Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Overnachten bij je kind in het ziekenhuis? Dit moet je weten

Is je kind opgenomen in het ziekenhuis? Als ouder heb je meestal de mogelijkheid om in de kamer te overnachten (rooming-in). Maar wat kost dat, en waarmee moet je zoal rekening houden? Juriste Véronique maakt je wegwijs.
Praktisch 09.10.2019
Overnachten bij je kind in het ziekenhuis? Dit moet je weten

Mijn kind wordt opgenomen in het ziekenhuis. Kan ik altijd in de kamer overnachten?

“De opname van een kind in een ziekenhuis kan een beangstigende ervaring zijn. Daarom bieden bijna alle ziekenhuizen de mogelijkheid aan om ook ’s nachts bij je kind te blijven”, vertelt Véronique, juriste bij ons ziekenfonds. “Dit verblijf als niet-patiënt heet rooming-in.”

“Om misverstanden te voorkomen, informeer je het best op voorhand of rooming-in mogelijk is in het ziekenhuis waar je kind is opgenomen. Soms is het om medische redenen niet toegestaan om in de kamer bij je kind te overnachten. Dat wordt in samenspraak met de arts bepaald.”

“Houd er rekening mee dat in elk ziekenhuis andere regels heeft. Soms zijn ook niet alle voorzieningen aanwezig. In sommige ziekenhuizen mag je bijvoorbeeld zelf je eten meebrengen en dat opwarmen in de microgolfoven op de afdeling. In andere ziekenhuizen zijn die voorzieningen er niet.”

“Rooming-in kan zowel in een eenpersoonskamer als in een tweepersoonskamer.”

Overnachten bij je kind in het ziekenhuis? Dit moet je weten

Is rooming-in duur?

“Als je overnacht in het ziekenhuis, kunnen hiervoor verblijfkosten aangerekend worden. Dat geldt zowel voor het bed als voor eventuele maaltijden. Wil je als ouder bij je kind blijven tijdens de opname in het ziekenhuis? Duid dit dan aan op het opnameformulier”, vervolgt Véronique. “De prijzen kunnen variëren. Vaak werken ziekenhuizen met een vast bedrag, andere rekenen de goederen en services aan die je verbruikt. Aan het onthaal kan je een prijslijst opvragen. Ook op de websites van de meeste ziekenhuizen vind je die tarieven terug.”

“Rooming-in kan zowel in een eenpersoonskamer als in een tweepersoonskamer. Je kamerkeuze heeft wel gevolgen voor de aanrekening van bepaalde supplementen. Je doet er dus goed aan om op voorhand na te kijken wat je hospitalisatieverzekering juist dekt.”

Kies je een eenpersoonskamer voor je kind?

  • Het ziekenhuis mag jou als ouder kosten aanrekenen voor de extra maaltijden en een extra bed of zetel.
  • Het ziekenhuis mag jou wel ereloonsupplementen, maar geen kamersupplementen aanrekenen.

Kies je een twee- of meerpersoonskamer voor je kind?

  • Het ziekenhuis mag jou als ouder kosten aanrekenen voor de extra maaltijden en een extra bed of zetel.
  • Het ziekenhuis mag geen ereloonsupplementen en geen kamersupplementen aanrekenen.

Kan je rekenen op een tegemoetkoming van het ziekenfonds?

“Kosten voor rooming-in worden niet terugbetaald door het ziekenfonds. Je hospitalisatieverzekering kan hierin wel tussenkomen”, vertelt Véronique.

Is er een bepaalde begrenzing van het aantal nachten?

“Neen, er is geen maximum voorzien.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.