Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

De nieuwe preutsheid: mogen we nog naakt zijn?

Jongeren die zich niet meer willen douchen met anderen na het sporten. Vrouwen die angstig om zich heen kijken als ze borstvoeding geven in het openbaar. Een beetje bloot wordt zo snel mogelijk bedekt. Dat merkt ook seksuoloog Wim Slabbinck. “We springen veel voorzichtiger om met ons (naakte) lijf.”
Samen 26.05.2020
Wim Slabbinck

Was de boodschap in de vrije jaren 60 nog dat je mocht rondlopen zoals je maar wil, dan lijkt het alsof er vandaag een soort nieuwe preutsheid is ontstaan. Bij jongeren, maar ook bij volwassenen. En dat heeft veel te maken met de komst van sociale media, stipt Wim Slabbinck aan.

Impact van sociale media

“De laatste 10 tot 20 jaar zie je dat jongeren een negatiever beeld ontwikkelen van hun lijf. De reden? Die is niet ver te zoeken: de impact van sociale media en de druk van de alomtegenwoordige camera’s. Terwijl ik opgroeide in een tijd waarin we bijna nooit een foto van onszelf namen, is dat nu dagelijkse kost. Iedereen post via Instagram of andere kanalen selfies. En bekijkt ook veel foto’s van het lijf van andere mensen.”

Ook al is dat lijf bewerkt tot het perfect lijkt. “Jongeren worden zich bewuster van hun eigen lichaam. En van het feit dat de kans bestaat dat je lichaam op beeld wordt vastgelegd en wordt verspreid, zonder dat je het wil”, zegt Slabbinck. “Vandaar de preutsere houding. Mensen bedekken zich sneller en springen voorzichtiger om met hun lijf.”

“Ons lijf kan bijna niet meer naakt zijn zonder seksuele connotatie”

James Bond in 1970 versus 2020

Zijn mannen ook zo gevoelig voor ‘het perfecte lijf’? “Er ligt natuurlijk nog altijd meer druk op vrouwen. Zij worden vaker op het belang van hun lichaam gewezen. Maar we zien dat jongens en mannen een serieuze inhaalbeweging aan het maken zijn. Het onderscheid wordt minder groot”, zegt Slabbinck.

“Kijk naar mannenlijven op televisie, in films of in actiefiguurtjes. De laatste jaren worden die zo gespierd, dat ze in het echte leven bijna omver zouden vallen … omdat de spieren gewoon te zwaar zijn. Vergelijk maar eens een James Bondfilm uit de jaren 70 of 80 met die van vandaag. Dan zie je heel goed hoe het beeld van het mannenlichaam geëvolueerd is.”

Echte lijven zijn niet perfect
Echte lijven zijn niet perfect

De kijk die je hebt op je lichaam bepaalt voor een groot deel je zelfbeeld. “Door de perfecte lijven die circuleren in de media, vinden jongeren én volwassenen hun lijf al snel niet mooi genoeg. Dat kan ook vreten aan je zelfvertrouwen op relationeel gebied, waardoor je je minder vrij voelt in de seksuele beleving”, vertelt Slabbinck.

“Nochtans blijkt uit onderzoek dat het naakt zien van mensen (die je niet kent) een positief effect heeft op je zelfbeeld. Het leert je dat je je niet zoveel zorgen moet maken om je lijf, want je ziet dat anderen – echte lijven – ook niet perfect zijn. Als je je enkel spiegelt aan het mediabeeld van de ideale maten, krijg je sneller het idee dat je niet normaal bent.”

De functie van naaktheid

En toch, naaktheid lijkt in deze moderne tijden weer een groter taboe te worden. “Jammer genoeg wel”, knikt Slabbinck. “Ik hoor verhalen van vrouwen die worden aangesproken, omdat ze borstvoeding geven in het openbaar. Je borst tonen kan niet … terwijl die borst op dat moment enkel een natuurlijke functie heeft. Of een man die berispt wordt omdat hij met zijn zoontje in bad gaat.”

“Ons lijf kan niet meer naakt zijn zonder seksuele connotatie. Terwijl dat in veel gevallen absoluut niet de functie is van naaktheid. Toch zie je dat mensen veel minder kiezen voor naakt, bijvoorbeeld op het strand. Of jongeren die niet meer samen douchen. Dat blijft een persoonlijke keuze, maar het is net van belang voor je mentale en lichamelijke (zelf)beeld om geconfronteerd te worden met hoe echte lijven eruitzien.”

Filter op realistische beelden

Sociale media maken ons voorzichtiger, maar eigenlijk moeten we ze op een andere manier gebruiken, vindt Slabbinck. “Door te filteren wat je ziet. Verspreidt een influencer een lichaamsbeeld dat jouw zelfbeeld negatief beïnvloedt, verwijder die dan. Het is een beter idee om positieve rolmodellen te volgen, die een realistisch beeld tonen van een lijf. Haal eruit wat je ongelukkig maakt, volg wat je een goed gevoel geeft.” 

De hele body positivitybeweging is een stap in de goede richting dan? “Absoluut. Je moet blijven lijntjes uitgooien. Mensen bewust maken dat sociale media ook beelden kunnen verspreiden die je positief stemmen. Een vrouw die wat meer rondingen heeft, kan heel mooi zijn. Een man die geen gespierd lijf heeft, kan tal van charmes hebben.”

Tip: ‘De naakte waarheid’ van Jozefien Daelemans
Aan de hand van persoonlijke getuigenissen, flink wat onderzoek, geschiedkundige weetjes en referenties uit de popcultuur, vertelt Jozefien Daelemans met veel humor en zelfrelativering wat het betekent om een echt vrouwenlichaam te hebben. Ze bespreekt zonder taboes de oorsprong van de ongeschreven regels waaraan een vrouw moet voldoen. “Een heel goed boek met tal van praktische tips om body positief te (leren) zijn”, vindt ook Wim Slabbinck.
Lees het interview met Jozefien Daelemans
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.