Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Orgaandonatie bij leven: ingrijpend voor donor én ontvanger

Jaarlijks staan zo’n 90 Belgen een nier of een stuk lever af. Moedig, zonder meer. Ook Rudy schonk in 2015 een nier aan zijn echtgenote. “Een rollercoaster, maar als ze me morgen vragen om het opnieuw te doen, twijfel ik geen moment.”
Samen 30.12.2019
Orgaandonatie bij leven: ingrijpend voor donor én ontvanger

Intensieve procedure en screening

Chris had al langer last van cystes op haar nieren, maar toen haar nierfunctie in de zomer van 2015 volledig wegviel, was een niertransplantatie onvermijdelijk. “Ik stond op de Europese wachtlijst, maar er was geen match. Tot Rudy zich als levende donor opgaf”, vertelt ze.

Er volgde een intensieve procedure, waarbij Rudy zowel medisch als psychisch werd gescreend. “Het duurde lang voor we wisten dat ik aanvaard zou worden. Toen we een ‘go’ kregen, sprongen we een gat in de lucht”, zegt hij.

In het geheugen gegrift

Toch was er angst, ook bij hun dochters, Jore en Riet. Zij zagen hun beide ouders onder het mes gaan. “Niet evident, maar we wisten dat het de enige optie was”, vertelt Chris. 30 juni 2015 staat in het geheugen van het gezin gegrift.

“’s Ochtends zeiden we hoe graag we elkaar zagen en dan was het zover. Rudy werd om 8 uur geopereerd, om 10.30 uur was het mijn beurt.”

“We hadden al een hechte relatie en die is na de ingreep nog hechter geworden.”

Complicaties na de operatie

De operaties waren zwaar en verliepen niet zonder complicaties. Chris kreeg een niertrombose en moest 2 keer opnieuw onder het mes. De donornier functioneerde niet meteen. Pas een dag later merkte de dokter leven in de nieuwe nier. Tot grote vreugde van het gezin, dat alles bijhield op een blog.

Na 2 weken mochten telkens 2 mensen tegelijk kort op bezoek bij Chris en Rudy. Hun dochters stelden de planning op. “Je kan je niet voorstellen hoeveel steun en medeleven we hebben gevoeld van familie en vrienden”, benadrukken ze allebei.

Orgaandonatie bij leven: ingrijpend voor donor én ontvanger

Emotioneel moment

Een maand na de ingreep zou dochter Jore, na veel twijfelen, voor een jaar naar Peru vertrekken. Lang leek het dat mama Chris haar niet zou kunnen uitwuiven op de luchthaven, maar dankzij haar ijzeren wil lukte het. “Het was een emotioneel afscheid.

Chris was toen nog niet stabiel, maar ze wou écht dat onze dochter vertrok”, zegt Rudy. “Wonderwel kon ik diezelfde avond naar Jore sms’en dat Chris’ nier het weer beter deed. Ik word nog emotioneel als ik eraan denk.”

IJzersterke relatie

Vandaag leven Chris en Rudy elk met 1 nier. “We gaan vaak op controle en als we op reis zijn, moeten we goed letten op de hygiëne”, aldus Rudy. “Maar dat lukt wel.”

Had de niertransplantatie een impact op hun relatie? “We hadden al een hechte relatie en die is na de ingreep nog hechter geworden. Ik bewaar de beste herinneringen aan ons samenzijn in het ziekenhuis. Plots hadden we alle tijd om over ons leven als koppel en als gezin te praten, over onze verwachtingen ...”, weet Chris. Rudy knikt: “Het is een cliché, maar we genieten nog meer van het leven.”

Kunstwerk in de vorm van een nier

Wie langs het huis van Chris en Rudy passeert, merkt een bijzonder beeld op. Een grote ijzeren nier, een kunstwerk dat Rudy 3 jaar geleden maakte en dat in aanwezigheid van vrienden en familie werd ingehuldigd. “Als dank voor hun steun en als teken van onze liefde voor elkaar”, besluit het koppel.

Hoe gaat orgaandonatie bij leven in zijn werk?

Even naar het ziekenhuis lopen en een orgaan afstaan om iemand te helpen? Zo simpel is het niet. Wil je weten of jij donor kan zijn? Lees hier hoe orgaandonatie precies in zijn werk gaat.

Terugbetaling bij orgaandonatie
Sinds kort krijg je extra terugbetalingen voor je dokterskosten als je bij leven een nier of stuk lever doneert.
Alles over de terugbetaling
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.