Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

De buddy, steun en toeverlaat voor personen met jongdementie

Nathalie (47) ging op aanraden van een vriendin als buddy aan de slag in een organisatie voor personen met jongdementie. Zij werd buddy van Chrisje, die 3 jaar geleden de diagnose kreeg.
Gezond 22.08.2018
Chrisje, die lijdt aan jongdementie, en haar buddy Nathalie
Een familie

Als buddy begeleid je deelnemers tijdens activiteiten. Maar het is meer dan dat. “Het is een familie. Je leert nieuwe mensen kennen en je bent er voor elkaar. Hoe vaak ik tegen Chrisje al heb gezegd dat zij ook mijn buddy is! We zijn goede vrienden die elkaar steunen.” Dankzij het buddy-zijn is het wereldbeeld van Nathalie hevig veranderd. “Ik voel me nu veel rijker dan voordien. Rijkdom zit in vriendschap. Je leert de zaken relativeren. En het is belangrijk dat je jezelf mag zijn.”

“De juiste persoonlijkheden komen vanzelf samen. Ik heb al vaak tegen Chrisje gezegd dat zij ook mijn buddy is.”

Nathalie is de buddy van Chrisje, een vrouw met jongdementie.
Elkaar pushen

“Je krijgt veel voldoening van het contact met personen met jongdementie. Er is bijvoorbeeld Eddy, die 3 jaar geleden amper iets kon: niet meer zelfstandig eten, niet meer bewegen en niet meer praten. Maar vandaag kan hij meedoen aan minigolf en stapt hij onder begeleiding. Dat bewijst wat het doet met mensen, als ze de juiste personen ontmoeten. Zelfs Chrisje, die soms wat verlegen is, zal steeds mensen opbeuren die wat down zijn.”

Praat erover

Dat sommige situaties mentaal zwaar zijn, hoeft geen uitleg. “Je bent moe na de activiteiten, maar dat is niet erg. We vormen een familie, die elkaar steunt. Als de deelnemers het moeilijk krijgen, kunnen ze hun hart luchten en dan voel je je nuttig in deze wereld. Mijn man en dochter zetten zich ook in voor Het Ventiel. Het werkt dus aanstekelijk!” En dat is goed nieuws, want het blijft een taboe. “Hoe meer mensen over jongdementie weten, hoe beter. Als er mensen zulke initiatieven willen opstarten, ga ervoor. Ik zou het niet meer willen opgeven.”

Nathalie is sinds enkele maanden de buddy van Chrisje, een vrouw met jongdementie. Lees hoe Chrisje omgaat met haar jongdementie.

Wedstrijd
Wij geven 5 exemplaren weg van ‘De tuin van toen’, een ontroerende strip over dementie. Bel vóór 15 oktober 2018 naar 02 515 18 94 of mail naar mantelzorg@s-plusvzw.be, en laat ons weten waarom jij de strip graag wil winnen.
Doe mee!
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.