Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Wanneer een verslaving om de hoek loert

Je checkt constant je smartphone. Er gaat geen dag voorbij zonder gamen, of zonder een glas wijn. Wanneer spreek je van een verslaving? En wanneer wordt het een probleem? 2 hulpverleners lichten het toe.
Samen 25.04.2019
Wanneer wordt je verslaving een probleem? Hulpverlener Ronny licht toe.

Wat is een verslaving?

“Een verslaving bouwt zich geleidelijk op als je iets regelmatig doet”, aldus psycholoog en verslavingsexpert Paul Van Deun. “Iemand is verslaafd als die de controle verliest over zijn/haar gebruik en daardoor in moeilijkheden komt.”

“Hoe meer over verslavingen gepraat wordt, hoe makkelijker voor slachtoffers om hulp te zoeken.”

Misverstanden over verslaving

Misverstanden leven nog altijd. “Vaak zien we een verslaving als iets waarvoor je zélf verantwoordelijk bent en dat je zélf moet overwinnen.” De werkelijkheid is anders: bij mensen met een verslaving veranderen de normale hersenfuncties. Daardoor verliezen ze controle over bepaalde denkprocessen en keuzes.

“Ze hebben het moeilijk om te accepteren dat er een probleem is, minimaliseren en verstoppen hun gedrag”, legt Van Deun uit. “Pas wanneer iemand hen met de neus op de feiten drukt of er een probleem optreedt dat ze niet kunnen negeren, schieten ze in actie.”

Wanneer wordt je verslaving een probleem?

Praten helpt

Het thema wordt wel meer bespreekbaar. “Doordat je beseft dat je zelf soms verslavingsgedrag vertoont – altijd naar je smartphone grijpen bijvoorbeeld – heb je meer begrip voor anderen die het in ernstigere mate hebben. Drinken, gokken of gamen, verslavingen komen vaak voor.

“Hoe meer erover gepraat wordt, hoe makkelijker voor slachtoffers om hulp te zoeken”, benadrukt Van Deun. Denk je iemand met verslavingsgedrag te kennen? Spreek die persoon erover aan. “Probeer begripvol en niet verwijtend over te komen, zodat hij/zij openstaat om te praten.”

Gokken, de verslaving die je niet ziet

Gokken begint altijd onschuldig, weet hulpverlener Ronny Willemen. “Spelenderwijs raken mensen verslaafd. Ze zien niet waar de overgang ligt tussen zich gewoon amuseren en het te veel doen.” Bovendien zal wie vaak gokt dat niet gemakkelijk delen. “Een gokverslaving kan je, in tegenstelling tot een alcohol- of drugsverslaving, langer verbergen. Zeker nu online gokken zo makkelijk is. De schaamte en het schuldgevoel zijn groot en iemand met een gokprobleem blijft spelen om het verloren geld terug te winnen.”

Het kan weer goed komen

Willemen wijst op de belasting die een gokverslaving met zich meebrengt. “Door de drang om te blijven spelen, staan mensen met een gokprobleem continu onder stress. Ze zijn vaak angstig en depressief, en isoleren zich. Er moet meer maatschappelijke aandacht komen voor gokken.”

Maar het kan ook goed komen. “Je kan uit de put geraken. Zo begeleiden we iemand die dakloos werd door het gokken. Nu gaat het prima met hem. We zien hem opfleuren en genieten van het leven.”

Lees ook het verhaal van Arne Nilis (28), die een gokverslaving overwon.

Vind hulp
Herken je bepaald gedrag en wil je erover praten?

- Op www.gokhulp.be kan je terecht voor informatie, zelfhulp, tests en online begeleiding bij een gokprobleem.
- Op www.druglijn.be kan je anoniem testen afleggen en vragen stellen over verslavingen.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.