatschappij

Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waar mensen hun kapotte spullen kunnen laten repareren door vrijwilligers. “Toen we onze 1ste editie hielden, wisten we niet of er interesse zou zijn”, herinnert Lard (44) zich. Die interesse was er duidelijk wel. “Het was mooi om te zien hoe mensen de handen in elkaar sloegen en tevreden naar huis gingen.” Het succes motiveert, want in Deinze – waar hij woont – vinden er ondertussen 4 Repair Cafés per jaar plaats. “Ik ben fan. Je begint bij jezelf en maakt een statement tegenover de snelle wegwerpmaatschappij.”

Mensen wakker schudden

Lard is al langer bezig met verantwoord energiegebruik en hij leest meer en meer over ons klimaat. In 2014 volgt hij een cursus bij de Amerikaanse ex-vice-president Al Gore en sindsdien geeft hij lezingen aan scholen en bedrijven. “Ik probeer mensen wakker te schudden, zodat ze zich ook gaan inzetten voor het klimaat. Je verantwoordelijkheid durven nemen, daar draait het om.”

Lard organiseerde het allereerste Repair Café in zijn gemeente

BattMobiel

“Na de verkoop van mijn bedrijf, startte ik een nieuw project en ging bedrijven advies geven over hun lichtverbruik en hoe het te verminderen. Dat was geen eenvoudige carrièreswitch. We zaten ook plots in een gebouw dat veel te groot was.” Sindsdien deelt hij zijn werkruimte met andere werknemers. En staan zijn 2 elektrische fietsen en een elektrische wagen klaar. “Onze BattMobiel”, lacht hij. “Het zou mooi zijn als binnenkort gezinnen uit onze straat de BattMobiel ook gebruiken. Heerlijk delen.”

Wake-upcall van een 6-jarige

Klimaat is een groot thema, maar voor veel mensen toch een ver-van-mijn-bed-show. Gelukkig is er af en toe een wake-upcall. Lard kreeg die van zijn 6-jarige zoon, toen hij een elektrische auto wilde kopen. “Eigenlijk zou je je oude wagen in de vuilnisbak moeten gooien. Anders rijdt er toch iemand anders mee?”, zei hij. “Het stemt tot nadenken.”

Opgroeien met groene initiatieven

Thuis is duurzaamheid de leidraad. “We kopen al 5 jaar geen flessenwater meer en moeten we in de stad zijn, dan nemen we de fiets, ook als het regent. En dat is geen probleem voor de kinderen”, zegt Lard. Naar zijn gevoel kan de nieuwe generatie makkelijker warm worden gemaakt voor ‘groene’ initiatieven. “Ze zijn ermee opgegroeid.”

Repair Café
Benieuwd naar een Repair Café in je buurt? Of wil je er zelf eentje opzetten?
Meer info
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.