Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Een nieuwe huisarts kiezen? Hier hou je het best rekening mee

Je verhuist en moet een nieuwe huisarts zoeken? Dat kan een hele uitdaging zijn. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij je huisarts, zodat die je in alle vertrouwen kan helpen. Maar waarmee moet je nog rekening houden bij de keuze van je nieuwe dokter?
Praktisch 31.10.2019
huisarts

Jouw dokter, jouw keuze

Het goede nieuws: jij en alleen jij kiest je huisarts. In ons land heeft elke patiënt vrije keuze van zorgverlener. Dat betekent ook dat je altijd van huisarts kan veranderen als je dat wil. Je hoeft daarvoor geen verantwoording af te leggen.

Dat betekent niet dat elke dokter jou moet aanvaarden als patiënt. Een huisarts heeft het recht om een nieuwe patiënt te weigeren, behalve natuurlijk in spoedsituaties of tijdens een wachtdienst.

Het spreekt voor zich dat een huisarts niemand mag weigeren op basis van geloof, huidskleur, leeftijd of gender. Dat zou discriminatie zijn.

Patiëntenstop?

Misschien weigert de huisarts van je keuze jou wel vanwege een zogenoemde patiëntenstop? Huisartsen en praktijken lassen soms zo’n stop in omdat ze schrik hebben dat ze te veel patiënten zullen hebben, waardoor ze misschien niet meer iedereen goed kunnen helpen en verzorgen. Het is nu eenmaal de plicht van een huisarts om zijn of haar vaste patiënten continue en kwalitatieve zorg te bieden.

In België zijn er 3 huisartsen per 1000 inwoners. Dat is aan de lage kant. Het aantal patiënten neemt toe, maar het aantal huisartsen niet. Enerzijds gaan er veel oudere artsen met pensioen, anderzijds kiezen pas afgestudeerden vaker voor specialisaties dan voor een loopbaan als huisarts.

Wijst een huisarts je af als patiënt? Dan krijg je normaal gezien een doorverwijzing.

Kies een huisarts die de tarieven respecteert

Keuze gemaakt? Top! Maar check toch nog even of je nieuwe huisarts geconventioneerd is. Dat is een duur woord om te zeggen: respecteert de huisarts de vastgelegde tarieven? Een geconventioneerde huisarts houdt zich aan de tarieven die de artsen met de ziekenfondsen hebben afgesproken. Bij zo’n dokter betaal je dus géén supplementen.

Een niet-geconventioneerde huisarts mag zijn ereloon zelf bepalen. Vaak betaal je dan iets meer.

Controleer hier of je huisarts de tarieven respecteert.

Breng je dossier over naar je nieuwe huisarts

Wanneer je een nieuwe huisarts gekozen hebt kan je aan je vorige huisarts vragen om je patiëntendossier door te sturen naar je nieuwe huisarts. Zo beschikt die meteen over al je medische gegevens. De arts mag jou voor deze overdracht geen kosten aanrekenen.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.