Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Welke zonnecrème laat jij je aansmeren?

Ja ja jaaaah … we wéten het wel: je insmeren is belangrijk als je de zon opzoekt. Maar waarom steeg het aantal Belgen met huidkanker dan tóch met ruim 350 % in de afgelopen 15 jaar? Dermatoloog Thomas Maselis legt uit welke zonnecrème je het best kiest om veilig te zonnebaden.
Gezond 10.06.2019
Hoe kies je de juiste zonnecrème?

Factor 10, 20, 50 … wat betekent dat nu precies?

“Eerst een klein stukje theorie. UV-licht, dat uitgestraald wordt door de zon, bestaat uit 3 soorten stralen die een invloed hebben op je huid: UVA-stralen, UVB-stralen en UVC-stralen”, legt dr. Maselis uit. Hij is voorzitter van Euromelanoma. Deze organisatie deelt informatie en voorlichting over kanker, en meer specifiek over huidkanker.

“Over UVC-stralen hoef je je weinig zorgen te maken: die worden tegengehouden door de ozonlaag en fijn stof. UVA-stralen dringen wél diep door in onze huid en zorgen ervoor dat we bruinen. Zonnebanken werken dan ook veel met UVA. Het grote nadeel? Het verslapt de huid en veroorzaakt rimpels! UVB-stralen dringen niet zo sterk onze huid binnen, maar veroorzaken wel ‘verbranding’ van de huid. Zowel UVA als UVB kunnen huidkanker veroorzaken.”

“Over naar de zonnecrème. De factor is een cijfer dat aangeeft hoelang UVB-stralen erover doen om roodheid te veroorzaken”, legt dr. Maselis uit. “Een factor 10 betekent dat het 10 keer langer duurt vooraleer je verbrandt, dan wanneer je géén zonnecrème op zou hebben.”

“Maar de factor zegt niets over de bescherming tegen UVA-stralen. De schade die UVA kan toebrengen kan je immers niet zomaar in een eenvoudig cijfer uitdrukken. Koop je zonnecrème? Dan kies je dus het best een product dat expliciet vermeldt dat het ook tegen UVA beschermt.”

Welke factor gebruik ik nu het best?

Dat hangt van 2 zaken af: de sterkte van het UV-licht en je huidtype.

De sterkte van het UV-licht. In de zomer is het sterker dan in de winter. In de bergen sterker dan aan zee. En bij de evenaar sterker dan aan de polen. Hoe hoger de uv-index, hoe hoger de factor die je moet kiezen.

Je huidtype. Er zijn 6 soorten huidtypes:

  • Huidtype 1: Deze huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Mensen met dit type hebben een heel lichte huid, meestal met sproeten. Ze hebben ook vaak rood of lichtblond haar.
  • Huidtype 2: Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin. Ook hierbij is de huid licht van kleur. Mensen met blond haar en met grijze, groene of blauwe ogen hebben vaak dit type. 
  • Huidtype 3: Deze huid verbrandt zelden en wordt goed bruin. De huid is iets getint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.
  • Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed. Dit type wordt ook wel het mediterrane type genoemd. De huid is meer getint. Deze mensen hebben donker haar en donkere ogen.
  • Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Dit type wordt ook wel het Aziatische huidtype genoemd. Deze mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid, zwart haar en donkere ogen.
  • Huidtype 6: Deze huid verbrandt nooit en is heel donkerbruin of zwart. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben. Mensen met huidtype 6 hebben een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding.

“De meeste Belgen hebben type 2 en 3. Zij kiezen het best een zonnecrème met een hogere factor (20 of meer).”

Hoe kies je de juiste zonnecrème?

Wat is een sunblock? Blokkeert die echt alle UV-straling?

“Neen, een sunblock is gewoon een verzamelnaam voor crèmes met een heel hoge factor”, corrigeert dr. Masselis. “Europa heeft jaren geleden beslist dat alle factoren hoger dan 50 de vermelding 50+ krijgen. Daarom vind je bij ons in de rekken geen of zelden crèmes met factor 100, terwijl je die vermelding soms wel in het buitenland ziet.”

Hoeveel moet je nu precies smeren?

