Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Hoe lachyoga mij leerde loslaten

“Mijn allereerste sessie lachyoga. Ik geef toe: ik vertrok met een gezonde dosis scepsis. Hoe kan je 75 minuten lang lachen? Wat voor oefeningen voer je uit? Voel je je niet belachelijk als je zomaar in lachen uitbarst?” Onze redactrice Inne ontdekte hoe lachyoga het innerlijke kind in jezelf (terug) naar bovenhaalt.
Uit 13.08.2019
Redactricie Inne volgde een workshop lachyoga, want lachen is gezond!

Doe maar alsof

Lachen zonder specifieke reden? Zonder een grappige situatie of een mop? Het klinkt volledig onlogisch. Een beetje fake ook. Ons brein is niet gewoon om te lachen zonder een duidelijke trigger. “Er is niks mis mee om in het begin je lach te faken”, geeft yogalerares Hilde Van Liefferinge mee voor we van start gaan met de lachyoga. “Fake it till you make it. Want je hersenen kunnen geen onderscheid maken tussen ‘echt’ en ‘vals’ lachen. Wanneer je lacht, produceer je sowieso ‘happy’ hormonen als endorfines en dopamine.”

Een kind lacht 20 keer meer dan een volwassene

Lachen betekent dat je even de controle loslaat. Dat je terugkeert naar een kinderlijke en speelse manier van dingen beleven. Kindjes lachen de hele tijd, en vaak zelfs zonder reden. Gewoon omdat ze nieuwe zaken ontdekken, omdat ze opgaan in iets. Ze lachen tot 400 keer per dag. Wij volwassen lachen nog maar zo’n 20 keer per dag. “Tijd om daar iets aan te doen”, aldus Hilde. “Pas op, dit wordt een stevige work-out. Je zal je buikspieren voelen.”

lachyoga

Niet nadenken

Oké, ik ben klaar om het jeugdige enthousiasme in mezelf naar boven te laten komen. Denk ik … We starten met enkele oefeningen om los te komen. Losschudden. Daarna een paar simpele lachoefeningen. Wat voelt dit vreemd. Mijn lach klinkt zo onnatuurlijk. Ik ben me te bewust van mezelf. Ik lach ook niet omdat ik het voel, maar omdat het me wordt opgedragen. Houd ik dit meer dan een uur vol?

Ik ben een onverbeterlijke piekeraar. Mijn gedachten malen eindeloos door. Ik merk dat ik de dagelijkse beslommeringen (en het werk dat ligt te wachten) nog niet kan loslaten. ‘Komaan, niet nadenken. Gewoon doen’, por ik mezelf aan. Maar innerlijk jaag ik me op in het feit dat de rest van de groep zo mákkelijk en schijnbaar gemeend zijn tanden bloot lacht.  

“Gaandeweg merk ik dat de aanstekelijke lachsalvo’s van Hilde en de andere deelnemers me laten ontdooien.”

Lach doorgeven

Gaandeweg merk ik toch dat de aanstekelijke lachsalvo’s van Hilde en de andere deelnemers me beetje bij beetje laten ontdooien. De ademhalingsoefeningen tussen de lachmomenten brengen me meer en meer met beide voeten op de grond. We geven onze lach aan elkaar door. We begroeten elkaar al lachend. We klappen in de handen op het ritme van de lach. En het voelt alsmaar minder ongemakkelijk aan.

Hallo, buikspieren!

Na een korte pauze trekt Hilde de sessie weer op gang met een populair liedje. “Dans maar rond, gebruik de volledige ruimte. En vergeet intussen niet te lachen.” Ja hoor, ik doe vlotjes mee. Ik voel me zelfs ontspannen. Als we wat later een bulderlach moeten laten klinken, weet ik plots dat ik mijn buikspieren niet alleen voel werken tijdens het sporten!

lachyoga

Aangenaam verrast

Voor ik het weet, zijn we toe aan de laatste oefeningen: eenvoudige, maar effectieve lachspelletjes. Om de sessie te beëindigen, gaan we languit liggen op een matje, waar we nog enkele minuten volop verder mogen lachen. Ik voel mijn buik nog een laatste keer onbedaarlijk op en neer gaan. Tijdens de afsluitende, begeleide relaxatieoefening voel ik werkelijk alle spanning wegvloeien uit mijn lichaam. Laat me hier nog maar een tijdje liggen.

Welk woord in ons opkwam na deze eerste kennismaking met lachyoga? “Rust, dankbaarheid, gelukzaligheid”, klinkt het in de groep. Bij mij? Verrassing. Deze sessie heeft me aangenaam verrast. Nooit gedacht dat ik mijn terughoudendheid voldoende zou kunnen loslaten. Nooit gedacht dat het echt een kalmerend effect zou hebben. En nooit gedacht dat ik op de terugweg naar huis zelfs geen enkele keer te hard op het gaspedaal zou duwen.

Lees ook hoe Hilde dankzij de lach een vrijer mens werd.

Deelnemen aan een sessie lachyoga?
Zin om te ontdekken hoe Hilde je meeneemt op een deugddoende lachreis?
Schrijf je in voor lachyoga
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.