Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Festival van de Gelijkheid: 3 debatten die blijven plakken

De 7de editie van het Festival van de Gelijkheid zit erop. De laatste dagen van november 2019 kon je naar jaarlijkse gewoonte in Gent terecht voor een goedgevuld – en grotendeels gratis – programma van debatten, babbels, workshops, voorstellingen en nog veel meer. Wij namen een kijkje en selecteerden voor jou 3 debatten die eruit sprongen.
Uit 02.12.2019
Festival van de Gelijkheid

“In a world where you can be anything, be kind” (In een wereld waarin je álles kan zijn, wees vriendelijk). Nee, het is geen vage Instagram-wijsheid, maar het heel concrete motto van het Festival van de Gelijkheid. Het is een oproep om de gesprekken op het festival – en liefst ook ver daarbuiten – met open vizier aan te gaan.

Want zeg eens eerlijk: hoe vaak ben jij rotsvast overtuigd van je eigen gelijk? Het Festival van de Gelijkheid vindt het belangrijk dat zijn panelleden en bezoekers openstaan voor andere meningen en dat die meningen in dialoog kunnen treden met elkaar. Met respect voor elkaar en voor alle anderen. Het streefdoel? Gelijkheid, diversiteit en verbondenheid. Het enige taboe? Elke vorm van discriminatie.

Een mooie leidraad, die we ook in de praktijk mochten zien in de 3 debatten die we voor jou selecteerden. Debatten die ons raakten. Die even op de maag blijven liggen, maar daar ook alle recht toe hebben. Omdat ze de moeite van het overdenken waard zijn. Daarom: een terugblik op het Festival van de Gelijkheid 2019 in 3 quotes die blijven nazinderen.

1. “Klimaatcrisis? Wij zijn het probleem én wij zijn de oplossing” (Wim Ballieu)

Over eco-shaming: vingerwijzen omdat iemand niet voldoende om het klimaat geeft.

Wie rijdt er met een auto op fossiele brandstof? Wie heeft het afgelopen jaar het vliegtuig genomen? Wie heeft vandaag vlees gegeten? Ook ik moet met het schaamrood op de wangen 1 van de 3 keer mijn hand opsteken wanneer de inleidende vragen op het publiek afgevuurd worden. Maar ik ben lang niet de enige in de zaal.

Of we ons voor dat autorijden, vliegreizen en vleeseten met zijn allen ook heel erg moeten schamen? Dat is de centrale vraag van dit debat. Je kan je overigens voor nog een heleboel andere activiteiten schamen die een grote milieu-impact hebben: sierbloemen kopen, pakjes thuis laten leveren, en zelfs mails sturen (computers verbruiken hopen energie). Conclusie: niemand is zonder zonde. We hebben allemaal een ecologische voetafdruk.

Wat we daaraan kunnen doen? Het gesprek aangaan, daar zijn alle panelleden het over eens. Wim Ballieu (Balls & Glory) zoekt het bij de ondernemers, zoals hijzelf er een is. Frederik De Roeck (Zomer Zonder Vliegen) wil op een positieve manier mensen inspireren, door de aandacht te vestigen op alle reizen die je zonder vliegtuig kan maken. Zoveel moois te ontdekken op wandel- of treinafstand. En programmamaker Evanne Nowak wil het gesprek aangaan met de mensen om haar heen en de industrie verantwoordelijk stellen. Want als individu kom je niet zo heel ver met al die eco-schaamte, als de grote bedrijven intussen ongestoord hun vervuilende activiteiten voortzetten.

Kortom, alleen samen raken we vooruit. Alleen de technologie zal ons niet redden, en slechts enkele individuen zullen ons niet redden. Net zoals we allemaal de gevolgen ondervinden van de klimaatcrisis, kunnen we maar beter allemaal samenwerken aan de oplossing. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: positieve dingen doen voor het klimaat, over alle grenzen heen.

Eco-shaming: mogen we echt niets meer? Donderdag 28 november 2019 om 18.30 uur, Triodos Bank. Panelleden: Wim Ballieu (chef en oprichter Balls & Glory), Evanne Nowak (denker en programmamaker), Frederik De Roeck (Zomer Zonder Vliegen). Moderator: Michiel Martin (journalist De Morgen).

2. “Initiatieven als de Warmste Week, allemaal goed en wel, maar het is de overheid die voor ons zou moeten zorgen” (Kaat Hermans)

Over ‘housing first’ in de strijd tegen dakloosheid.

In Scandinavië blijkt het een succesformule, in België zijn er nog heel wat drempels te overwinnen voor het op grote en langdurige schaal werkelijkheid kan worden. De panelleden stellen het principe van ‘housing first’ voor als remedie tegen dakloosheid. ‘Housing first’ betekent dat je als dakloze een woning ter beschikking krijgt van de overheid, zonder vooraf aan bepaalde voorwaarden te moeten voldoen. Net als alle andere huurders, betaal je voor die woning wel elke maand huur en moet je het huurcontract naleven.

Niet logisch? Niet eerlijk? Te duur? Aan tegenargumenten geen gebrek. Maar ook het traditionele systeem kost handenvol geld en werkt niet efficiënt, zo blijkt uit de cijfers. Volgens de huidige opvatting wordt dakloosheid vooral als overlast beschouwd, die aangepakt wordt door tijdelijke opvang – vaak alleen in de winter – en liefdadigheidsprojecten. Wil je een permanent dak boven je hoofd, dan moet je eerst aan een heleboel voorwaarden voldoen. Erg moeilijk, als je voortdurend in onzekerheid leeft.

