Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Dokter Google versus de echte dokter

Iedereen googelt al eens een kwaaltje. Maar dokter Google is natuurlijk geen echte dokter. Voor een volledig betrouwbare diagnose zit je enkel goed bij een dokter van vlees en bloed. Onze dokter Bart Demyttenaere kroop achter het scherm en licht het een en ander toe.
Gezond 02.03.2020
Dokter Bart Demyttenaere vertelt over het gevaar van dokter Google.

Kan het echt zoveel kwaad om op het web een ziektebeeld op te zoeken of te bepalen? Hoe vaak slaat dokter Google de bal mis? In het artikel ‘Hoezo, dokter Google is geen dokter?’ beantwoorden we 3 prangende vragen over gezondheid en internet. Nu zetten we onze echte dokter naast zijn ‘internetcollega’.

Probleem nummer 1: Google is een paniekzaaier

“Mensen spelen zelf vaak voor dokter. Ze tikken in wat ze denken dat er scheelt. Neem bijvoorbeeld fybromyalgie. Ze zien allerlei symptomen en ja hoor, die komen allemaal overeen met wat zij voelen. Dus moet het dat wel zijn.”

“Ofwel vertrekken mensen bij hun zoektocht op Google van een bepaalde klacht. Pijnklachten, zoals hoofdpijn, tandpijn, rugpijn …, worden het meest opgezocht. Meestal starten ze op een website en blijven ze doorklikken. Waar kom je dan vaak op uit? Iets ergs, zoals kanker. Heb je hoofdpijn, dan heb je al snel een hersentumor. Pijn op de borst? Dat zal wel een hartinfarct zijn.”

In de praktijk leidt dat soms tot verkeerde (re)acties. “Zo komen mensen die info opzoeken over een miskraam al eens terecht bij een syndroom dat je na meerdere miskramen minder vruchtbaar maakt. Dat is zeer uitzonderlijk, maar het is wat mensen onthouden én geloven.”

  Dokter Bart Demyttenaere vertelt over het gevaar van dokter Google.

  Probleem nummer 2: betrouwbare websites verschijnen soms pas na meerdere (gesponsorde) links

  “Hoeveel mensen kennen www.gezondheidenwetenschap.be, denk je? Op een congres voor gynaecologen vorig jaar sprak een Nederlandse arts over de valkuilen van dokter Google. Hij had het over www.thuisarts.nl, een website gesponsord door de Nederlandse overheid. ‘In België bestaat een even betrouwbare website. Wie kent die?’, vroeg hij. Op de groep van 200 waren er 2 die de website kenden …”

  “In Nederland verschijnt www.thuisarts.nl altijd bovenaan in de zoekresultaten. Maar dat is ook omdat de overheid er elke maand voor betaalt. In ons land gebeurt dat niet en wat merk je? www.gezondheidenwetenschap.be duikelt bij bepaalde zoekopdrachten naar beneden.”

   “Dokter Google is niet langer het enige gevaar: het komt ook steeds meer van apps.”

   Probleem nummer 3: apps

   “Dokter Google kan soms nuttig zijn, maar hij zit er even vaak naast. Maar er is intussen nog een ‘kwakzalver’ aan het werk: apps. Er duiken constant nieuwe gezondheidsapplicaties op. Mensen weten niet welke daarvan betrouwbare info bevatten en welke niet. Dokters zouden de taak moeten hebben om mensen de juiste apps aan te raden, maar dat lukt ons niet. Het is te moeilijk om de waarde van zulke apps in te schatten.”

   Welke ziektes en aandoeningen zoeken Belgen het meest op via internet?

   Er bestaan ontzettend veel lijstjes over gezondheidsproblemen. Wij namen een kijkje bij Newpharma (Belgische online apotheek), dat onderzocht welke ziektes we het meest opzoeken op het web. Dit zijn de resultaten voor 2018:

   1. Fibromyalgie (22 200 zoektopdrachten/maand)
   2. Chlamydia (18 100 zoekopdrachten/maand)
   3. Burn-out (15 700 zoekopdrachten/maand)
   4. Psoriasis (14 800 zoekopdrachten/maand)
   5. Zona (14 800 zoekopdrachten/maand)
   Home
   Welkom op de S-blog
   Welkom!
   Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.