Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Jongens krijgen nu ook een HPV-vaccin

Voorkomen is beter dan genezen. Meisjes worden al langer gevaccineerd tegen het besmettelijke HPV. Maar wat met jongens? Vanaf het schooljaar 2019-2020 krijgen ook zij in het 1ste middelbaar automatisch een HPV-vaccin.
Gezond 25.08.2019
Vanaf het schooljaar 2019-2020 krijgen ook jongens in het 1ste middelbaar automatisch een HPV-vaccin.

Wat is HPV? Hoe raak je besmet?

Heb je ooit al gehoord van HPV? Het staat voor het Humaan Papillomavirus en het is een van de meest besmettelijke van alle seksueel overdraagbare aandoeningen. Naar schatting 80 % van de mensen die seksueel actief zijn, komt ermee in aanraking.

Dat mag je letterlijk nemen: behalve door te vrijen, kan je een infectie ook overdragen via je handen, mond of delen die niet bedekt zijn door een condoom. Een condoom gebruiken, is dus niet genoeg om je te beschermen. Bovendien komt het het meest voor bij jongere mannen en vrouwen.

Je lichaam is doorgaans in staat om zelf het virus uit te schakelen. Toch is het een goed idee om te kiezen voor een vaccin, want HPV kan kwalijke gevolgen hebben.

Hoe werken de vaccins?

Jongeren in het 1ste middelbaar hebben 2 vaccins nodig, met een tussenpauze van 6 maanden. Je krijgt de inentingen van een arts van het CLB, op school of tijdens een onderzoek op het CLB.

Voor alle duidelijkheid: het vaccin beschermt enkel tegen bepaalde types van HPV. Op andere soa’s, zoals hiv, chlamydia of hepatitis B, heeft het geen effect. Veilig vrijen blijft dus wel de boodschap.

Jongens kunnen HPV krijgen en doorgeven, en dat kan bepaalde kankers veroorzaken.

Vanaf het schooljaar 2019-2020 krijgen ook jongens in het 1ste middelbaar automatisch een HPV-vaccin.

Kunnen jongens/mannen zich ook laten vaccineren als ze ouder zijn?

Zeker. Met je dokter bespreek je het best welk HPV-vaccin het meest geschikt is voor jou. Het vaccin is gewoon te koop in de apotheek. Wie het 1ste middelbaar achter de rug heeft, krijgt het nog niet terugbetaald en het is niet goedkoop (tussen 69 en 135 euro per dosis, afhankelijk van het vaccin). Jongens ouder dan 15 jaar moeten er ook rekening mee houden dat ze 3 dosissen nodig hebben.

Waarom moeten jongens nu ook een vaccin krijgen?

Tot nu toe kregen enkel meisjes een vaccin, omdat HPV de oorzaak is van baarmoederhalskanker. Jongens zijn daar uiteraard niet gevoelig voor. Maar ze kunnen het virus wel krijgen en doorgeven.

Bij jongens en mannen kan HPV bovendien andere kankers veroorzaken, aan de penis, de anus en de hoofd/halsregio. Het is dus een goed idee om jongens te vaccineren in het 1ste middelbaar, voor ze seksueel actief worden. Dan heeft het maximaal effect. Net als bij de meisjes is die inenting gratis vanaf het schooljaar 2019-2020.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.