Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Wanneer drink je te veel?

Ongeveer 4 op de 5 Vlamingen drinken geen alcohol, of drinken minder dan de richtlijn van 10 eenheden per week. Bovendien neemt het gedronken volume per Vlaming af. Toch is er voor grote groepen nog héél wat ruimte voor verbetering. Op de koffie bij professor Frieda Matthys.
Gezond 30.12.2019
Wie meer dan 10 glazen alcohol per week drinkt, loopt een verhoogd gezondheidsrisico.

Alcohol lijkt soms deel uit te maken van ons dagelijkse leven. Maar ís dat ook zo?

“Alcohol is inderdaad al eeuwen onderdeel van onze cultuur. In Noord-Amerika wordt er bijvoorbeeld traditioneel veel minder gedronken dan in Europa”, vertelt professor Frieda Matthys, diensthoofd psychiatrie in het UZ Brussel en docent psychiatrie aan de VUB.

“De helft van de Vlamingen drinkt wekelijks alcohol. Dat kan je voor een stuk verklaren doordat alcohol maatschappelijk aanvaard is. Bij vreugde of verdriet ‘hoort nu eenmaal een glas’. Anekdotisch misschien, maar kijk even naar Vlaamse soaps op tv: bij vreugde of verdriet staat de fles altijd op tafel.”

“Wie meer dan 10 glazen per week drinkt, loopt een verhoogd gezondheidsrisico.”

Toch nam het gedronken volume per Vlaming de jongste decennia af. We drinken nog altijd, maar gemiddeld steeds minder bier en wijn. De vraag blijft: wanneer drink je nu te veel?

“De Hoge Gezondheidsraad trekt de lijn op 10 consumpties per week. Dat cijfer is niet lukraak gekozen. Wie meer dan 10 glazen per week drinkt, loopt een verhoogd risico voor zijn of haar gezondheid”, zegt Matthys.

“Gelukkig zitten 4 op de 5 Vlamingen onder die drempel. Er zijn dus veel meer mensen die niet of weinig drinken, dan mensen die te veel drinken. En als je eens 11 of 12 glazen drinkt in een week, dan is dat nu niet meteen het grootste probleem. We moeten het niet zó scherp stellen dat elk glas alcohol dodelijk is.”

“Maar als je op regelmatige basis boven die 10 glazen zit, dan is het nuttig om af te bouwen”, vervolgt ze. “Het is daarnaast een goed idee om 2 dagen per week geen alcohol te drinken. Voor veel mensen is alcohol namelijk een gewoonte – de 2 glazen wijn bij het avondeten, het biertje op de sofa ... We staan er niet bij stil en hebben er op dat moment ook niet direct last van. 2 dagen per week niet drinken, helpt om het routinegedrag te doorbreken.”

Wanneer wordt alcohol een probleem?

Wanneer wordt alcohol een probleem? Zijn er tekenen die daarop wijzen?

“Zeker. Let op en zoek misschien toch hulp als je deze zaken opmerkt.

  • Je voelt een drang of hebt een gevoel van afhankelijkheid.
  • Je drinkt meer dan je van plan was.
  • Je slaapt slecht.
  • Je voelt angst of hebt depressieve klachten.
  • Je bent ’s morgens beverig bij het opstaan.
  • Je bent vaker ziek.
  • Je hebt een grauwere huid.
  • Je hebt minder aandacht voor gezonde voeding en beweging.”

Wat met het clichébeeld dat vooral studenten grote hoeveelheden alcohol verzetten?

“Het klopt dat het verbruik in de leeftijdscategorie 15-24 jaar hoog ligt. Maar eenmaal die periode voorbij is, daalt het verbruik. De verklaring is eenvoudig: een druk professioneel leven, een gezin stichten, vastgoedplannen ... Een deel blijft wel doordrinken. Precies daarom zetten campagnes vaak in op jongeren”, aldus Matthys.

“De consumptie stijgt dan weer vanaf 45 jaar. En de groep tussen 55 en 65 jaar drinkt het meest. De verklaring? Het pensioen wenkt of is al een feit, de kinderen zijn het huis uit, er is meer ruimte voor ontspanning (aperitieven bij de vrienden, op restaurant, verenigingsleven ...), er zijn meer financiële middelen en er is meer tijd om van de geneugten van het leven te genieten. Zo drinken ze veel, zonder dat ze het zich altijd goed realiseren.”

Veel meer sociaal contact sinds pensioen

Mieke (63) Lamote pende uit nieuwsgierigheid een week lang haar ervaringen neer en merkte dat ze inderdaad meer geconfronteerd werd met alcohol dan ze dacht. “Sinds ik met pensioen ben, drink ik iets meer dan vroeger. De reden? ’s Avonds blijf ik langer op, omdat ik de dag erop niet moet werken. Ik heb ook veel meer sociale contacten”, weet ze.

“Er zijn veel recepties, feestjes, uitstapjes ...  Ja, daar wordt vaak gedronken. Op woensdag ga ik bijvoorbeeld lijndansen. Van dansen krijg je dorst, dus achteraf hoort er een glaasje of 2 bij. Da’s ‘routine’. Gelukkig duwt niemand zomaar een glas in je handen. Of vragen ze niet “Oei, ziek?” als je kiest voor een sapje.”

Mieke werd meer geconfronteerd met alcohol dan ze dacht.

Meer lezen?

>> Benieuwd naar het volledige verslag van Miekes week? Je leest het hier.
>> Lees ook het verhaal van Cédric, die in februari steevast deelneemt aan Tournée Minérale.

Alcohol en ouder worden?
VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) heeft een handige brochure waarin je heel wat informatie vindt over ‘Ouder worden en alcohol’.
Bekijk de brochure
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.