Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Zorg jij voor iemand? Ontspan samen op mantelzorgvakantie

De paasvakantie is in aantocht. Voor jou als mantelzorger is dat niet zo’n gemakkelijke periode, want reizen kan voor veel stress zorgen. Zal alles wel toegankelijk zijn? Op mantelzorgvakantie kan je zonder zorgen genieten van een mooie reis, samen met de persoon voor wie je zorgt. Een enthousiast vrijwilligersteam ontvangt je in een omgeving waar zorg en extra aandacht centraal staan. “Vakantie met zorg is de enige manier om er samen tussenuit te kunnen", vertelt mantelzorgster Josée (76).
Uit 04.04.2019
Josée en Emiel

Josée zorgt al 18 jaar voor haar man, Emiel. Toen hij geopereerd werd voor aneurysma – een afwijking aan de bloedvaten – werden bepaalde delen van zijn hersenen beschadigd, met mobiliteitsproblemen en geheugenstoornissen tot gevolg. Hij is al 18 jaar volledig zorgafhankelijk. En zo lang is zijn geliefde Josée zijn mantelzorger. Het koppel is al 55 jaar samen en ging vorig jaar voor het eerst samen op mantelzorgvakantie.

Alles is mijn verantwoordelijkheid

“Vroeger deden we alles samen”, vertelt Josée. “Ieder van ons had zijn eigen verantwoordelijkheden binnen het gezin. Emiel zette de vuilnisbakken buiten en nam nog andere gelijkaardige taken op zich. Nu is alles mijn verantwoordelijkheid. Ik heb moeten leren alleen te beslissen, te organiseren en me aan te passen aan de situatie. Vroeger zei ik: ‘Emiel kan niets anders dan gaan werken’. Pas toen hij ziek werd, besefte ik wat hij allemaal deed.”

In goede en kwade dagen

“Ik ben Emiels zorgpartner, maar ook zijn geliefde. Anders zouden we toch geen 55 jaar getrouwd blijven, he? 20 jaar geleden had ik zelf kanker. Toen zorgde Emiel voor mij. We zijn er voor elkaar in goede en kwade dagen. Dat is het mooie aan mantelzorg.”

“We zijn beide 76 jaar. Mijn leeftijd maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig kunnen we rekenen op onze kinderen en vrienden. Én op Carine, al 8 jaar de persoonlijke assistente van Emiel. Dankzij haar kan ik ook voor mezelf zorgen en af en toe ontspannen. Carine kookt, helpt Emiel bij het eten, wast en verzorgt hem en houdt hem gezelschap als ik administratie of boodschappen doe. Als je die hulp niet krijgt, hou je het als mantelzorger geen 18 jaar vol. Als ik ’s nachts een paar keer moet opstaan, kan ik dankzij Carine de dag nadien wat slaap inhalen.”

Zorg even loslaten

“Elk jaar in september ga ik met mijn beste vriendin op reis. Dan gaat Emiel een tijdje naar een kortverblijf. Zo breng ik tijd door met iemand anders en kan ik de zorg even loslaten. Vroeger gingen Emiel en ik regelmatig op reis naar Oostenrijk, Duitsland en Tunesië. De laatste jaren gingen we met de kleinkinderen naar de zee. Nu lukt dat niet meer."

“In 2018 namen we voor het eerst deel aan een mantelzorgvakantie van S-Plus in zorgcentrum Aquamarijn in Kasterlee. Het was een aangename en ontspannende week. De zorg werd van mij overgenomen. De kamers waren heel mooi en waren voorzien van de nodige zorgfaciliteiten. Ik genoot van het gezelschap van andere mantelzorgers en van de leuke activiteiten. We gaan nu af en toe met z’n tweeën uitwaaien aan zee in zorgcentrum Duneroze. Het doet deugd om te zien dat ik een van de zóvele mantelzorgers ben en om te zien hoe anderen met mantelzorg omgaan. Vakantie met zorg is de enige manier om er nog eens samen tussenuit te kunnen. Ik ben dankbaar dat deze mogelijkheid bestaat.”

Twijfel je nog? Ontdek 3 redenen waarom mantelzorgvakantie deugd doet.

Ontdek onze groepsvakanties
Domein Polderwind. Pure verwennerij en zorgfaciliteiten.
- Wanneer: 2 september 2019 t.e.m. 6 september 2019
- Prijs per persoon: basisprijs 425 euro. S-Plus ledenprijs: 285 euro.

Wellnessvakantie in Aquamarijn met natuur en zorgomkadering in de rustige Kempen.
- Wanneer: 23 september 2019 t.e.m. 27 september 2019
- Prijs per persoon: basisprijs: 440 euro. S-Plus ledenprijs: 299 euro.

T 02 515 18 94
E mantelzorg@s-plusvzw.be
Bekijk het aanbod online
Ontdek onze individuele herstelverblijven
Herstelverblijf Duneroze: kom uitwaaien tussen de duinen van De Haan.
- Als lid van ons ziekenfonds krijg je 35 euro korting per nacht.

T 050 43 30 00
E opname@duneroze.be

Domein Polderwind: Polderwind is een zorghotel in Zuienkerke, op 10 km van Brugge. Ontdek een verwensfeer met zorgfaciliteiten.
- Als lid van ons ziekenfonds krijg je 10 % korting op je verblijf.

T 050 23 07 50
E info@domeinpolderwind.be
Bekijk het aanbod online
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.