Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

De lach onder de loep van de wetenschap

Lachen is gezond. Maar is dat écht zo? Wat doet een lach precies met ons lichaam en onze geest? En lachen we nog om dezelfde dingen als vroeger? We leggen ons oor te luisteren bij professor Rudi D’Hooge, die de lach wetenschappelijk onderzoekt.
Samen 28.06.2019
Wat doet lachen precies met ons lichaam en onze geest? Professor Rudi D’Hooge legt uit.

Ratten kietelen

De professor start meteen met een bijzonder weetje, aangetoond door onderzoekers van de Duitse Humboldt-universiteit. “Wist je dat ratten lachen, als ze gekieteld worden? De dieren worden gekieteld op hun rug, buik en staart en produceren hoge lachtonen.”

“Normaal kan het menselijk oor ze niet horen, maar wetenschappers kunnen ze met speciale apparatuur registreren. Stopt het kietelen, dan stoppen de ratten met lachen en gaan ze weer op zoek naar de menselijke hand. Het bewijs dat ze kietelen leuk vinden.”

Zullen we vrienden zijn?

Ons gezicht zou ongeveer 20 spieren gebruiken als we lachen. We kunnen onze mondhoeken naar boven bewegen dankzij de grote jukbeenspier, een spier in ons gezicht die loopt van buiten op het jukbeen naar de mondhoeken.

“Er bestaan theorieën die de lachende grimas van de chimpansee als een voorloper van de menselijke lach zien. Waarschijnlijk is het een gezichtsplooi die het minst agressief overkomt. Een die uitstraalt dat de chimpansee in kwestie te vertrouwen is en dat hij een vriendschapsband met de andere wil aangaan. De menselijke lach wil hetzelfde signaal geven”, vertelt Rudi D’Hooge.

“Weinig emoties zijn sociaal zo dwingend om mee te doen als lachen.”

Lachen werkt stressverlagend en gerustellend

En dan de vraag: is lachen écht gezond? “Er zijn onderzoeken die aantonen dat lachen een positief effect heeft op ons immunsysteem en stressverlagend werkt. Onze hersenen maken tijdens het lachen endorfine en dopamine vrij. Endorfine verzacht de pijn en zorgt voor een geluksgevoel. Dopamine is een prikkelende neurotransmitter. Deze stoffen zorgen voor een aangenaam, ontspannen gevoel”, licht de professor toe.

“Kijk hoe mensen, na een begrafenis waar de emoties groot zijn, aan de koffietafel lachen om de onnozelste dingen. Alsof het ons lichaam helpt om ons stresspeil te verlagen.” Bovendien kan lachen soms echt geruststellen. “Stel dat je iemand ontmoet die je bedreigend lijkt, maar die plots naar je glimlacht. Dan voel je een last van je schouders vallen.

Wat doet lachen precies met ons lichaam en onze geest? Professor Rudi D’Hooge legt uit.

Lachen vanuit de hersenen

Een lach wordt aangestuurd door de basiscentra van onze hersenen. “Neem baby’s. Een van de 1ste dingen die ze kunnen, is lachen. Pas naarmate we ouder worden, geven we aan onze lach ook een abstracte betekenis. Dan wordt hij mee aangestuurd door onze frontale cortex. Het gaat van lachen om een mop tot meewarig lachen en iemand uitlachen. Lachen wordt plots een stuk complexer”, weet Rudi D’Hooge.

Sociale rol

Lachen kan ook therapeutisch werken. “De lach wordt tegenwoordig ook ingeschakeld in de psychotherapie of yoga (lees ook het verhaal van lachyogalerares Hilde). In het begin is hij soms ‘zuur’, maar na een tijdje zie je dat hij rendeert. Al is het maar om de band tussen de therapeut en de patiënt te versoepelen”, zegt de professor.

“Ook hier speelt de sociale rol van het lachen mee. Alleen lachen is minder krachtig dan in groep lachen. Je komt ergens binnen en iedereen is aan het lachen. Wat gebeurt er? Je lacht mee, om dichter bij elkaar te komen. Weinig emoties zijn sociaal zo dwingend om mee te doen.”

Samen lachen

Wat we grappig vinden is cultureel bepaald. “Niet overal ter wereld wordt om hetzelfde gelachen. Over het algemeen vinden we in het Westen een goedaardige overtreding van de beleefdheidsregel wel grappig. Een wind laten in het openbaar bijvoorbeeld. Daar lachte men al mee in de Griekse komedies.”

Door de jaren wijzigde onze humor, zo blijkt. “Vroeger tapte men vooral moppen aan de toog, nu gaan we naar een comedyshow, waar de humor vaak harder en explicieter is (lees ook het verhaal van comediènne Soe). Maar laten we vooral niet vergeten om samen te lachen. Omdat het ons dichter bij elkaar brengt, maar vooral omdat het heel plezant is.”

Wist je dat …
- we tussen de leeftijd van 5 en 6 jaar het meest lachen, tot 400 keer per dag?
- er mensen zijn die niet hardop kunnen lachen? Onderzoekers hebben het verschijnsel ‘aphonogelia’ genoemd.
- we in de jaren 50 ongeveer 18 minuten per dag lachten en nu nog maar 6 minuten? Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse psycholoog dr. Michael Titze.
- op 9 september 1950 in de Amerikaanse Hank McCune Show voor het eerst een lachband werd gebruikt?
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.