Overslaan en naar de inhoud gaan
S-blog Een blog van Nationaal
Een blog van De Voorzorg

Een hart voor je buurt: vrijwilligers maken een buurt zorgzaam

Op 5 december is het Internationale Dag van de Vrijwilliger. Over heel Vlaanderen werken partners van ons ziekenfonds aan bijzondere buurtwerkprojecten, die bijdragen tot een zorgzame samenleving. Want buren die elkaar kennen en ondersteunen, zorgen voor een warme buurt. Wil jij zelf iets organiseren voor je buurt? Laat je inspireren door enkele mooie initiatieven.
Samen 31.10.2019
Een hart voor je buurt: vrijwilligers maken een buurt zorgzaam

“Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen om een buurt zorgzaam te maken”, vertelt Sarah Dury, professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. “Zij kennen hun buurt beter dan wie ook en merken op wanneer het niet goed gaat met iemand.”

In een eerder blogartikel licht professor Dury toe wat een buurt dan precies zorgzaam maakt, en welke rol buren daarin kunnen spelen. “In een zorgzame buurt ondersteunen de bewoners elkaar, of dat nu bij ziekte is, een sterfgeval, een scheiding, of iets helemaal anders. Het is een buurt waar iedereen oog heeft voor elkaar, waar iedereen aan bod komt.”

Inspirerende buurtprojecten

Zoek je ideëen om je buren een hart onder de riem te steken of gewoon een handje te helpen? Ontdek hieronder enkele warme buurtinitiatieven waaraan partners van ons ziekenfonds meewerkten.

“We wilden mensen die iets voor hun buren en/of buurt doen in de bloemetjes zetten”

Ik heb een hart voor mijn buur(t)

In Limburg konden buren elkaar bedanken met een tas vol leuke verrassingen. “We wilden mensen die iets voor hun buren en/of buurt doen in de bloemetjes zetten”, vertelt Vera Steyfkens, sectorverantwoordelijke bij Thuiszorg Genk. “Want dat soort burensolidariteit is ontzettend belangrijk.”

Daarom vroegen Vera en haar collega’s aan al hun thuiszorgcliënten of ze een buur hadden die iets voor hen betekent. “Het moest niet groot of veel zijn”, licht Vera toe. “Gewoon iemand op wie ze kunnen rekenen. Iemand die de brievenbus leegmaakt als ze het zelf niet kunnen, iemand die boodschappen voor hen doet of helpt met kleine klusjes, of iemand die af en toe vraagt hoe het gaat.”

Met de antwoorden die ze kregen gingen ze aan de slag om die ‘speciale’ buren eens in de watten te leggen. “We lieten een linnen boodschappentas bedrukken met het opschrift ‘Ik heb een (hart) voor mijn buur(t)!!!’ en vulden die met leuke gadgets. We brachten de tassen persoonlijk naar de buren en legden uit waarom zij in de kijker gezet werden.”

De bijzondere reacties op die onverwachte attenties troffen Vera best wel. “Het is hartverwarmend om te zien hoe verwonderd die buren waren. Ze waren zich er totaal niet van bewust dat ze iets betekenen voor hun buur(t). Er rolden hier en daar tranen van ontroering. Ja, dat raakt je toch hé.”

Lekkere verrassingen

Eten en drinken verbindt mensen, dachten ze in Antwerpen. Daarom deelden ze in samenwerking met Oxfam burenboxen uit die vol lekkers zaten. “Onze vrijwilligers hebben soms moeite om hun buren te betrekken bij hun werking”, vertelt Eva Godfroid, algemeen coördinator vrijwilligerswerk bij De VoorZorg in Antwerpen. “Daar wilden we wat aan doen, door deze boxen uit te delen in afdelingen die graag wat meer contact zouden hebben met de buurt.”

De boxen misten hun effect niet, vindt Eva. “Met die lekkere cadeautjes konden we onze Antwerpse vrijwilligerswerkingen in de kijker zetten en meer bewustzijn creëren rond buurtbetrokkenheid.”

In samenwerking met Oxfam deelden Antwerpenaren burenboxen uit vol lekkers.

Laat je buurt bloeien

In West-Vlaanderen konden buren elkaar letterlijk in de bloemetjes zetten. Delphine Verscheure, regionaal verantwoordelijke informele zorg, coördineerde de campagne ‘Laat je buurt bloeien’. Die slogan werd gedrukt op kaartjes en zakjes met zaadjes voor margrieten, vertelt Delphine. “Met de zaadzakjes wilden we mensen de kans geven om een buur te verrassen en te bedanken. Op de kaartjes konden ze dan een persoonlijke bedankingsboodschap schrijven.”

