Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Waarom betaal ik zoveel accommodatiekosten?

Niemand zou een ziekenhuiskamer verwarren met een hotelkamer, ook al wordt je lunch er ook tot op je bed gebracht en kan je er soms de hele dag tv kijken. Niemand verblijft voor zijn plezier in het ziekenhuis. Met een televisie, telefoon, wifi of koelkast op je kamer probeert het ziekenhuis jou echter alle comfort te geven om je dagen op een aangename manier door te brengen. Maar daar betaal je natuurlijk wel iets voor. Hoeveel bedragen deze accommodatiekosten? En wat moet je zeker weten als je je factuur binnen de perken wil houden?
Praktisch 30.06.2020
Accommodatiekosten ziekenhuisfactuur

Wat zijn accommodatiekosten?

Voor de uitrusting van je kamer – van koelkastje tot wifiverbinding – betaal je accommodatiekosten of comfortkosten. Elk ziekenhuis bepaalt zelf hoeveel kamercomfort ze aanbieden en hoeveel ze ervoor vragen.

Verborgen kamersupplementen

Op je factuur kunnen alle diensten apart staan opgesomd, maar soms betaal je gewoon een vast bedrag (forfait) voor alle kamercomfort. Wanneer een ziekenhuis je een vast bedrag aanrekent, heb je als patiënt meestal geen keuzevrijheid. Of je nu tv-kijkt of niet, jij draait mee op voor de kostprijs. En dat is jammer, want jij kan niet kiezen en betaalt dus sowieso een supplement uit eigen zak.

Eigenlijk zijn dit verborgen kamersupplementen. In een twee- of meerpersoonskamer zijn kamersupplementen nochtans verboden. Alleen in een eenpersoonskamer mag het ziekenhuis die extra kosten aanrekenen. Door de comfortkosten te verpakken als een forfait en ze aan elke patiënt aan te rekenen, rekent het ziekenhuis dus eigenlijk een verborgen kamersupplement aan.

Keuzevrijheid

Ons ziekenfonds ijvert voor keuzevrijheid. Het ziekenhuis moet jou eerst en vooral duidelijk informeren. Welk comfort bieden ze aan? En hoeveel kost het? Zodat jij écht kan kiezen: maak ik hier gebruik van of toch niet? En welke kosten mag ik op het einde van de rit op mijn ziekenhuisfactuur verwachten?

Waar kan je zelf op letten?

  1. Elk ziekenhuis moet een lijst van de producten en diensten die het aanbiedt met bijhorende tarieven ter beschikking stellen van de patiënt. Je vindt die lijst in het ziekenhuis of op hun website. Vraag ernaar als je hem niet vindt. Bekijk de lijst op voorhand, zodat je weet wat je mag verwachten. Rekent het ziekenhuis een forfait aan voor alle comfortkosten? Dan moet de prijslijst duidelijk vermelden wat daar zoal onder valt.
  2. Wil je geen gebruikmaken van de wifi of de koelkast? Vermeld het duidelijk aan het begin van je opname.
  3. Onderteken niet zomaar elk document dat het ziekenhuis je geeft. Soms bieden ziekenhuizen een verklaring aan waarin vermeld of aangevinkt staat dat je ermee akkoord gaat om bepaalde diensten te betalen. Het ziekenhuis kan je echter niet verplichten te betalen voor diensten die standaard beschikbaar zijn, maar die je niet gebruikt. Onderteken niet zomaar, maar praat erover met een ziekenhuismedewerker.
  4. Krijg je achteraf een factuur waar onterechte accommodatiekosten op staan? Wacht dan nog even met betalen. Kom langs bij ons ziekenfonds en laat je factuur nakijken.
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.