Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Menstruatie: 5 dingen die je nog niet wist

Ongesteld zijn is een doodnormale zaak. Toch wordt er weinig over gepraat. “We vinden dat alles bespreekbaar moet zijn en taboes tot het verleden horen, maar over menstruatie blijft het vaak heel stil”, zegt journaliste Paula Kragten.
Gezond 30.12.2019
Menstruatie: 5 dingen die je nog niet wist

Wist je dat …

  • we nu ongeveer 10 keer vaker (dat wil zeggen 10 extra cycli) menstrueren dan pakweg een paar eeuwen geleden? Dat is niet alleen omdat we langer leven, maar ook omdat vroeger vrouwen vaker zwanger waren en borstvoeding gaven.
  • er 6000 eufemismen wereldwijd bestaan over maanstonden? Dat gaat van ‘de rode vlag hangt uit’ tot ‘de Ferrari staat voor de deur’.
  • in de oudheid een verbrande kikker werd aangeraden als middeltje tegen menstruatiepijn?
  • ook sommige vleermuizen en spitsmuizen menstrueren?
  • een vrouw in haar leven gemiddeld 25 000 euro spendeert aan ongesteld zijn? Dat bedrag omvat de aankoop van tampons, maandverband, maar ook schoon ondergoed (in het geval van doorlekken), pijnmedicatie …

“Ik wil pleiten voor meer menstruatietrots.
Gedaan met schaamte.”

Grapjes over menstruatie

Paula praat er wél over, in haar online menstruatiemagazine ‘Period!’ en in haar boek ‘Mooi rood is niet lelijk’. “Ik wil het taboe rond ‘ongesteld zijn’ doorbreken. Tel je alle cycli op, dan menstrueert een vrouw gemiddeld 6,8 jaar onafgebroken in haar leven”, weet ze.

“Maar het zit niet in onze cultuur om erover te praten. Onder het motto: ‘Het hoort erbij, maar niemand hoeft het te merken’. In Amerika ligt dat anders. Daar maken ze grappen over menstruatie in comedyshows en zijn er heel wat vrouwen die hun eigen maandverbandjes maken.”

Menstruatie: 5 dingen die je nog niet wist

Verbannen uit het huis

Waarom blijft menstruatie hier dan moeilijk bespreekbaar? Dat wijt Paula aan ons verleden. “Volgens de oude Grieken was menstruatie een vorm van ontgifting. Men dacht lange tijd dat menstruerende vrouwen oogsten konden vernietigen, de wijn konden verzuren en zelfs het vee konden doden. Vandaag worden in Nepal vrouwen nog altijd uit hun huis verbannen als ze ongesteld zijn. Het vooroordeel dat menstruatie iets onreins is, zit er stevig ingebakken.”

Felicitaties?

Dat negatieve aspect blijft de journaliste verbazen. “Want waarvoor dient onze menstruatie? Het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken om zich ‘klaar’ te maken voor een volgende ovulatie en mogelijke zwangerschap.”

“Voor een zwangerschap word je uitbundig gefeliciteerd. Maar heb je al meegemaakt dat iemand je proficiat wenst als je met een tampon naar het toilet gaat? Terwijl het net de menstruatie is die ervoor zorgt dat je zwanger kán worden. Te gek voor woorden, toch?”

7 jaar wachten vooraleer hulp te zoeken

Toen Paula haar website over menstruatie startte, merkte ze dat er nog heel wat ellende is door het taboe errond. “Vrouwen lopen vaak te lang rond met menstruatieklachten. Ze denken dat fysiek ongemak erbij hoort. Terwijl zware krampen kunnen wijzen op endometriose (zie onderaan) en hevig bloedverlies gelinkt kan zijn aan premenopauzale symptomen”, vertelt ze.

“Over deze groep vrouwen met hevige klachten is onlangs een onderzoek gedaan. Blijkt dat slechts 54 % van hen een arts raadpleegt en – nog straffer – dat het gemiddeld 7 jaar duurt vooraleer ze dat doen. Reken maar uit hoelang je dan ziek rondloopt, vooraleer je professionele hulp inroept.”

45 miljard tampons

Hoog tijd om menstruatie uit de taboesfeer te halen. “Hoe? Door er méér over te communiceren. Zo schrijf ik over wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat ‘synchroon ongesteld zijn’ een fabel is en dat menstruele migraine geen aanstellerij is. Maar je leest op mijn site ook dat we jaarlijks gemiddeld 45 miljard tampons en maandverbanden gebruiken. Leg je die achter elkaar, dan kan je 12 keer op en neer naar de maan.

Niet zwijgen over menstruatie

Gelukkig zijn er de laatste jaren stappen vooruit gezet. “Zo herinner ik me dat in 2014 een kunstenares een zelfportret had gepost op Instagram, waarin je een bloedvlek zag op haar grijze joggingbroek. Als protestactie: ‘Je kan je borsten en billen laten zien, maar over je menstruatie moet je zwijgen.’ De foto werd toen verwijderd. Vandaag zie ik dat niet zo makkelijk meer gebeuren”, zegt Paula.

Menstruatie: 5 dingen die je nog niet wist

Tot slot: “Ik wil pleiten voor meer menstruatietrots. Gedaan met schaamte. Daar moeten we écht van af.”

Het abc van menstruatie

  • HMB: hevig menstrueel bloedverlies. Symptomen: langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), korte cyclus (minder dan 21 dagen), veel bloedverlies.
  • Endometriose: weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, groeit buiten de baarmoeder. Meest voorkomende symptoom? Hevige menstruatiepijn.
  • PCOS: het Polycysteus Ovarium Syndroom. Een verzamelnaam voor een reeks aandoeningen waarbij de eierstokken niet goed werken en meerdere (poly) eiblaasjes (cystes) er zich ophopen.
  • Menstruatiecup: een flexibel cupje dat je inwendig draagt en dat het bloed niet absorbeert (zoals een tampon), maar opvangt. Er zijn 2 soorten: herbruikbaar en voor eenmalig gebruik.
  • The Story of Menstruation: de 1ste voorlichtingsfilm over menstruatie, in 1946 gemaakt door ... Walt Disney!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.