Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Gezwicht voor het gedicht

Erik De Velder (48) raakte in 2007 betrokken bij een ongeval. Het betekende de start van een lange revalidatie. Zijn carrière als taaltrainer Nederlands paste niet meer in dat verhaal. Maar zijn liefde voor taal stopte niet toen hij zijn lesmateriaal achter in de kast opborg. Integendeel.
Thuis 31.01.2019
Tijdens de Poëzieweek zetten we gedichten in de kijker.

“Als mens ben je afhankelijk van je mogelijkheden. Ook je mogelijkheden om je uit te drukken”, vertelt de 48-jarige Erik. “Ondanks mijn fysieke handicap kan ik perfect praten en lezen. Maar een lange tekst - laat staan een boek - schrijven of tikken zou niet lukken.”

“Poëzie is voor mij een uitingsvorm die ik fysiek wél aankan. Een gedicht is overzichtelijk en telt weinig lettertekens. Een gedicht typen is geen uitputtingsslag voor mij en het is een manier om mijn gedachten en gevoelens te uiten. Voor mij is een gedicht dan ook een formaat waarin ik heel gecondenseerd en uitgepuurd mijn indrukken kan delen.”

Gedicht van Erik De Velder voor de Poëzieweek 2019.

Verteerbaar én gezond

Kleine autobiografietjes. Zo zou je de gedichten van Erik kunnen omschrijven. “Mijn gedichten zijn persoonlijke ervaringen”, vertelt Erik. “In elk gedicht steek ik veel tijd en werk. Om toch maar dat ene juiste woord te vinden. Ik wil mijn poëzie altijd zo eerlijk en verteerbaar mogelijk maken. Ik wil dat mensen een stukje echtheid ervaren als ze het lezen. In mijn ogen werkt een gedicht als gezonde voeding: als je het opneemt, wil je ook dat het je beter doet voelen.”

“Het mooie aan gedichten is bovendien dat ze geen vervaldatum hebben. Je kan ze lezen en herlezen. Onlangs sprak iemand me nog aan die zich nog een gedicht herinnerde dat ik 4 jaar geleden schreef. Een gedicht is een kleine attentie, de waardering die je soms terugkrijgt een geschenk.”

Van poëzie naar persoonlijk plezier

“Je cv is een belangrijke maatschappelijke waardemeter: ‘Wat doe je als werk?’ of ‘Welk werk heb je gedaan?’. Maar als je eens stilstaat bij het leven, dan zijn er ook veel andere dingen die je blij maken en voldoening geven. De grootste bijdrage voor je geluk? Die zit niet altijd in die 8 uur per dag op kantoor, in de fabriek of op de werf. Vaak zit het in andere zaken, zoals je gezin, je vrije tijd, je engagement voor anderen, enzovoort”, stelt Erik vast.

“Zelf ben ik een groot deel van de dag bezig met het beredderen van mijn handicap. Als ik daarnaast nog zaken kan doen die iets bijdragen aan mijn plezier en dat van anderen, dan word ik blij”, zegt Erik. Hij engageert zich trouwens ook voor comfortabelere openbare ruimtes en toegankelijk openbaar vervoer.

“Een gedicht is een kleine attentie, de waardering die je terugkrijgt, een geschenk.”

Kwetsbaar in vertrouwd kader

Erik De Velder publiceerde al 2 gedichten met de steun van VFG (Vereniging voor personen met een handicap). “Ik ben VFG bijzonder dankbaar om poëzie laagdrempelig te maken en dat op een heel respectvolle manier te doen”, besluit Erik. “VFG geeft me de mogelijkheid om baas te blijven van mijn werk en geeft me volledige medezeggenschap. Iets kwetsbaars als een gedicht in zo’n vertrouwd kader kunnen publiceren maakt me blij.”

De gedichten van Erik en 17 andere dichters staan op panelen die je gratis kan ontlenen. Perfect als minitentoonstelling op school of om tijdelijk op kantoor te hangen.

Win de dichtbundel ‘Ontdooid’
In ons boekenrek staan 10 dichtbundels te pronken. Wil je de dichtbundel ‘Ontdooid. Onbeperkte poëzie’ van VFG straks ook op jouw nachtkastje?

Stuur vóór 28 februari 2019 een mailtje naar bram.deschamps@vfg.be. Wie weet win jij 1 van de 10 dichtbundels.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.