“Met de zaadzakjes wilden we mensen de kans geven om een buur te verrassen en te bedanken.”

De kaartjes en zaadzakjes werden onder meer uitgedeeld tijdens een marktactie in Roeselare, waar mensen hun eigen ervaringen konden delen. “We vroegen voorbijgangers naar de mooiste herinnering aan hun buur(t). Die herinneringen lieten we noteren op post-its en kleefden we op een groot wit bord.” De warme verhalen die Delphine hoorde, deden haar iets. “Ik was ontroerd door de vele mensen die zich dagelijks inzetten om van hun buurt een zorgzame plek te maken.”

“Het engagement van vrijwilligers is onbetaalbaar”, vindt ze. “Met deze actie wilden we daarom alle mensen bedanken die zich vrijwillig inzetten in de buurt. Daarnaast wilden we het belang benadrukken van zo’n inzet en andere mensen motiveren om zich ook te engageren.”

Voor dat laatste werden mensen geïnterviewd over de steun en hulp die ze krijgen van buren en welke positieve impact dat heeft op hun leven. De resultaten van de bevraging vind je op de blog van S-Plus. Bekijk ook het filmpje over het belang van een zorgzame buurt.

Ruilen en delen

In Gent kunnen bewoners elkaar leren kennen door eens grondig hun kasten op te ruimen. Maarten Schietecatte, stafmedewerker van het Departement Gezond & Actief in Oost-Vlaanderen, organiseert mee een ontmoetingsmoment voor en door buren in de vorm van een ruilbeurs.

Hij legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Op onze ruilbeurs kan je zaken aanbieden die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt. Daar kunnen buurtbewoners dan meenemen wat ze zelf nodig hebben. Met een hapje en een drankje erbij willen we er een gezellig moment van maken waarop buurtbewoners elkaar (beter) leren kennen.”

Maarten vertelt dat het project in de 1ste plaats gericht is op jonge ouders, maar dat uiteraard iedereen welkom is. “We willen de onderlinge solidariteit verhogen: mensen die spullen kunnen missen, geven die aan iemand die ze meer nodig heeft.” En dat maakt de hele buurt zorgzamer.

Een warm nest voor iedereen

Gezelligheid troef in Brussel, waar een buurtfeest diverse groepen uit Molenbeek samenbracht. Organisator Rohnny Buyens ziet als verantwoordelijke van S-plus in Brussel veel eenzaamheid bij alleenstaande ouderen, maar ook veel verbondenheid dankzij warme buurtinitiatieven. Het buurtfeest in Dienstencentrum Randstad was precies zo’n initiatief.

“Met dit evenement wilden we in het kader van burendag een leuke ontmoeting organiseren voor senioren uit de buurt”, vertelt hij. “En dat is gelukt: het was een erg gezellige namiddag. Er was muziek van een eigenzinnige Brusselse folkgroep, afgewisseld met poëzie in het Brussels. Een leuke combinatie van grappig en ondeugend. Het resultaat was een moment waarop mensen hun problemen even konden vergeten en zich gewoon konden amuseren.”

Gezelligheid troef in Brussel, waar een buurtfeest diverse groepen uit Molenbeek samenbracht.

Het buurtfeest lokte bovendien buurtbewoners die anders hun weg niet zouden vinden naar het centrum. “Mensen die normaal niet komen, vonden dankzij het buurtfeest een warm nest. We zijn erin geslaagd om mensen samen te brengen.”

Rohnny ziet hoe belangrijk het dagelijkse contact is tussen de buurtbewoners, dat mogelijk wordt gemaakt in het dienstencentrum. “Er wordt een soort informeel zorgnetwerk gecreëerd. Dat lijkt misschien niet bijzonder voor de buitenwereld, maar voor de buurtbewoners is het cruciaal. Mensen delen hier vreugde en verdriet.” Hij kijkt dan ook tevreden terug op het buurtfeest: “Het was heel plezant, zowel de voorbereiding als de dag zelf. Zeker voor herhaling vatbaar!”

Leuk initiatief gespot?
Ken jij een leuk initiatief dat de buurt doet leven? Meld het ons via s-magazine@socmut.be! Zin om zelf iets op poten te zetten? Aarzel niet en ga aan de slag!
Stuur ons een mailtje
Home
Welkom op de S-blog
Welkom!
Kies jouw regio zodat je altijd verhalen te zien krijgt die voor jou relevant zijn.