Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Zeg voortaan ‘Groeipakket’ tegen ‘kinderbijslag’

Sinds 1 januari 2019 is de kinderbijslag een Vlaamse bevoegdheid. Het nieuwe systeem heet het Groeipakket. Heb je kinderen? We zetten de veranderingen voor jou als ouder graag op een rij.
Praktisch 05.01.2019
Op 1 januari 2019 werd de kinderbijslag het Groeipakket, tegemoetkomingen voor elk kind in Vlaanderen.

Waaruit bestaat het Groeipakket?

Het Groeipakket vervangt de kinderbijslag. Elk kind geboren vanaf 1 januari 2019 heeft recht op een eenmalig startbedrag (1122 euro bij geboorte of adoptie), een maandelijks basisbedrag (163,20 euro) en een jaarlijkse schoolbonus (tussen 20 en 61 euro, afhankelijk van de leeftijd).

Extra steuntje in de rug

Er is een zorgtoeslag voor (half)wezen, pleegkinderen en kinderen met speciale noden. En gezinnen met een beperkt inkomen kunnen een sociale toeslag aanvragen. Nieuw in het pakket zijn de participatietoeslagen: kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en schooltoeslag. Wanneer je inkomen plots verlaagt of je kinderen onverwacht extra hulp nodig hebben, kan je uiteraard ook de zorgtoeslag voor jouw kind aanvragen. Ook als je kind vóór 1 januari 2019 geboren is.

Op 1 januari 2019 werd de kinderbijslag het Groeipakket, tegemoetkomingen voor elk kind in Vlaanderen.

Geldt het Groeipakket voor alle kinderen?

Kinderen die geboren zijn vóór 1 januari 2019 blijven dezelfde bedragen en toeslagen
ontvangen, aangevuld met de jaarlijkse schoolbonus. Zij behouden ook de leeftijdstoeslag. Voor alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 geldt het Groeipakket meteen vanaf de geboorte.

Mag je je uitbetaler zelf kiezen?

Voor een 1ste kind na 1 januari 2019 dien je zelf een aanvraag in bij een uitbetaler naar keuze (Parentia, My-Family, KidsLife Vlaanderen, Infino of de publieke uitbetaler FONS). Heb je al oudere kinderen, dan wordt de nieuwe baby automatisch aangesloten bij dezelfde uitbetaler. Maar je kan ook een andere uitbetaler kiezen voor al je kinderen. Vanaf 1 januari 2020 kan iedereen sowieso van uitbetaler veranderen.

Hoe ziet het Groeipakket voor jouw gezin eruit?

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.