Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Bleri Lleshi wil solidariteit nieuw leven inblazen

Docent, denker en schrijver Bleri Lleshi legt uit waarom solidariteit onder mensen zo belangrijk is om hoopvol naar de toekomst te kunnen kijken.
Samen 31.10.2018
bleri lleshi
Hoopvol voor de toekomst

Bleri Lleshi, docent, denker en schrijver van onder meer ‘Liefde in tijden van angst’ en ‘De Kracht van Hoop’, houdt een pleidooi voor solidariteit.

“Solidariteit is erg belangrijk. Meer zelfs, ze is een basiswaarde van ons menselijke bestaan. Toch staat ze in deze harde en rechtse tijden steeds meer onder druk. Lagere pensioenen, hogere pensioenleeftijd, besparingen in de gezondheidszorg, geen investeringen in het onderwijs, het lijkt alsof er geen alternatief bestaat.” 

"We moeten solidariteit opnieuw leven inblazen."

Negativiteit

"Veel mensen hebben een verkeerd beeld van solidariteit. Ze vinden dat ze weinig terugkrijgen voor hun belastinggeld, maar de cijfers geven hen ongelijk. Dat vertekende beeld is het gevolg van wat conservatieve politici de afgelopen 40 jaar hebben verkondigd. Hun ideeën zorgen voor veel negativiteit.”

Solidariteit in de samenleving

“In België valt de situatie gelukkig mee, omdat we ziekenfondsen en vakbonden hebben die sterk in hun schoenen staan. Samen met burgerinitiatieven en -bewegingen voeren ze mee de strijd voor meer solidariteit in de samenleving. Ze zorgen ervoor dat solidariteit nieuw leven ingeblazen wordt.”

Echte hoop

“Overal zie je voorbeelden van verzet. Kijk naar de Duitse piloten die weigerden om nog mensen te repatriëren naar Afghanistan. Het gaat om gewone mensen die verbondenheid en empathie voelen en actie ondernemen. Op die manier creëren ze echte hoop en inspireren ze zowel politici als andere burgers.”
 

Kom naar een gratis lezing van Bleri Lleshi
Kom naar een gratis lezing van Bleri Lleshi over ‘De kracht van hoop’. Je vindt alle data en locaties in onze agenda. Inschrijven kan via 02 515 02 06 of info@s-plusvzw.be.
Naar de agenda
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.