Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg
Wat betekent het onderzoek van CurieuzeNeuzen voor jou?
“Niet Antwerpen of Brussel, de slechtste lucht in Aalst”. De kranten stonden de afgelopen dagen bol van het onderzoek naar luchtkwaliteit in Vlaanderen. Maar welke impact heeft dit onderzoek op jou? Hoe verliep het onderzoek en wat kan jij met de resultaten doen? We geven 5 vragen en antwoorden over het onderzoek van CurieuzeNeuzen.
Gezond 08.10.2018
Curieuze neuzen
1. Even opfrissen: hoe ging het onderzoek ook alweer in zijn werk?

Maar liefst 20 000 gezinnen, verenigingen, scholen en bedrijven over heel Vlaanderen werden uitgekozen om een meetopstelling aan hun gevel te bevestigen. Die selectie gebeurde uiterst nauwgezet en op strikt wetenschappelijke basis, met geografische spreiding als belangrijkste criterium. Gedurende een maand werd de gemiddelde concentratie stikstofdioxide (of NO2) heel precies bijgehouden op elk meetpunt. NO2 is een gas dat vrijkomt bij verbrandingsprocessen, zoals in de motor in je auto. 61 % van de uitstoot wordt in Vlaanderen veroorzaakt door het verkeer. 

“We zitten niet de hele dag voor onze voordeur”

Meetopstelling
Kaart curieuze neuzen
2. Hoe is de luchtkwaliteit in mijn straat?

Op deze kaart vind je een overzicht van alle meetpunten en hun resultaten. De gekleurde bollen geven de hoogte van de gemeten NO2 weer. Blauw is het laagste (en dus het best) en zwart het hoogst (en dus minder goed nieuws). Zoals je kan zien, wonen sommige Vlamingen op plaatsen met gezonde lucht, terwijl andere (waaronder plekken in Aalst, Houthalen-Helchteren, Antwerpen en nog veel meer), in een zwarte hotspot van luchtvervuiling wonen. De wettelijke Europese grenswaarde is 40 µg /m³. Dat komt overeen met een oranje bol. Die wettelijke norm wordt over een aantal jaar overigens verlaagd, wat betekent dat nog meer Vlamingen in plaatsen wonen met een te slechte luchtkwaliteit.

3. Ik woon bij een groene bol. Ik adem dus gezonde lucht?

Het is fijn om te weten dat jouw huis in een omgeving met gezonde lucht staat. Maar zoals de CurieuzeNeuzen het zelf verwoorden: “we zitten niet de hele dag voor onze voordeur”. De verdeling thuis/onderweg/werk, hobby’s, winkelen is ruwweg telkens 1/3 van de lucht die jij inademt. Thuis is goed voor 1/3 van de dosis, ook al verblijven we er 2/3 van de tijd, zo bleek al uit onderzoek uit 2012. Je kijkt dus het best ook naar de bol bij je werkplaats, en kijk ook kritisch naar je eigen verplaatsing. In de auto tikt de teller het snelst aan, de blootstelling aan NO2 is gemiddeld dubbel zo hoog als op de fiets of te voet. 

4. Wat betekent dit onderzoek voor mijn gezondheid?

NO2 inademen is niet goed voor onze gezondheid. Op korte termijn kan het irritaties aan de luchtwegen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties kan bijdragen tot astma of infecties aan de luchtwegen. NO2 wordt gelinkt aan longschade, hart- en vaatziekten en dus ook vroegtijdige sterfte. Zowel korte episodes van hoge concentraties als langdurige blootstelling aan lage concentraties zijn schadelijk voor de gezondheid. 

5. Wat kan ik zelf doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?
  • Laat de auto wat vaker in de garage staan. Voor afstanden onder de 5 kilometer kan je de fiets nemen, voor een boodschap in je dorp of stad ga je te voet. Neem ook wat vaker de bus, tram, trein of metro. 
  • Werk een carpoolsysteem uit met je collega’s of doe aan autodelen. Zo help je mee het aantal auto’s op de weg terug te dringen.
  • Zorg dat je auto goed onderhouden is en dat je bandenspanning op peil is. Sta je voor een gesloten overweg, zet je motor dan uit.
  • Verklein verder je ecologische voetafdruk door zoveel mogelijk lokaal te kopen, zodat er weinig transport nodig is om jouw product bij jou te krijgen. 
Benieuwd naar alle resultaten?
CurieuzeNeuzen is het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. 20 000 Vlamingen meetten de luchtkwaliteit in hun straat. Meer informatie en alle resultaten vind je op de website van De Standaard.
Meer informatie
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.