Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Knuffelen is leuk, gezond én sociaal!
Knuffelen is niet alleen leuk om te doen (als beide partijen graag knuffelen natuurlijk!), het is ook gezond en bevordert je sociale contacten. Pak elkaar dus maar eens stevig vast op de Wereldknuffeldag!
Samen 17.01.2019
Miljoenen mensen over de hele wereld pakken elkaar extra stevig vast op de Wereldknuffeldag.

Je bent ze misschien al eens tegengekomen op een festival of ander evenement: vrijgevige zielen die staan te zwaaien met een bordje waarop ‘FREE HUGS’ (gratis knuffels) staat. Zin in? Zeker doen dan! Want een dikke, warme knuffel is niet alleen leuk, maar ook gezond én sociaal!

Knuffelen over de hele wereld

Knuffelen kan een teken van vriendschap of liefde zijn, van steun of begrip, maar ook simpelweg van appreciatie en acceptatie. Op 21 januari zetten we dit mooie gebaar extra in de verf op Wereldknuffeldag. De perfecte gelegenheid om iemand te vertellen waarom je hem of haar zo apprecieert! Pak je collega, vriend(in), mama of papa dus maar eens stevig vast.

Een dikke, warme knuffel is niet alleen leuk, maar ook gezond én sociaal!

Knuffelen is gezond

In 1986 lanceerde de Amerikaanse psycholoog Kevin Zaborney het initiatief Wereldknuffeldag vanuit de overtuiging dat knuffelen supergezond is. Want ons lichaam produceert tijdens dit warme gebaar het stofje oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd.

Oxytocine bevordert het geluksgevoel en verlaagt angstgevoelens. Het is dus erg belangrijk voor onze mentale gezondheid. Maar het zou volgens verschillende onderzoeken ook onze bloeddruk en hartritme verlagen en stress verminderen. Allemaal goede redenen om elkaar in de armen te vallen!

Knuffelen is sociaal

Mensen die zich vaak eenzaam voelen, hebben veel baat bij knuffels. En dat zijn bijlange niet alleen singles of ouderen. Ook partners in een relatie of jongeren krijgen hiermee te kampen. Fysiek contact geeft een gevoel van menselijke warmte en verbondenheid. Je kan elkaar eigenlijk nooit te veel omhelzen. Maak daar op 21 januari maar eens extra werk van!

Digitaal knuffelen

Zin om iemand te knuffelen die je niet ziet op Wereldknuffeldag? Dan stuur je toch gewoon een digitale knuffel per sms, WhatsApp of Facebook. Er zijn heel wat websites waar je leuke quotes of prentjes kan vinden om naar een dierbare te sturen. Kijk maar eens op dit  Pinterestbord bijvoorbeeld.

Goed in je vel
Knuffelen zorgt voor meer verbondenheid. En verbondenheid is dan weer goed om je mentale fitheid te versterken. Op www.ikbenik.be vind je nog meer tips om je goed in je vel te voelen!
Naar de tips
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.