“De meeste mensen smeren veel te weinig. De gouden regel is: smeer 2 tot 4 keer zo veel als je denkt dat nodig is. Of smeer zoals gewoonlijk en kies een product dat een dubbel zo hoge beschermingsfactor bevat. Smeer sowieso ook elke keer opnieuw een laagje op wanneer je uit het water komt. Zelfs als je zonnecrème ‘waterproof’ is.”

Hoe kies je de juiste zonnecrème?

Hoe kies je het ‘beste’ product?

“Kies een product dat je graag gebruikt, met een geurtje dat je fijn vindt. Want je moet heel vaak smeren. Heb je veel beharing? Dan zal een spray of olie fijner aanvoelen. Heb je een droge huid? Dan zal je meer plezier hebben aan een iets meer vettige crème. Een crème, olie of spray? Dat maakt weinig uit, het is de factor die belangrijk is. Kies dan ook een product met een hoge factor.”

“Alle producten worden getest en moeten voldoen aan bepaalde standaarden”, vervolgt dr. Masselis. “Dure producten zijn niet noodzakelijk beter. Soms betaal je gewoon meer voor het geurtje, voor het merk of voor toevoegsels zoals ontstekingsremmende stoffen. Het nadeel van dure zonnecrèmes is dat je er meestal zuiniger mee bent, terwijl je net veel moet smeren.”

Is zonnecrème slecht voor het milieu?

“Ja, er zitten in sommige zonnecrèmes stoffen die koralen kunnen aantasten. Er bestaan varianten die minder schadelijk zijn voor koralen. Kijk daarvoor op de verpakking en vermijd producten die de stof oxybenzone bevatten.”

Hoe lang bewaart zonnecrème?

“De regel is: koop je zonnecrème in het seizoen dat je ze gebruikt. Want licht en schommelende temperaturen verminderen de werking ervan”, legt de dokter uit. “Je zonnecrème uit 2017 zal vandaag zeker nog wat beschermen, maar niet meer 100 %. Voor de rest volg je het best de instructies op de verpakking op. Ook belangrijk: er zijn landen waar je geen zonnecrème kan kopen: dus zeker zelf meenemen.”

Wat kan je nog doen om zonneschade te vermijden?

“Eerst en vooral: vermijd direct zonlicht tussen 11 en 16 uur. Op de 2de plaats komt kledij, en dan zonnecrème”, vervolgt de dermatoloog. “Een gewoon wit T-shirt geeft een bescherming die overeenkomt met factor 25. Wordt dat T-shirt nat? Dan vermindert dat tot factor 5. Donkere kledij is warm in de zon, maar beschermt beter omdat die het licht absorbeert. Er bestaat ook luchtige, zonwerende kledij die je in outdoor speciaalzaken vindt.

En nog een laatste gouden raad?

“We zijn niet zo goed in het doseren van ons binnen- en buitenleven in België. Behalve in de zomer (en soms de lente) komen we veel te weinig buiten. Elke dag zou je een halfuur buiten moeten zijn - weer of geen weer - om je vitamine D op peil te houden”, geeft de dokter mee. “Veel Belgen zoeken massaal de zon op in een veel te korte tijdspanne: juli en augustus, en nog een weekje in de winter. 1 Belg op de 5 zal ooit de diagnose van huidkanker krijgen. Niet alleen smeren is dus de boodschap, maar ook doseren.”

Hoe kies je de juiste zonnecrème?
Hoe werkt zonnecrème precies?
Er zijn 2 types van zonnefilters:

• De fysieke filters: die bestaan uit stoffen die het licht weerkaatsen, absorberen of verstrooien. Meestal gaat het om stoffen zoals ijzeroxide, zinkoxide en titaanoxide. Het voordeel is dat ze niet geabsorbeerd worden door de huid. Het nadeel is dat ze op de huid ‘liggen’ en wegspoelen na contact met water.

• De chemische filters: die bestaan uit moleculen die het UV-licht neutraliseren en omzetten in warmte. Het voordeel is dat ze meestal waterresistent zijn. Het nadeel is dat ze opgenomen worden door de huid. Je vindt er sporen van terug in je bloed (en in moedermelk). Over mogelijke schadelijke effecten bestaat geen volledige zekerheid, al kunnen ze wel de hormoonhuishouding verstoren. Een ander nadeel is de impact op het milieu: deze stoffen kunnen koralen verbleken.

De meeste zonnecrèmes die je in de winkel vindt, zijn combinaties van beide filters.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.