Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

55-plussers drinken het meest: Mieke hield een ‘alcoholdagboek’ bij

Vijftigers en zestigers drinken bijna de helft meer dan jongeren. Straffe statistieken. Hoe komt dat eigenlijk? Mieke Lamote (63) pende uit nieuwsgierigheid een week lang haar ervaringen neer in een dagboek en werd meer geconfronteerd met alcohol dan ze dacht.
Gezond 30.12.2019
Mieke (63) pende haar ervaringen neer en werd meer geconfronteerd met alcohol dan ze dacht.

Maandag

Op maandag ga ik altijd met de vrouwenvereniging op stap, maar vandaag is een feestdag. Dus geen wandeling. Ik ga wel naar de jaarmarkt in Sint-Pieters-Leeuw. We eten in een pizzarestaurant en op de kaart zie ik Aperol Spritz staan. Jaarlijks trek ik met enkele ‘fietsoma’s’ op vakantie. Aperol Spritz is ons ‘vaste drankje’. Ik bestel er eentje en haal mooie herinneringen op.
Aantal consumpties: 1

Dinsdag

Elke dinsdag gaan we naar mijn dochter. We helpen in het huishouden en zijn met de kleinkinderen bezig. Een goedgevulde dag, die ik afsluit met een glaasje cava.
Aantal consumpties: 1

Juweeltjes maken voor het goede doel

Woensdag

Met pensioen zijn? Dan doe je dingen waarvoor je vroeger geen tijd had. Zoals vandaag: juweeltjes maken voor het goede doel. Maar het mag ook wat actiever zijn. Ik ben bijvoorbeeld dol op lijndansen. Dat doe ik op woensdag. Van dansen krijg je dorst, dus achteraf hoort er een glaasje of 2 bij. Da’s ‘routine’. Ook thuis staat altijd een fles cava in de koelkast. Vanavond gaat er nog een glaasje in. Mijn man drinkt eentje mee.
Aantal consumpties: 3

Donderdag

Ik ben groot geworden met volleybal en speelde ooit bij de nationale ploeg. Ik volleybal nog altijd, met vrouwen die mijn kinderen konden zijn (lacht). Hoewel ik dol ben op de sport, doet mijn rug het niet al te goed. Ik neem een pijnstiller en sluit de dag af.

Vandaag heb ik niks gedronken – op weekdagen drinken mijn man en ik nooit alcohol bij de maaltijd – en nergens alcohol gezien, behalve in de supermarkt en op tv.
Aantal consumpties: 0

Vrijdag

’s Namiddags ga ik op stap met mijn hartsvriendin. Dat doen we al 11 jaar. We lepelen eerst een dame blanche op en wandelen dan een stevige 10 kilometer. Mijn zoon Pieter kwam 12 jaar geleden om bij een verkeersongeval. De gesprekken met haar gaven en geven me nog altijd veel steun om dat te verwerken.

Vanavond stond er normaal een volleybalwedstrijd op het programma, maar mijn rug weigert dienst. Ik nestel me op de bank en drink 2 glaasjes. Cava uiteraard.
Aantal consumpties: 2

Zaterdag

Vandaag ga ik naar een benefietetentje. We starten met een aperitiefje – cava, wat anders? Ik zie veel bekende gezichten om me heen. Ondertussen wordt er tussen de tafels heen en weer getrakteerd. Natuurlijk niet op kraantjeswater …

’s Avonds ben ik scheidsrechter tijdens een volleywedstrijd. Ik ga ditmaal niet naar de cafetaria om na te kaarten. Als ik meega, blijf ik veel te makkelijk plakken. En dan drink ik altijd wel een glaasje mee ‘voor de gezelligheid’.
Aantal consumpties: 3

’s Avonds ben ik scheidsrechter tijdens een volleywedstrijd.

Zondag

Mijn schoonmoeder komt op bezoek. Zij en mijn man nemen een aperitiefje, maar ik pas. Vandaag trekken we naar een benefietetentje voor 11.11.11. Ik ben bob en drink niks. Om me heen gaan de flessen wel rond. ‘s Avonds is het ‘Dancing with the Stars’ op tv. Tijd voor 2 glaasjes cava.
Aantal consumpties: 2

Einde week

Ik denk na over de voorbije week. Sinds ik met pensioen ben, drink ik iets meer dan vroeger. Geen kleine kinderen meer. 's Avonds blijf ik langer op, omdat ik de dag erop niet moet werken. Ik heb veel meer sociale contacten. Er zijn veel recepties, feestjes, uitstapjes ...Ja, daar wordt vaak gedronken.

‘Neen’ zeggen voelt soms zelfs onwennig. Gelukkig duwt niemand zomaar een glas in je handen. Of vragen ze niet “Oei, ziek?” als je kiest voor een sapje.

Hoe weet je dat je te veel drinkt?

Een glas weigeren komt niet altijd bij je op of is moeilijk. Toch is het niet slecht om nu en dan de balans op te maken. Merk je een gevoel van afhankelijkheid, heb je slaapproblemen, drink je meer dan je van plan was, heb je depressieve klachten ... trek aan de alarmbel. Toosten op het leven? Niets mis mee, zolang je het binnen de perken houdt.

Meer lezen?

>> We spraken met experte Frieda Matthys (VUB en UZ Brussel). Lees meer over de tekenen die erop wijzen dat je te veel alcohol drinkt. 
>> Lees ook het verhaal van Cédric, die in februari steevast deelneemt aan Tournée Minérale.

Alcohol en ouder worden?
VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) heeft een handige brochure waarin je heel wat informatie vindt over ‘Ouder worden en alcohol’.
Bekijk de brochure
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.