‘Housing first’ draait de logica om en vertrekt van het recht op wonen. Want wat blijkt? Een permanente woning zorgt vaak voor stabiliteit en veiligheid, waardoor er ruimte vrijkomt om andere problemen aan te pakken, zoals een drugsverslaving, een schuldenberg of psychologische problemen. Bovendien heb je een domicilieadres nodig om bepaalde rechten te krijgen of om werk te kunnen zoeken.

Is ‘housing first’ dan de mirakeloplossing? Helemaal niet, want mirakeloplossingen bestaan niet. Ook de ‘standaarddakloze’ bestaat niet, en dus werkt ‘housing first’ wellicht niet voor 100 % van de daklozen. Wél is ‘housing first’ een aanpak die rekening houdt met de vaak complexe problematiek waarmee daklozen geconfronteerd worden. Een aanpak die kijkt naar de mensen achter de cijfers. En dus zeker de moeite van het proberen waard, volgens de panelleden.

We kunnen dakloosheid de wereld uit helpen. Vrijdag 29 november 2019 om 13.30 uur, Foyer Theaterzaal Vooruit. Panelleden: Freek Spinnewijn (directeur FEANTSA), Hicham El Mzairh (Antwerps gemeenteraadslid), Liesbet Mullie (expert wonen bij W13, de vereniging van 14 OCMW’s en het CAW in Zuid-West-Vlaanderen) en Kaat Hermans (straathoekwerker in Gent). Moderator: Sien Volders (auteur).

3. “Ik wou dat mensen me vroegen: ‘hoe is het voor jou om géén kinderen te hebben?’” (Jan Mertens)

Over onvervuld ouderschap.

Tijdens de lunchpauze of op een familiefeest zijn kinderen wel vaker het gespreksonderwerp. Het is heel normaal om over de avonturen van je eigen kinderen te vertellen, of te informeren naar die van een ander. Terecht. Maar wat als je wel heel graag kinderen wil, maar ze niet kan krijgen? Of wat als de weg naar kinderen langs dokters, psychologen en fertiliteitsbehandelingen leidt?

Over die lege plek in je leven praten is een stuk minder vanzelfsprekend, zo getuigt Jan. Zelf noemt hij het ‘schaduwverdriet’, en over verdriet praten mensen niet zo gemakkelijk. Als je zegt dat je geen kinderen hebt, dan begint je gesprekspartner weleens spontaan alle voordelen van een kinderloos bestaan op te sommen. Of je krijgt meteen de vraag waaróm je geen kinderen hebt. Ongetwijfeld goedbedoeld, maar erg pijnlijk als je geen kinderen kan krijgen. Om het gesprek te openen, verkiest Jan zelf de vraag “hoe is het voor jou om geen kinderen te hebben?”.

Ook Ellen en Els geven een inkijk in de weg die ze afgelegd hebben. Over traumatische ervaringen in het fertiliteitscentrum, over elke maand opnieuw een rouwproces doormaken, over de impact op je werk en je vriendenkring. Over keuzes die plots niet meer zo evident zijn als je middenin een fertiliteitsbehandeling zit. Hoe groot moet je nieuwe auto zijn? Hoeveel slaapkamers moet je woning tellen?

Hoe kan je iemand in je omgeving met een onvervulde kinderwens dan het best steunen? Het panel van ervaringsdeskundigen en professionals geeft een paar tips. Informeer je. Laat het verdriet er zijn. Maak het bespreekbaar. Laat mensen af en toe ‘ontploffen’, uithuilen, erover praten. En stel eens de vraag: “hoe is het voor jou om geen kinderen te hebben?”.

Wil je meer ervaringen lezen over onvervuld ouderschap? Neem een kijkje op www.viva-svv.be.

Onvervuld ouderschap. Vrijdag 29 november 2019 om 16 uur, Publieksruimte AMSAB. Panelleden: Shanti Van Genechten (Kinderwens Expertisenetwerk), Ellen Piron (ervaringsdeskundige en erkend kinderwensconsulent), Paulien Vanbrabant (fertiliteitsconsulent UZ Gent) en ervaringsdeskundigen Els en Jan. Moderator: Karin Jiroflée (voorzitter VIVA-SVV).

Reizende caféploeg van VFG

Het Festival van de Gelijkheid is ook …

Het Festival van de Gelijkheid, dat is meer dan alleen debatteren. Ook deze activiteiten staan op het festivalprogramma:

  • festivalbabbels tussen verrassende duo’s die méér delen dan je op het eerste gezicht zou denken
  • films: straffe documentaires, sociale films en films voor het hele gezin
  • voorstellingen: dans, theater, performance …
  • boeken: tweedehandsboeken voor een prikje in The Empty Bookshop of nieuwe exemplaren op de Boekenmarkt
  • workshops: van gebarentaal tot fijnstofmeter en van lachyoga tot mensenrechten
  • een hapje en drankje in het Festivalcafé, gerund door de deskundige vrijwilligers van de reizende caféploeg van VFG.
Zin in meer?
Zin om het festival zelf te ontdekken? Noteer alvast 10, 11 en 12 december 2020 in je agenda. Dan vindt de 8ste editie van het Festival van de Gelijkheid plaats.
Lees meer over het Festival van de Gelijkheid
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.