Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Actrice Leen Dendievel: “Rouw maar, als je hart breekt”

Liefdesverdriet. Je hart ligt aan diggelen, de wereld mag verdwijnen. Toch moet je er snel weer bovenop zijn en er staan. Waarom eigenlijk? Actrice Leen Dendievel - Kaat uit Thuis - pleit voor meer tijd om te rouwen om een gebroken hart.
Samen 25.08.2019
Actrice Leen Dendievel – Kaat uit ‘Thuis’ – pleit voor meer tijd om te rouwen om een gebroken hart.

De meesten kennen haar als Kaat uit de Eén-serie ‘Thuis’, maar Leen Dendievel is ook assistent in de psychologie. Ze boog zich over het fenomeen liefdesverdriet. In haar boek ‘Hard. Liefde sterft nooit’ benadrukt ze dat liefdesverdriet écht is en dat het er mág zijn.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet voel je wanneer je partner, die je graag ziet, je verlaat. “Dat kan zowel bij iemand die kiest om bij je weg te gaan als bij iemand die je verliest aan de dood. Beide vormen van liefdesverdriet zijn erg, maar het verdriet om iemand die een relatie verbreekt, gaat over. Verdriet om de dood heelt, maar verdwijnt nooit volledig”, vertelt Leen.

“Liefdesverdriet is niet enkel gereserveerd voor degene die verlaten wordt. Ook de persoon die de keuze maakt om uit een relatie te stappen, kan enorm afzien.”

Actrice Leen Dendievel – Kaat uit ‘Thuis’ – pleit voor meer tijd om te rouwen om een gebroken hart.

Liefdesverdriet wordt onderschat

‘Op een bepaalde manier is een breuk in een relatie emotioneel soms kwetsender dan het verliezen van iemand door de dood’, zei psychiater Dirk De Wachter ooit. “Absoluut!”, beaamt Leen. “Het gevoel op dát moment kan veel erger zijn.”

“Maar liefdesverdriet wordt onderschat. Er is altijd een (drog)reden om je snel te moeten herpakken. Bij een liefdesbreuk krijg je de tijd niet om te rouwen. Mensen vinden snel dat je ‘zaagt’. Bovendien is een liefdesbreuk een persoonlijke aanslag op je zijn. Iemand wíl niet meer bij jou zijn. Als de dood iemand wegrukt, heb je niet het gevoel dat het aan jou ligt.”

Liefde verliezen = rouwen

Een gebroken hart kan weer gezond worden, maar je moet door een rouwproces. “Hetzelfde geldt bij een overlijden. Je moet 5 fases doorlopen: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en acceptatie. Een rouwproces is heel individueel, dus de volgorde van de fases kan verschillen.”

Maar je moet ze wel álle 5 door. “Denk je dat je ervan af bent na fase 4, dan heb je het mis. De 5de fase volgt ooit nog wel. Een rouwproces moet je afsluiten. Waarom duurt liefdesverdriet soms zo lang? Precies omdat mensen het proces nog niet hebben afgerond”, weet Leen.

“Het is alsof je een arm of been verliest. Je voelt een soort van fantoompijn.”

Afwezig op het werk door liefdesverdriet?

Hoe lang het duurt om liefdesverdriet te verwerken, kan niemand zeggen. “Voldoende tijd nemen is belangrijk. Ga het rouwproces bewust aan en negeer je verdriet niet. Dat geldt ook voor je omgeving. Maar daar speelt net (een deel van) het taboe. Je krijgt niet altijd de ruimte om door het rouwproces te gaan. Onze maatschappij laat je niet toe om die tijd te nemen. Afwezig zijn op het werk door liefdesverdriet? Niet echt aanvaard hé?”

“Nog een reden waarom het zo’n lastig onderwerp is om over te praten? Als je zelf niet midden in dat verdriet zit, is het moeilijk om het je écht in te beelden. Je hebt al liefdesverdriet meegemaakt, maar je vergeet de zwaarte na een tijdje. Bovendien kunnen mensen niet goed om met verdriet. Terwijl je vaak enkel moet luisteren en niet per se iets moet zeggen.”

Gebroken hart-syndroom bestáát

Mensen zeggen vaak ‘ik ben een deel van mezelf kwijt’. “Het is alsof je een arm of been verliest. Je voelt een soort van fantoompijn. Je bent iemand verloren die deel heeft uitgemaakt van je leven, met wie je herinneringen hebt opgebouwd en intieme dingen hebt gedeeld. Dat is een trauma”, knikt Leen.

Liefdesverdriet voel je in heel je lijf. Niet alleen mentaal. “Je kan ziek zijn door liefdesverdriet. Of je voelt je hart letterlijk verkrampen. Er bestaat wel degelijk zoiets als het gebroken hart-syndroom. Je hart loopt een trauma op. Je hebt soms zelfs het gevoel dat je een hartaanval krijgt.”

“Na een aantal uur herstelt het hart zich, dus haast niemand sterft eraan. Tenzij je een heel zwak hart hebt of je jezelf niet goed verzorgt – je slaapt niet meer, eet of drinkt niet meer … Neem de man die zijn vrouw en kind verloor bij de aanslagen in Nice in 2016. Hij kon het niet meer opbrengen om voor zichzelf te zorgen. Hij stierf in juni … van verdriet.”

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.