Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Lachen werkt bevrijdend

Een lach kan bijzonder krachtig en waardevol zijn. En het mooie aan lachen is: we kunnen het allemaal. Dus lach maar, zoveel je kan. “Lachen werkt bevrijdend”, beseft ook Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.
Samen 28.06.2019
“Lachen werkt bevrijdend”, beseft Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

“We lachen om een goede grap of een gedeelde gedachte. Maar net zo goed in situaties waarin het minder vanzelfsprekend is. Ik heb al lachsalvo’s horen weerklinken aan een ziekenbed of op een koffietafel. Dat lijkt ongepast, maar het helpt soms om de spanning weg te nemen.”

De lach is eigenlijk het beste medicijn?

“Een cliché, maar het klopt. En het gaat verder dan lachen. Met een optimistische ingesteldheid en een positieve blik sta je open voor meer dingen en ben je beter gewapend tegen onverwachte pech of verdriet.”

“Met onze actie ‘ik ben ik, gewoon mezelf’ willen we je helpen om positief in het leven te staan. De sleutel tot succes: wees mild voor jezelf. Lief zijn voor anderen leren we als peuter, maar gek genoeg vergeten we vaak om lief te zijn voor onszelf. Nochtans is niemand perfect.”

Blijven lachen: is dat niet gemakkelijker gezegd dan gedaan?

“Ik wil verdriet, boosheid, pijn, pech … niet minimaliseren. Ik kom in mijn job dagelijks in aanraking met de nodige miserie. Wat als je uit geldgebrek niet anders kan dan kiezen tussen ofwel je jaarlijkse vakantie ofwel een noodzakelijk tandimplantaat? Dan staat het huilen je nader dan het lachen.”

“Maar ik geloof wel dat er zelfs in de donkerste tijden altijd een lichtpuntje is. Ik hoop dat ons ziekenfonds dat kan zijn – of je kan helpen om het te vinden.”

Op welke manier helpt ons ziekenfonds dan?

“We geven je een terugbetaling voor je dokterskosten en een uitkering als je langdurig ziek bent. Maar we doen zoveel meer. We maken je wegwijs in het kluwen van administratie, zoeken uit op welke terugbetalingen je recht hebt, organiseren de nodige zorg of een helpende hand in het huishouden. We staan je zelfs juridisch bij. We willen er zijn voor iedereen die het nodig heeft.”

“Ook op beleidsniveau komen we op voor je belangen. Zo brengen we onterecht aangetekende ereloonsupplementen in ziekenhuizen aan het licht, kaarten we de groeiende gezondheidsongelijkheid aan en ijveren we voor een betere terugbetaling voor psychotherapie.”

Welke rol speelt de samenleving in ons geluk?

“Vandaag ligt de lat hoog. Te hoog. We moeten allemaal een droomjob hebben, leerijke hobby’s, interessante vrienden, een partner die je zielsverwant is … We hebben het druk-druk-druk. We gunnen onszelf bitter weinig recuperatietijd.”

“Het gewone en het alledaagse zijn niet meer genoeg. Maar niet elke dag móét een feest zijn. Dat is niet haalbaar. Laat dat ook mijn boodschap zijn aan de vooravond van de zomervakantie: neem gerust wat gas terug, laad je batterijen op, geniet! En doe af en toe eens lekker niets. Behalve lachen dan!”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.