Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

6 tips voor een leuke én gezonde zomertijd

Het was even bang afwachten tijdens de lockdown, maar we mogen weer meer naar buiten. Onze zomer is grotendeels gered, op naar leuke momenten. Maar dat wil niet zeggen dat we alle hygiënische en veiligheidsregels mogen vergeten. Dan is de pret snel voorbij. Onthoud enkele tips voor een gezonde zomertijd.
Gezond 01.07.2020
Kind fiets samen met vader in het bos
1. Veilig onder de zon

De zon, we juichen ze toe! Je kruipt ’s ochtends meteen liever uit je bed en de zon op je snoet, dat doet gewoon goed. Maar onderschat ze niet. Zorg ervoor dat je je voldoende beschermt, of je (lichaam) zou er weleens van kunnen afzien. Te veel, te lang en zeker onbeschermd zonnebaden veroudert de huid. En te veel zon, dus te veel uv-straling, kan ook huidkanker veroorzaken.

“Blijf uit de zon wanneer je schaduw korter is dan jezelf”

  • Smeren, smeren, smeren

Denk aan je huid. Houd de zonnecrème in de aanslag en smeer je voldoende in met een crème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Dat wil zeggen: minstens SPF 15 (de internationale standaard voor een volwassene), maar speel liever op zeker met SPF 30 of meer, zeker voor (zeer) lichte huidtypes. Kijk vooral naar je huidtype als je een zonnecrème kiest

  • Bescherm je hoofd en je ogen

Voorkom een zonneslag door iets op je hoofd te zetten. Bescherm ook altijd je hals. En je ogen: draag een zonnebril. Beschermende kledij is ook altijd een goed idee.

  • Lang leve schaduw

Zit niet te lang aan 1 stuk in de zon. Zoek geregeld de schaduw op, zeker op het heetste moment van de dag (tussen 11 en 16 uur). Een goede regel: blijf uit de zon wanneer je schaduw korter is dan jezelf.

  • Opgelet in het water

Water weerkaatst de zon, dus wees extra voorzichtig als je gaat zwemmen. Smeer je na een verfrissende duik weer in met zonnecrème – ja, ook al is die waterproof – want water beschermt niet tegen uv-straling.

Kind en vader liggen in de hangmat
  • Extra aandacht voor kinderen

Kinderhuidjes zijn dunner dan die van volwassenen en dus nog gevoeliger voor de zon. Bescherm ze extra goed. Zonnecrème met SPF 30 of hoger is geen overbodige luxe. Laat kindjes spelen in de schaduw – baby’s houd je echt weg uit de zon – en zorg ervoor dat ze altijd op z’n minst een T-shirt aanhebben. Jep, ook een hoedje of petje en een zonnebril – schattig, toch?

Laat ze regelmatig – vaker dan normaal – (water) drinken bij warm weer. Kinderen herkennen vaak geen dorstgevoel. Als ze toch klagen over dorst, is het eigenlijk te laat en gaan ze richting uitdroging.

  • Toch te veel zon gehad?

Zonnesteek? Zoek meteen de koelte op, neem een afkoelende douche en drink voldoende water (eventueel met ORS, een rehydratatiemiddel dat bij uitdroging de lichaamsvloeistoffen helpt aanvullen en de vocht- en zoutbalans herstelt). Heb je ook last van koorts, misselijkheid, koude rillingen? Neem dan contact op met je huisarts.

2. Houd de barbecue plezant én gezond

Zo’n zomerse barbecue onder familie of vrienden … wie zegt daar neen tegen? Een lekker stukje vlees of vis in papillot, heerlijk. Of waarom geen vegetarische variant proberen? Een pak gezonder en verrassend lekker. Wat dacht je bijvoorbeeld van een auberginespiesje met krielaardappelen? Op www.lekkernormaal.be vind je ongetwijfeld inspiratie.

Maar om het leuk te houden, houd je een paar tips in het achterhoofd om alles veilig te laten verlopen. 

  • Let op voor schadelijke stoffen (PCA’s)

Al gehoord van PCA’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen)? Als je vlees of vis roostert, kan het vocht en vet op de gloeiende kolen druipen. Door de hitte komen er PCA’s vrij. Die komen in contact met het eten wanneer de rook opstijgt. En dat is niet gezond. Gelukkig kan je die ongezonde stoffen beperken. Lees hier hoe. 

