Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Jos Geysels: “Armoede, eigen schuld, dikke bult?”

Jos Geysels, minister van staat en voorzitter van Decenniumdoelen, beseft dat het hoog tijd is dat we met z’n allen komaf maken met armoede. En al zeker met de vooroordelen erover.
Samen 30.12.2019
Jos Geysels beseft dat het hoog tijd is dat we met z’n allen komaf maken met armoede.

Verkeerd beeld

Wist je dat mensen met een leefloon maar 10 % uitmaken van alle mensen in armoede? Er zijn veel meer werkende armen. Ons beeld van armoede is verkeerd. Armoede treft ook gepensioneerden, personen met een handicap, langdurig zieken en mensen die werken.”

Profiteurs?

“Armen moeten opboksen tegen stereotypen. Ten eerste: het is je eigen schuld, je moet maar harder je best doen, je bent een profiteur. Onzin! In Turnhout ken ik veel mensen in armoede die zich inzetten als vrijwilliger. Wat met langdurig zieken? Tegen een invalide zeg je toch niet: ‘eigen schuld, dikke bult’?”

“Het andere beeld: voor wat hoort wat. Het principe van wederkerigheid is mooi. Je betaalt belastingen, draagt af aan de sociale zekerheid en als je ziek of werkloos wordt, krijg je iets terug. Maar wat moet een gepensioneerde bewijzen na 40 jaar belastingen betalen? Wat verwijt je een persoon met een handicap? En wat met kinderen in armoede?”

“Aan armoede móéten en kúnnen we iets doen.”

Stereotypen

“Aan armoede móéten en kúnnen we iets doen. Zo kan de regering gezinnen uit de armoede halen door aan de kinderbijslag te sleutelen. Dat is betaalbaar. Maar sommige politici bestrijden liever de armen dan de armoede. Ze gebruiken stereotypen om het gebrek aan moedig beleid te verdoezelen.”

Hoop

“Ik ben niet optimistisch, maar heb wel hoop. Veel mensen zijn verontwaardigd. Het besef leeft dat we georganiseerde solidariteit – waarvoor de arbeidersbeweging vocht – nog altijd hard nodig hebben.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.