Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Incontinentie, weg met het taboe

400 000. Zoveel volwassenen in ons land hebben last van incontinentie. Toch blijft het een taboe. Nochtans is erover praten de 1ste stap naar een oplossing.
Gezond 23.12.2018
Ongeveer 400 000 volwassenen in ons land hebben last van incontinentie.
Ronny Pieters, gespecialiseerd verpleegkundige in het UZ Gent.

Kine en bewegingstherapie

Mensen lopen gemiddeld 12 jaar rond voor ze hulp zoeken, zo weet Ronny Pieters, gespecialiseerd verpleegkundige in het UZ Gent. “Mensen die urine verliezen beseffen vaak niet dat ze een medisch probleem hebben. Terwijl in de meeste gevallen eenvoudige kineoefeningen of bewegingstherapie helpen.”

Oorzaken

Er zijn 2 grote oorzaken voor incontinentie. Bij de grootste groep werkt het ‘afsluitsysteem’ niet optimaal. Bij vrouwen kan het een gevolg zijn van verzwakte bekkenbodemspieren (na een bevalling of na de menopauze), bij mannen is het vaak door een operatie voor prostaatkanker. Een andere groep, vooral oudere mensen, heeft dan weer last van een overactieve blaas.

“Praat er over met je arts en weet dat je niet alleen bent met je probleem.”

Je bent niet alleen

“Van incontinentie ben je niet ziek, maar de kwaliteit van je leven gaat er wel op achteruit”, zegt Ronny. “Praat er dus over met je huisarts en weet vooral dat je niet alleen bent met je probleem. Hoe sneller de juiste diagnose wordt gesteld, hoe sneller je geholpen kan worden.”

Van alle leeftijden

Dat incontinentie niet enkel voorkomt bij oudere mensen, bewijst het verhaal van Sarah (32). Na de geboorte van haar 2de kindje kampte ze met urineverlies. “Niets om me zorgen over te maken, vond ik. Een inlegkruisje hielp. Tot ik op een dag tijdens het trampolinespringen met de kinderen met een natte broek zat. Mijn dokter schreef aangepaste kinetherapie voor en ik merkte snel verbetering. Ik heb echt spijt dat ik niet sneller heb ingegrepen!”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.