Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Ziek geweest, niet uitgeteld: gedeeltelijke werkhervatting

Na ziekte weer aan het werk gaan is niet altijd gemakkelijk. Toch kan het positief verlopen als je je gesteund voelt en als je het in je eigen tempo kan doen. Zo deed ook verzorgster Hilde (54) het, toen ze na een diabetesdiagnose opnieuw aan de slag ging via gedeeltelijke werkhervatting.
Praktisch 25.08.2019
Na ziekte weer gaan werken kan positief verlopen via gedeeltelijke werkhervatting.

Re-integratie en gedeeltelijke werkhervatting: wat houdt het in?

Weer (deeltijds) aan de slag gaan na een ziekte of letsel? Dat kan, dankzij gedeeltelijke werkhervatting, ook wel ‘medisch deeltijds’ of ‘progressief werken’ genoemd. Daarnaast behoort ook een re-integratietraject tot de mogelijkheden.

Gedeeltelijke werkhervatting

Je bent ziek gevallen en ontvangt een ziekte-uitkering. Maar je voelt je weer iets beter en zou graag opnieuw werk verzetten. Dan kan je een gedeeltelijke werkhervatting aanvragen. Tijdens je werkhervatting combineer je je loon met een uitkering.

Je uitkering wordt aangepast op basis van het aantal uren dat je werkt ten opzichte van een voltijdse job bij je werkgever. Werk je 1 dag per week of minder (niet meer dan 20 % van een voltijdse baan), dan behoud je je volledige uitkering.

Minstens 1 dag vóór je begint, moet je een aanvraag doen bij de adviserend-arts van ons ziekenfonds. Je hoeft niet te wachten op zijn goedkeuring, maar mag meteen beginnen. Als hij toch niet akkoord gaat met je werkhervatting, moet je natuurlijk onmiddellijk stoppen.

Zelfstandig? Ook dan is gedeeltelijke werkhervatting mogelijk. Neem wel vooraf contact op met de adviserend-arts! Je hebt namelijk een uitdrukkelijke toestemming nodig.

Re-integratietraject

Naast gedeeltelijke werkhervatting bestaat het re-integratietraject. Dat geldt voor iedere zieke werknemer en werkzoekende. Na 2 maanden ziekte krijg je een vragenlijst over je gezondheid, loopbaan en plannen.

Op basis van je antwoorden onderzoekt de adviserend-arts of en wanneer je weer aan de slag kan. Soms stelt die vast dat je verder moet herstellen, maar in andere gevallen is aangepast werk en een gedeeltelijke werkhervatting mogelijk.

Wat met de papierwinkel?

Ons ziekenfonds wil patiënten helpen om de draad op te pikken na een ziekte of ongeval. Jammer genoeg maakt de overheid het er niet makkelijker op. Dat vertelt Paul Callewaert, algemeen secretaris van ons ziekenfonds.

“Opnieuw gaan werken is al een uitdaging en dan komt er nog een stroom documenten op je af. Ons ziekenfonds pleit voor gerichte vragenlijsten, persoonlijke begeleiding en minder paperassen. Met minder administratie wordt het makkelijker voor mensen die weer aan het werk willen en krijgen adviserend-artsen meer tijd om persoonlijk te adviseren.”

Tijdens je werkhervatting combineer je je loon met een uitkering.

Na ziekte weer gaan werken kan positief verlopen via gedeeltelijke werkhervatting.

Hilde: “Voltijds werken lukte niet meer”

Hildes gezondheidsproblemen staken voor het eerst de kop op in 2012, toen ze nog voltijds werkte. “Ik kon niet meer zoveel en was snel moe. Blijkbaar had ik diabetes en plots moest ik 4 keer per dag insuline spuiten”, begint ze. Ze kreeg het ene probleem na het andere als gevolg van haar diabetes.

“Ik kon niet lang meer stappen en bleek allerlei vernauwingen te hebben. Ik had een ontsteking aan mijn teen, waarvoor verschillende ingrepen nodig waren. Ik had last van een geknelde zenuw in mijn rechterpols. Opnieuw een operatie. Ik ging weer voltijds werken, maar ik voelde dat het niet lukte”, vertelt ze.

Drempel ligt lager

Hildes werkgever stelde voor om te beginnen werken via gedeeltelijke werkhervatting. Daar ging ze enthousaist op in. En ze is haar werkgever dankbaar, omdat die het mogelijk maakt voor haar om zo nog professioneel actief te blijven. “Soms weet ik pas ’s ochtends dat ik me niet goed voel, wat niet evident is in de zorgsector. Gelukkig zijn mijn baas en collega’s erg begripvol”, zegt ze.

Bovendien werd ook haar werk aangepast. “Het ‘zwaarste’ werk moet ik niet meer doen en ik sta niet meer op kraamzorg. Omdat ik soms geen gevoel meer heb in mijn hand, is het niet veilig dat ik met baby’s werk. Omdat ik gedeeltelijk het werk hervatte, moet mijn baas me niet betalen als ik ziek ben. Daardoor is de drempel lager, anders zou ik soms niet durven zeggen dat het eigenlijk niet gaat”, weet Hilde.

Iets blijven betekenen

Hildes aanvraag voor gedeeltelijke werkhervatting werd net weer goegekeurd voor 2 jaar. “Altijd spannend afwachten. Toch voel ik dat ik niet meer voltijds kan werken. Ik vind dit een heel zinvol systeem”, zegt ze.

“Het is voor mij de best mogelijke oplossing. Als ik ’s ochtends gewerkt heb, voel ik dat ik ’s middags op ben. Ik kan niet meer wat ik vroeger kon. Maar ik heb het gevoeld dat ik nog iets kan betekenen voor de samenleving.”

Zorg eerst voor jezelf

En de toekomst? “Ik leef altijd op hoop. Ik weet dat ik nog gezondheidsproblemen zal hebben, maar zolang het kan, blijf ik dit werk doen. Verzorgen zit in mijn bloed: ik wil bij mensen zijn en ze helpen.”

Voor mensen in een gelijkaardige situatie heeft Hilde het volgende advies: “Probeer opnieuw deeltijds te starten. Je kan nog mee in de maatschappij en je zorgt tegelijk voor je lichaam. Zorg eerst voor jezelf, dan pas kan je voor anderen zorgen.”

Weer aan de slag na ziekte
Tijdens je arbeidsongeschiktheid zijn er verschillende mogelijkheden om toch nog een activiteit uit te oefenen.
Ontdek ze hier
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.