Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hoe vind je de stilte in een luide samenleving?

Onze samenleving dendert als een sneltrein voort. En we moeten op tijd op de juiste wagon springen. En toch, in onze o zo verbonden wereld gaan er meer en meer stemmen op voor … stilte. Af en toe op de pauzeknop duwen is broodnodig!
Samen 02.03.2020
In onze verbonden wereld gaan er meer en meer stemmen op voor stilte.

Schaarse stilte

  • 7 op de 10 Vlamingen vinden stilte een must. Dat blijkt uit de enquête ‘Stilte in Vlaanderen’ (2019), waarbij onderzoeksbureau Indiville vroeg naar stilte-ervaringen. Anno 2020 zijn stille momenten een schaars goed. Dus gaan we er actief naar op zoek.
  • 64 % is graag eens op z’n eentje, 60 % heeft stilte nodig om tot rust te komen. 40 % wil zich soms volledig afsluiten van alle informatie. Ongeveer evenveel mensen raken geïrriteerd door lawaai en geluid.  
  • Toch moet het voor de meesten niet muisstil zijn. Maar 1 op de 5 ondervraagden stelt stilte gelijk aan totale afwezigheid van geluid. 41 % wil andere prikkels, zoals tv of sociale media, wegwerken.

Stilte: waar en hoe?

Hoe vinden we stilte? Hoe ontkoppelen we? We polsten bij enkele personen die dagelijks in een luide omgeving werken.

Sofie (38), kleuterjuf

“Als ik na de werkdag in mijn auto zit, laat ik de radio bewust uit. Soms probeer ik met muziek te rijden, maar ik voel snel dat ik het niet verdraag”, aldus Sofie. “Wanneer iedereen thuis naar bed is, blijf ik alleen beneden zitten – al is het maar 10 minuten. En ik luister naar … de stilte. Het brengt rust. Ik heb die dagelijkse stilteminuten nodig, pas nadien kan ik slapen. Verder doe ik vaak dezelfde pull met kap aan. Ik trek de kap over mijn hoofd en zet ze pas af als ik minder nood heb aan rust. Andere ‘stiltebondgenoten’ zijn de buitenlucht en de natuur. Als ik ga lopen, is dat in stilte. Vreemd, want vroeger stopte ik letterlijk met lopen als de muziek uitviel. Vandaag word ik gek van muziek in mijn oren tijdens het sporten.”

In onze verbonden wereld gaan er meer en meer stemmen op voor stilte.

“Weet je dat ik ook met de kleuters rust opzoek? Elke dag houden we een ‘stil momentje’: een 5-tal minuten kleine, speelse oefeningen in volledige stilte. Da’s opbouwen in het begin, maar geleidelijk zie je de kinderen steeds meer genieten. Ze leren tot zichzelf komen. Ik eindig altijd met een diepe zucht van verlichting en veel kindjes volgen mijn voorbeeld. Sinds ze wekelijks een halfuurtje yoga volgen bij de vakleerkracht gaat het nog beter.”

“Als de decibels overdag de hoogte ingaan, begin ik te zingen: ‘luister naar de klasgeluiden’. De kinderen zingen spontaan mee, weten dat het minder luid moet en sporen elkaar aan om stiller te zijn. Ik neem mijn kleuters ook veel mee naar buiten. Ze laten ontploffen is leuk en dat hebben ze nodig, maar ik laat ze even vaak bewust omgaan met de natuur. Dan bouwen we een blotevoetenpad bijvoorbeeld, en dat gebeurt lekker rustig. Ik vind het belangrijk om ze te leren dat stil zijn ook leuk kan zijn.”

Dieter (35), wegenwerker

“Als de machines volop draaien, is er veel lawaai. Dat kan tot 100 decibel gaan. En de walsen produceren een hoge pieptoon bij het achteruitrijden … Soms gaan we enkele minuten in de stuurcabine van de vrachtwagen zitten om te bekomen. Als ik thuiskom na het werk, heb ik graag dat iedereen me 30 tot 45 minuten volledig met rust laat. Ik moet even bekomen. En als ik ’s zomers in de tuin zit, valt het me enorm op hoe stil het eigenlijk kan zijn.”

“Ik ben 5 dagen per week – soms 7 – omringd door geluid.”

Elke Van Mello (39), radiopresentatrice/actrice

“Ik ben 5 dagen per week – soms 7 – omringd door geluid. Maar in de nieuwe studio’s van Joe FM werden stilteplekken gecreëerd, waar je in alle rust creatief kan zijn. Dat vind ik een geweldige evolutie”, zegt ze. “Als ik alleen ben, merk ik dat ik gevoelig ben voor de kleinste geluiden. Lawaai op straat of het zachte gezoem van de auto’s op de snelweg (ook al ligt die niet zo dichtbij) storen me. Slapen doe ik met oordoppen. Buiten lezen gaat ook niet zonder. En ik ben een enorme voorstander van een lawaaiverbod op zondag”, knipoogt Elke.

“Ik gebruik vaak mijn geluiddempende koptelefoon. Handig om me af te sluiten, op het vliegtuig bijvoorbeeld. Als ik op vakantie ga, zoek ik specifiek stille plekken op. Eind 2019 trokken we naar Groningen. Heerlijk stil was het daar! Ik genoot met volle teugen.”

Ontprikkelen

Ben je op zoek naar tips om tot rust te komen? Om even alle prikkels te ontvluchten? Ga eens bosbaden. Of waai uit in een stiltegebied. Vind extra inspiratie om in alle stilte te herbronnen.

Hoe zoek jij de stilte op?
Heb jij nog andere manieren om stilte en rust te vinden? Laat ons weten hoe jij het doet. Stuur je ‘stiltetip’ naar s-magazine@socmut.be.
Mailen maar!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.