  • Vermijd voedselvergiftiging

Je brengt de dag na die gezellige barbecue liever niet door op het toilet, toch? Dus: vlees, vis, dipsauzen, rauwe groenten en slaatjes houd je zolang mogelijk in de koelkast. Je legt ze zeker niet in de warmte. Pas als je kan beginnen bakken, haal je het vlees en de vis tevoorschijn. Was altijd je handen met zeep als je rauwe voedingswaren hebt aangeraakt.

Is dat sappige stukje gebakken? Leg het dan op een andere schotel dan waarop eerder de rauwe stukken lagen. Let er ook altijd op dat het eten goed gaar is. Maar verbrand eten eet je niet op! Restjes die iets te lang buiten hebben gestaan? Geen risico: weggooien.

  • Opgepast voor de vlammen

Het gaat er warm aan toe bij een barbecue, dus toch wat opletten. Draag geen licht ontvlambare kledij, maar bakken of grillen in bloot bovenlijf of in bikini is ook geen goed idee. Een brandende barbecue blijft staan waar hij staat: nooit verplaatsen.

Loopt er toch iets mis? Regel nummer 1: water, water, al de rest komt later! Brandwonden koel je niet met ijskoud, maar wél met lauw stromend water. Zeker 10 minuten lang. Laait de barbecue iets te hoog op? Je blust hem met water of zand als je met houtskool werkt.

  • Kinderen op afstand

Spelen, dat is hun opdracht, maar niet in de buurt van de barbecue. Je roept hen wel als het eten klaar is.

Vrouw is aan het barbecueën.
3. Water om de dorst te lessen

Als de temperatuur de hoogte ingaat, laat dan je vochtopname mee stijgen. Als volwassene moet je dagelijks ongeveer 1,5 liter water drinken. En op warme dagen nog wat extra. Ja, dat is veel. Maar er zijn enkele handige trucjes om dat doel te bereiken. Ontdek ze hier.

Onthoud ook dat je moet drinken vóór de dorst komt. Als je het pas doet als je dorst krijgt, ben je in feite te laat. Dan zijn de 1ste stappen in de richting van uitdroging al gezet. Ben je ‘gewoon’ water na 4 glazen een beetje beu? Pimp het met een smaakje. Of maak een lekkere homemade ice-tea of mocktail (aperitief zonder alcohol).

“Drinken vóór de dorst komt. Doe je het pas als je dorst krijgt, dan ben je in feite te laat.”

Kleine kinderen genieten van een gezond ijsje
4. Een gezond ijsje tussendoor

Tuurlijk mag je jezelf op een zomerse dag eens trakteren op een lekker tussendoortje! Zoals een ijsje. Je kan dat trouwens perfect zelf maken. Niet alleen is het gezonder, het is ook een superfijn ideetje om met de kinderen te doen. 

5. Allemaal beestjes

Zomerfan? Je bent niet alleen. Ook beestjes zoals muggen, teken, wespen … houden van het warmere weer. Muggenbeten zijn knap lastig – die jeeeuuuk! – en wespensteken doen eventjes pijn, maar voor tekenbeten moet je echt alert zijn. Controleer jezelf zeker op tekenbeten na een tochtje in de natuur. Ja, zelfs na een namiddagje in de tuin. Spot je een teek? Meteen verwijderen. Het kan je heel wat ellende besparen.

Teken kunnen bacteriën of virussen meedragen. Die kunnen ze je doorgeven bij een beet … en je zo ziek maken. De ziekte van Lyme en tekenencefalitis (TBE) komen het meest voor. Merk je een rode (of blauwe bij mensen met een donkere huidskleur), ringvormige plek op? Vergroot die geleidelijk? En heb je griepachtige symptomen (koorts, spier- en hoofdpijn)? Wacht niet, ga langs bij de dokter!

“Spot je een teek? Meteen verwijderen, op de juiste manier.”

6. Denk aan de afstand

Vergeet in al het zomerenthousiasme toch niet dat we nog altijd de nodige afstandsregels moeten naleven. Geen massafeestjes dus. En het liefst buiten afspreken met familie of vrienden. Maar dat hoeft in de zomer normaal geen te groot probleem te zijn.

En nu? Genieten van die zomer, maximaal!

Houd het zwembadje in de tuin proper
Een eigen zwembad(je) brengt instant waterpret. Tenminste als je het gezond houdt.
Zo onderhoud je een (opblaasbaar) badje
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.