Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Zo anders is afstuderen in 2020

Afstuderen in volle coronacrisis: deze 4 studenten deden het en moesten meer dan 1 tandje bijsteken. Sommigen zagen niet te veel wegvallen, anderen moesten soms frustratie of ontgoocheling verbijten. Ook hun zomervakantie verloopt anders dan gepland.
Samen 17.06.2020
Zo anders is afstuderen in 2020

Jef (12), leerling lager onderwijs: “Hoe zullen campings er deze zomer uitzien?”

Jef rondt na 6 jaar de lagere school af. Maar de laatste maanden van het schooljaar zag hij de klas niet vaak. “Tijdens de lockdown kregen we elke week een planning en onze juf stuurde extra filmpjes. Maar ik miste mijn vrienden. Gelukkig was er 2 keer per week een live chat.”

“Vanaf eind mei mocht ik weer 2 dagen per week naar school. Ik was superblij om iedereen terug te zien. Volgend schooljaar ga ik wetenschappen volgen aan Don Bosco Halle, als enige van mijn oude klas. Wel jammer dus dat ik mijn vrienden zo weinig gezien heb op het einde.”

“Deze zomer had ik veel plannen, maar ik weet nog niet goed wat er kan. Normaal kamperen we elk jaar in het buitenland, misschien blijven we nu wel in België? We gaan ook met mijn oma een weekje naar Nederland. Ik kijk heel hard uit naar Kadille, dat is een groot kamp voor alle scouts en chiro’s uit Dilbeek, dat maar 1 keer om de 10 jaar doorgaat. Maar geen idee of dat zal lukken ...”

“Wat ik me vooral afvraag, is of campings nu ingedeeld gaan worden. En of ze de wc’s en douches dan heel de tijd ontsmetten. Sowieso ga ik deze zomer veel bricoleren. Zo maakte ik al een waterglijbaan en een deathride voor mijn knuffels, samen met mijn papa en broers.”

Sam (18), leerling BSO elektriciteit: “Buiten komen heb ik niet zo gemist”

Sam volgt BSO elektriciteit aan Go! Nautica Merksplas. “Vóór de lockdown had ik al 2 stages achter de rug, een meevaller. Het jammere is wel dat een extra stage bij Energie de Kempen, waar ze zonnepanelen installeren, is weggevallen. Daar had ik veel kunnen bijleren.”

“Ondertussen kreeg ik nog wel les. Niet online, maar we kregen per dag een ander vak en een lessenpakket om te downloaden. Ik ben niet zo’n uitgaanstype, dus ‘minder buiten komen’ heb ik eerlijk gezegd niet zo gemist. Ik kon geen taekwondo meer doen, dat lag moeilijker. En ik miste ook wel mijn kameraden om plezier te maken.”

“Deze zomer wil ik vooral werken en centen verdienen. Normaal zou ik 2 maanden vakantiewerk doen in het woonzorgcentrum waar mijn zus werkt. Bedoeling is dat ik er elektrische klusjes doe, naast wat verf- en tuinwerk. Duimen dat het lukt.”

“Volgend jaar volg ik nog een 7de jaar elektriciteit, daarna wil ik afstuderen en werken als zelfstandig elektricien. Door mijn autisme ben ik niet echt gemaakt om de hele dag achter een bureau te zitten. Zolang ik kan bewegen en dingen kan maken en herstellen, ben ik content.”

Larissa (24), master pedagogische wetenschappen: “Financiële streep door de rekening … ”

Larissa (24), master pedagogische wetenschappen: “Financiële streep door de rekening … ”

Larissa was helemaal klaar om deze zomer het werkleven in te duiken na haar studies. “Ik zit in het laatste jaar om een master pedagogische wetenschappen te halen aan de UGent. Wij moesten dit jaar 700 uur stage lopen. Het 1ste deel deed ik in een centrum voor hippotherapie, therapie met paarden. Ik was bezig met het 2de deel in een dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke handicap, toen ik na 5 weken mijn stage moest stopzetten.”

“Helaas besliste de school toen ook dat ik dit jaar niet kan afstuderen en in september mijn stage opnieuw moet doen. (zucht) Een financiële streep door de rekening! Ik was van plan om zo snel mogelijk te beginnen werken. De afgelopen maanden kon ik wel aan mijn masterproef werken, die hoop ik deze vakantie af te ronden.”

“Mijn school besliste dat ik in juni niet kan afstuderen en in september mijn stage opnieuw moet doen.”

“Wat ik het meeste gemist heb? Het contact met mijn studiegenoten, maar gelukkig hebben we geskypet om elkaar te steunen. Verder nog goed nieuws: ik kan deze zomer vakantiewerk doen in een woning waar personen met een verstandelijke handicap leven. Die maakt deel uit van het centrum waar ik stage deed. Zo kan ik al een centje bijverdienen. Verder plannen mijn vriend en ik een kort verblijf in een B&B in de Ardennen, het liefst ergens waar we stevig kunnen wandelen.”

Toon (32), opleiding tot zorgkundige: “De lockdown was een leerrijke periode”

“Ik heb geschiedenis gestudeerd en heb een tijdje in het onderwijs en de toeristische sector gewerkt. Maar vorig jaar startte ik via i-mens een opleiding tot zorgkundige. Ik heb lang voor mijn grootouders gezorgd en heb altijd graag met mensen gewerkt. Het was een logische stap.”

“Mijn stage deed ik in woonzorgcentrum Castelmolen in Ninove. Op mijn laatste dag ging de lockdown in. Omdat er zoveel nood was aan extra hulp, ben ik er blijven werken. Het was een leerrijke periode. Ik zag hoe ouderen plots geen bezoek meer kregen van hun familie, hoe de eenzaamheid soms toesloeg. Ook de hulp van familie bij het eten geven of de was doen, viel weg en kwam op onze schouders terecht.”

Toon (32), opleiding tot zorgkundige: “De lockdown was een leerrijke periode”

“Deze zomer zal ik waarschijnlijk mijn stage in de thuiszorg moeten inhalen, want die werd door corona stopgezet. Als alles meezit, kan ik zonder problemen afstuderen en begin ik volgend jaar officieel te werken in een woonzorgcentrum. Ik heb ook een reis naar Jordanië geboekt, maar mocht die wegvallen door mijn stage, zou ik dat niet zo erg vinden. Ook in eigen land vallen er mooie dingen te ontdekken.”

Ook zij zomeren anders
Sinds corona door ons land raasde, is niets hetzelfde. Ook de zomer niet. Veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land, dicht bij hun kot. Wij trokken van deur tot deur en polsten naar de zomerplannen in Vlaanderen.
Ontdek hoe deze mensen de zomer van 2020 plannen
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.