Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Comedy coach pakt stress aan

Psycholoog Tim Goditiabois (40) gaf in het verleden faalangsttrainingen aan jongeren. Nu is hij comedy coach en regisseur, maar ook in die job pakt hij het stressthema aan. “Ik schreef al veel liedjes als cabaretier, dus toen jongerenvereniging JOETZ vzw me vroeg om een stresslied te componeren voor jongeren, ben ik meteen op de kar gesprongen.”
Thuis 31.10.2018
Tim Goditiabois
Jongeren onder de loep

Het stresslied kwam er naar aanleiding van een grootschalige stress-enquête van JOETZ bij Vlaamse jongeren. Daaruit bleek dat bijna de helft van onze jeugd vaak stress heeft door te veel schoolwerk en prestatiedrang of faalangst. “Ze hebben nood aan stilteplekken zonder extra impulsen, waar ze kunnen chillen”, zegt Tim. “Een plek waar je welzijn niet afhangt van ‘likes’ en deadlines, maar waar je kan hangen en even niet moet presteren.”

De digitale wereld

“De leefwereld van onze jongeren is een stuk complexer dan pakweg 20 jaar geleden. Vroeger was een speelkwartier er om te spelen. Maar nu zitten ze naast elkaar op een bankje op hun smartphone te tokkelen.” Sociale media hebben volgens Tim zeker voordelen, maar we mogen ook de valkuilen niet uit het oog verliezen. “Zodra de digitale wereld belangrijker wordt dan de reële, is er meer aan de hand en moeten we als ouder, leerkracht of begeleider tijdig ingrijpen.”

"Zodra de digitale wereld voor een jongere belangrijker wordt dan de reële, is de balans zoek."

Tim en zijn zoontje
Spiegelcoaching

In zijn comedyshow ‘In Your Face’ ging Tim samen met stand-upcomedian Begijn Le Bleu de confrontatie aan met jongeren en hun denkbeelden. “In plaats van pestgedrag aan te klagen, begonnen we tijdens de voorstelling onze technicus zelf te pesten. De reacties van de jongeren in het publiek waren heel uiteenlopend en voer voor discussie. Jongeren op tijd en stond een spiegel voorhouden is soms efficiënter dan de belerende aanpak.”

Een stressloze toekomst

“Jongeren moeten veel vandaag. Die drang naar perfectie heeft zijn weerslag op onze kinderen”, vindt Tim. Maar er is hoop. Op de school van Tims zoontje krijgen kinderen vanaf 8 jaar het vak ‘Geluk’ onderwezen. “Je kind leert op school om gelukkig te zijn, hoe mooi is dat? Ook het stresslied roept op tot solidariteit, stress (h)erkennen en samen lekker chillen.”
 

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.