Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hoezo, met vaccinaties bescherm je niet alleen jezelf?

Vaccineren is belangrijk, daar zijn de meeste mensen zich van bewust. Het is
ook belangrijk om het vaccinatieschema te volgen. Met een vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf, maar maak je ook anderen sterker. Dat vertelt verpleegkundige Kim (36).
Gezond 28.10.2019
Met een vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf, maar maak je ook anderen sterker.

Hoe bescherm je anderen door je te laten vaccineren?

“Ik werk als verpleegkundige in Brussel, en daar maakten we onlangs een uitbraak van de mazelen mee. Niemand had dat verwacht, want in België volgen we een strikt vaccinatieschema. Alleen hebben er steeds meer mensen twijfels bij vaccinaties. En dat is een groot probleem.”

“Op die manier brengen ze onbewust ook anderen in gevaar. Sommige mensen mogen zich bijvoorbeeld niet laten vaccineren. De enige manier om hen te beschermen is iedereen rondom hen vaccineren. Om de mazelen tegen te houden, moet bijvoorbeeld minstens 95 % van de bevolking gevaccineerd of immuun zijn. Dat is veel, maar het is perfect haalbaar als we samenwerken.”

Waarom mogen sommige mensen geen vaccinatie krijgen?

“Zoals elk geneesmiddel kan een vaccin bijwerkingen hebben. Voor de meeste mensen zijn die heel onschuldig, denk aan wat spierpijn of rode plekken. Maar wat doe je als iemand al verzwakt is? Ik heb ooit een patiënt gehad die een sterke allergische reactie vertoonde en die we dus niet konden vaccineren. Ook zwangere vrouwen mogen niet alle vaccins krijgen.”

“Daarom raden we familieleden dus altijd aan om zich te laten inenten tegen de griep. Door ons te laten vaccineren, zorgen we ervoor dat iedereen veilig is. Het gaat maar om een paar prikjes, maar ik weet uit ervaring dat ze een levensgroot verschil maken.”

“Om de mazelen tegen te houden, moet minstens 95 % van de bevolking gevaccineerd of immuun zijn.”

Welke misvattingen bestaan er over vaccinaties?

“Ik weet niet waarom, maar sommige mensen hebben twijfels bij vaccins. Vroeger waren dat individuele gevallen of kleine groepen, nu sijpelt die twijfel door naar de bredere lagen van de bevolking. Nochtans, vaccins zijn veilig, betrouwbaar én ze werken. Er zitten geen giftige of ongezonde stoffen in.”

“Ik heb ook al mensen horen zeggen dat ze virussen kunnen vermijden door goed op hun hygiëne te letten. Dat is niet zo, kan ik verzekeren. En het is ook geen goed idee om vaccinaties uit te stellen. Ik heb 2 dochters en ik weet hoe belangrijk het is om het basisvaccinatieschema te volgen. Een baby moet de 1ste inentingen al krijgen als hij pas 8 weken oud is.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.