Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Veerle heeft autisme én is auticoach

In Vlaanderen leven 42 000 mensen met een autismespectrumstoornis (ASS), kortweg autisme. Dat het van alle leeftijden is, bewijst Veerle (43), die pas 3 jaar geleden de diagnose kreeg.
Samen 25.02.2019
Veerle heeft autisme én is auticoach

Rem

Toen ze behandeld werd voor een depressie, kreeg Veerle te horen dat ze autisme had. Nu is ze auticoach voor kinderen en begeleidster voor volwassenen met autisme met randnormale of mindere begaafdheid. De diagnose helpt haar om zichzelf beter te begrijpen, maar het speelt haar nog parten. “Autisme is de rem op mijn leven. Ik wil vooruit, maar soms lukt het niet.”

Out of the box

Toch hebben mensen met autisme sterktes die anderen niet hebben. Veerle merkt de voordelen er wel van. “Ik kan me goed focussen en makkelijker ‘out of the box’ denken. Ik denk dat mensen met autisme ook eerlijker en betrouwbaarder zijn. Ze kunnen moeilijker liegen of zien er het nut niet van in.”

12 uur slaap per nacht

“Autisme betekent anders waarnemen en anders informatie verwerken”, weet Veerle. Precies omdat ze geen goedwerkende filter heeft en een grotere toestroom aan informatie krijgt, heeft ze ook zeker 12 uur slaap per nacht nodig om alle prikkels van de dag te verwerken.

“De drang om naar buiten te treden is er wel, maar het is gewoon moeilijker.”

Weefgetouw is stuk

Die andere informatieverwerking maakt sociale relaties soms ook moeilijker, maar niet onmogelijk. Veerle herinnert zich een etentje met 12 mensen. Iets zeggen lukte amper, omdat er te veel indrukken op haar afkwamen. “Je moet erdoor kunnen weven, maar mijn weefgetouw is stuk.” Ze heeft ook een vaste relatie.

Verstandelijke handicap?

Minder dan de helft (zo’n 45 à 50 %) van de mensen met autisme heeft een verstandelijke handicap, de rest is normaal- tot hoogbegaafd. “Mijn zoon kreeg de diagnose van autisme toen hij 6 jaar was,” vertelt Veerle. Hij is nu 22 en studeert voor industrieel ingenieur. Hij heeft een IQ van 144. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar hij is erg gemotiveerd.

Meer kennis

Dat mensen met autisme enkel op zichzelf gericht zijn, vindt ze een misvatting. “De drang om naar buiten te treden is er wel, maar het is gewoon moeilijker voor ons. Er is ook meer kennis nodig over autisme. Ons aan het woord laten, zoals hier, is zeker een stap in de goede richting.”

Lees ook het verhaal van Timothy (23), dossierbeheerder bij ons ziekenfonds, en Tess (36), die vrijwilligerswerk doet.

Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.