Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Vrijwilligerswerk in het buitenland? Da’s niet zo vergezocht

Zin om naar het buitenland te gaan en de wereld leuker te maken? En ben je tussen 18 en 30 jaar? Via het European Solidarity Corps (ESC) kan je als vrijwilliger aan de slag in een ander Europees land. En dat kost je bijna geen geld. Delphine en Joan delen hun ervaringen.
Uit 23.12.2019
Vrijwilligerswerk in het buitenland? Da’s niet zo vergezocht

Voeling met het lokale leven

40 jaar lang elke werkdag op een bureaustoel zitten? Voor Delphine De Potter (26) leek het niet het meest rooskleurige idee toen ze afstudeerde. Verschillende diploma’s (vormgeving, illustrator ...) op zak of niet: ze besloot om rustig de tijd te nemen om zich te oriënteren. Dat bracht haar al op heel wat interessante plekken in de wereld. Zo leefde en werkte ze in 2018 enkele maanden in China. En via een ESC-project belandde ze als vrijwilliger in 2019 een half jaar lang op Madeira.

“Ik ben aan de slag geweest als stadsgids in de hoofdstad Funchal”, vertelt ze. “Eerst kreeg ik er een maand opleiding, nadien mocht ik toeristen in het Engels en Nederlands rondleiden. Dat ik geen geboren en getogen Madeirees ben, was nooit een obstakel. Ik kreeg voldoende bagage tijdens de opleiding. Week na week leerde ik de locals beter kennen en voeling krijgen met het lokale leven.”

Delphine belandde als vrijwilliger in 2019 een half jaar lang op Madeira.

Vrijwilliger zijn zorgt voor voldoening en warmte

Delphine ontving geen loon voor haar werk. “De inkomsten van de gidsbeurten gingen naar studenten die het niet breed hebben”, vertelt ze. “Maandelijks kreeg ik wel een vergoeding om in mijn basisbehoeften te voorzien. Slapen deed ik in een gedeelde kamer op een universiteitscampus.”

Het was vooral een verrijkende ervaring. “Vrijwilligerswerk gaf me de tijd en ruimte om wat zaken op een rijtje te zetten. Bovendien gaf het me veel voldoening en warmte. En voor een fervente wandelaar als ik was Madeira natuurlijk een fantastische plek.”

Spaanse vrijwilligers voor JOETZ

Joan Rico Orero (23) zakte in de zomer van 2019 samen met een 10-tal andere Spaanse jongeren af naar België. Ook voor een ESC-project, georganiseerd door jongerenvereniging JOETZ, partner van Bond Moyson/De Voorzorg/De VoorZorg). “Tijdens de Europese surfweek hielpen we mensen met een handicap om te (leren) windsurfen in Willebroek. Voor we startten, kregen we een grondige opleiding en verkenden we ook Brussel”, vertelt de student. “We verbleven bij gastgezinnen en in jeugdherbergen.”

“Door andere mensen te helpen, maak je niet alleen hen gelukkig, maar ook jezelf.”

Connectie maken ondanks barrières

Mensen met een handicap leren surfen, kan een uitdaging zijn. Maar wat als er ook een taalbarrière is? “Mijn deelnemer had Spaanse roots, dus dat klikte wonderwel”, lacht Joan. “Bij de anderen was het inderdaad wat zoeken. Maar ik had de indruk dat iedereen vlot de connectie maakte, ondanks alle mogelijke barrières. Spaans, Engels, gebarentaal ... gemengd met wat Nederlands: zo raakten we er. En het surfen zelf: daar had ik al ervaring mee, water genoeg langs de Spaanse kust! Voor de deelnemers was er bovendien aangepast materiaal.”

Waarom je vrije tijd opofferen voor vrijwilligerswerk? Waarom geen geld verdienen met een bijbaantje? Of met vrienden in alle vrijheid op reis gaan? “Als je gezond en gelukkig bent, vind ik dat je dankbaar mag zijn voor wat je hebt. En dat je andere mensen mag helpen die niet dezelfde gezondheid of hetzelfde geluk hebben. Door andere mensen te helpen, maak je niet alleen hen gelukkig, maar ook jezelf.”

Joan Rico Orero leerde mensen met een handicap windsurfen.
Ook inpakken en wegwezen?

Met European Solidarity Corps (ESC) wil de Europese Unie nog meer inzetten op solidariteitsprojecten van en voor jongeren (18 tot 30 jaar). Meer info over ESC vind je op https://europa.eu/youth/solidarity_en.

Met JOETZ op ESC
Via JOETZ kan je 2 tot 12 maanden op ESC. JOETZ kan je helpen om de praktische kant (vluchten, contact …) te regelen als je een ESC-project wil volgen. Onze jongerenorganisatie helpt ook bij het solliciteren voor een project als je dat wil.
Meer info over Europees vrijwilligerswerk via JOETZ
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.