Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Race for the Cure: Heidi en Rani maken mee het verschil

Elk jaar vindt Race for the Cure plaats in Antwerpen en Brussel. Het event steunt de mensen die borstkanker hebben of gehad hebben. Lotgenote en oprichtster van Think Pink Heidi en deelneemster Rani weten hoeveel het betekent om mee te lopen of wandelen.
Samen 22.08.2019
Elk jaar vindt de Race for the Cure plaats. Lotgenote en oprichtster van Think Pink Heidi en deelneemster Rani vertellen over hun ervaring.

Heidi kreeg in 2000 schildklierkanker, met uitzaaiïngen naar de lymfe. “Ik begon mijn bucketlist af te werken. Ik wilde iets doen om lotgenoten te helpen. Zo ontstond Think Pink”, vertelt ze.

Ook Rani, communicatiemedewerkster bij de vrouwenvereniging VIVA-SVV vzw, wil vrouwen met borstkanker laten zien dat ze niet alleen staan. Ze kunnen zoals altijd terecht bij de vzw. Samen met haar collega’s loopt ze dit jaar voor de 3de keer mee met Race for the Cure.

7 sterfgevallen per dag

De vzw Think Pink organiseert elk jaar 3 edities van Race for the Cure (in Antwerpen, Brussel en Namen). “Het is eigenlijk een wereldwijd evenement voor mensen met borstkanker”, licht Heidi toe. “We vieren wie er nog is en herdenken wie er niet meer is.”

In België krijg je wel nog veel kansen, als je er snel bij bent. Maar Heidi nuanceert meteen. “Toch sterven hier elke dag 7 lotgenoten. Onbegrijpelijk. We leven in een luxeland waar preventie voorop staat, waar mensen weten dat borstkanker de meest voorkomende kanker is bij vrouwen. Meer nog: België is wereldkampioen. Nergens ter wereld krijgen meer mensen borstkanker.”

“3 kilometer wandelen lijkt weinig, maar kan een enorme overwinning zijn.”

Positief event: vieren, niet rouwen

Race for the Cure is een positief event. Eentje waar lotgenoten centraal staan. “Je herkent ze aan de roze T-shirts. Mensen die steunen dragen een wit T-shirt, team captains dragen een blauw exemplaar”, zegt Heidi.

“Toen ik de 1ste keer deelnam, dacht ik dat het een triest event ging zijn. Borstkanker blijft een zwaar onderwerp”, pikt Rani in. “Maar het was echt een feest. Ik herinner me dat ik even wat hogerop ging staan om een foto te nemen. Ik zag een prachtig schouwspel: overal roze T-shirts, omringd door een groep witte T-shirts om hen aan te moedigen. Het is is een dag om te vieren, niet om te rouwen.”

Elk jaar vindt de Race for the Cure plaats. Lotgenote en oprichtster van Think Pink Heidi en deelneemster Rani vertellen over hun ervaring.

Think Pink kan het verschil maken

Je kan een parcours wandelen (3 kilometer) of lopen (6 kilometer). “3 kilometer wandelen lijkt misschien weinig, maar ik weet dat dat een enorme overwinning kan zijn als je in behandeling of herstellende bent”, stelt Heidi.

“Omringd worden door al die witte T-shirts doet deugd. Vorig jaar sprak ik met een lotgenote van 62 jaar. Ze was erg trots dat ze 6 kilometer had gelopen. Helaas kreeg ik 2 weken geleden haar doodsbrief. Na haar begrafenis stuurde haar man me een foto van haar urne met daaronder haar Think Pink T-shirt. Ik huil soms aan mijn bureau, maar op zo’n moment besef ik: Think Pink kan het verschil maken.”

Steun voor een collega

Het verschil maken ook de deelnemers. “Emotionele steun is ontzettend belangrijk. Veel mensen kampen momenteel met borstkanker. De solidariteit die ze voelen op zo’n dag, is onbetaalbaar”, weet Heidi. Dat is ook meteen de reden waarom Rani en haar collega’s deelnemen.

“Wij hebben een collega die jammer genoeg al jaren leeft met kanker. We wilden haar een hart onder de riem steken. Het is de 1ste keer dat ik het van dichtbij meemaak en her raakt me heel erg.”

Taboe doorbreken en praten

Het jaar na haar 1ste kennismaking met Race for the Cure nodigde Rani ook haar familie uit. “Iedereen zei meteen ja. Het is zo’n warm en energiek event. Iedereen wil het steunen”, beseft ze.

Vooral de deelname van haar zusjes van 2 en 4 jaar betekende veel. “Ze vroegen zich af waarom sommige mensen roze T-shirts droegen en sommige witte. Ik heb het uitgelegd. We durven vaak niet over kanker praten met kinderen, waardoor het iets engs en onvatbaars wordt. Maar het hoeft niet altijd negatief te zijn, we moeten dat taboe doorbreken.”

Gratis tickets: wil je ook meelopen?
S-Sport//Recreas en ons ziekenfonds geven samen 1000 gratis tickets weg voor Race for the Cure Antwerpen en Brussel. Nog niets te doen op zondag 29 september 2019? Steun Think Pink en loop/wandel ook mee!
Reserveer je gratis ticket
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.