Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Jongdementie, draaglijker met een buddy

Chrisje heeft jongdementie, maar blijft niet bij de pakken zitten. Ze vertelt over de steun van haar buddy Nathalie bij haar actieve, nieuwe leven.
Gezond 21.08.2018
Chrisje, die lijdt aan jongdementie, en haar buddy Nathalie
Nieuwe ervaringen

Chrisje (61) kwam 3 jaar geleden, snel na de diagnose, terecht bij Het Ventiel, een organisatie die zich inzet voor personen met jongdementie. Ze doen er heel wat activiteiten en Chrisje is er bijna dagelijks. “Het doet deugd om bij mensen te zijn die in dezelfde situatie zitten. We begrijpen elkaar en hebben veel plezier. Sommige activiteiten, zoals schilderen, had ik nog nooit gedaan. En nu heb ik al 28 schilderijen gemaakt!”

Steunpilaar

Ook de buddy’s, dat zijn vrijwilligers die de deelnemers helpen, spelen een grote rol in hun leven. Zoals Nathalie, de buddy van Chrisje. “Voor mij is het belangrijk dat ik weet dat ik een steunpilaar naast me heb. Ik zie ze geire.” Anderzijds moest ook de familie van Chrisje leren omgaan met de nieuwe situatie: “Mijn man Marc heeft heel wat taken moeten overpakken. Hij motiveert mij ook enorm om deel te nemen aan de activiteiten bij Het Ventiel.”

Chrisje, die lijdt aan jongdementie, en haar buddy Nathalie
Niets missen

Dat Chrisje een rijk gevuld leven heeft gehad, daar bestaat geen twijfel over. Met de brommer naar de Ardennen. Of naar David Bowie op Torhout Werchter. “Ik heb miserie gehad in mijn jeugd, maar ik heb niet het gevoel dat ik nu iets mis. Ik heb mijn vrienden en mensen die mij steunen. Dat mijn spraak achteruitgaat, daar heb ik het wel moeilijk mee. Soms is het eng, maar niet altijd. Je moet simpelweg vooruit.”

Chrisje kan sinds enkele maanden een beroep doen op de steun van Nathalie, haar buddy. Ontdek waarom Nathalie buddy is geworden.

Wedstrijd
Wij geven 5 exemplaren weg van ‘De tuin van toen’, een ontroerende strip over dementie. Bel vóór 15 oktober 2018 naar 02 515 18 94 of mail naar mantelzorg@s-plusvzw.be, en laat ons weten waarom jij de strip graag wil winnen.
Doe mee!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.